Η κρητική σοφεγάδα ή τουρλού με ρύζι, αν και φαγητό κατσαρόλας, θυμίζει τα γεμιστά – αλλά στην πιο εύκολη εκδοχή τους.
Διακρίνεται από το μπριάμ, το οποίο είναι ένα διαφορετικό φαγητό.
Τα στοιχεία που κάνουν τη σοφεγάδα να ξεχωρίζει είναι τα λαχανικά, η σάλτσα ντομάτα, το ρύζι και τα μυρωδικά.
Τα λαχανικά
Όταν μαγειρεύουμε φαγητά κατσαρόλας με λαχανικά είναι σημαντικό να προσέξουμε πώς θα τα κόψουμε, καθώς αυτό επηρεάζει το μαγείρεμα.
Μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατάτες (που μαγειρεύονται περίπου στον ίδιο χρόνο) είναι προτιμότερο να τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια – μέγεθος μπουκιάς – έχοντας στο μυαλό μας ότι θέλουμε να ‘λιώνουν’ στο στόμα όχι όμως στην κατσαρόλα.
Τις πιπεριές, ανάλογα το μέγεθός τους: αν είναι μικρούλες, μπορούν να μπουν ολόκληρες, αλλιώς αρκετά χοντροκομμένες.
Ένα μείγμα από πιπεριές (κέρατα, πράσινες και κόκκινες) δίνει ωραία γλύκα. Οι κλασικές πράσινες δίνουν πολύ άρωμα, ενώ η πικράδα τους δίνει ισορροπία στο αρκετά γλυκό κατά τα άλλα τουρλού.
Η σάλτσα ντομάτα
Ιδανικά, επιλέγουμε φρέσκες, τριμμένες ντομάτες, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κονκασέ, δηλαδή ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε κυβάκια, ακόμη και να προσθέσουμε μια χοντροκομμένη ντομάτα, όπως τα λαχανικά.
Αν οι ντομάτες είναι νόστιμες και σωστά ώριμες, απογειώνουν το φαγητό.
Το ρύζι
Κατά προτίμηση, χρησιμοποιούμε γλασέ ρύζι, αλλά κάνει και το Καρολίνα. Το γλασέ δένει καλύτερα τους χυμούς του φαγητού, ενώ ακόμη και την επόμενη ημέρα τρώγεται πολύ ευχάριστα.
Τα μυρωδικά
Ένας καλός συνδυασμός είναι άνηθος, μαϊντανός, ρίγανη και βασιλικός.
Για να είναι διακριτικά τα αρώματα, με τον άνηθο να ξεχωρίζει, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένη ρίγανη και βασιλικό.
Προσοχή! Τα μυρωδικά είναι μόνο για λίγη γεύση και άρωμα, δεν πρέπει να κλέβουν τα αρώματα από τα λαχανικά, απλά να τα αναδεικνύουν.
Φυσικά, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, πάντα, και καλό ελαιόλαδο για τέλειο αποτέλεσμα.
Απολαύστε το ζεστό ή κρύο, όπως τα γεμιστά, και συνοδέψτε το με ψωμί και φέτα.
Σοφεγάδα ή τουρλού με ρύζι στην κατσαρόλα
Υλικά
- 250 γρ. μελιτζάνες, χοντροκομμένες
- 200 γρ. κολοκυθάκια, χοντροκομμένα
- 2 μεγάλες πράσινες πιπεριές, χοντροκομμένες
- 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές, χοντροκομμένες
- 1 μεγάλη πατάτα, χοντροκομμένη
- 2 μέτριες ντομάτες, χοντροκομμένες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 100 γρ. ρύζι γλασέ
- 250 γρ. σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
- 650 γρ. ζεστό νερό
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. άνηθο
- ½ κ.γ. ρίγανη
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 3΄.
Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, εκτός από τις ντομάτες, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 8-10΄ σε μέτρια χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και 200 γρ. από το νερό και μαγειρεύουμε για 15’΄ σε χαμηλή φωτιά.
Τέλος, προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το υπόλοιπο νερό, συνεχίζοντας το μαγείρεμα για 20΄ακόμη, μέχρι να μελώσει το φαγητό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.
Σερβίρουμε την σοφεγάδα με λίγο μαϊντανό ζεστή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Αν χρησιμοποιήσουμε φασολάκια ή μπάμιες φροντίζουμε να είναι μικρά και τρυφερά ώστε να μαγειρευτούν σωστά.
– Δεν ανακατεύουμε συνεχώς το φαγητό, κρατάμε μια σωστά σταθερή μέτρια θερμοκρασία, η κατσαρόλα με τον χοντρό πάτο βοηθά να μην κολλήσει το φαγητό.
Πηγή: Funky Cook