Αν είστε λάτρης του τιραμισού, του ιταλικού επιδόρπιου που έγινε δημοφιλές τη δεκαετία του 1980, θα λατρέψετε σίγουρα αυτή τη σοκολατόπιτα. Αυτή η αργεντίνικη συνταγή περιλαμβάνει στρώσεις σοκολατένιων μπισκότων, καραμελωμένου ζαχαρούχου γάλακτος (dulce de leche) και τυριού κρέμα. Στη συνέχεια, παγώνει μέχρι να συντεθούν αρμονικά οι στρώσεις του.
Το τιραμισού προϋπήρχε της σοκολατόπιτας, η οποία δημιουργήθηκε από τη Μαριτέ Μαμπραγκάνα για την εταιρεία Bagley με σκοπό την προώθηση των σοκολατένιων μπισκότων της με την επωνυμία Chocolinas. Ωστόσο, δεν είναι περίεργο να υπάρχει ένα παρόμοιο επιδόρπιο στην Αργεντινή, όπου η ιταλική επιρροή είναι εξαιρετικά έντονη στην κουζίνα
Φέτος, η σοκολατόπιτα συμπλήρωσε 50 χρόνια στις 5 Ιουνίου, την ημέρα που γιορτάζεται αυτό το επιδόρπιο στην Αργεντινή.
Είναι ένα επιδόρπιο που απαιτεί λίγη προσπάθεια και καθόλου ψήσιμο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να φτιάξετε τη γέμιση, να βουτήξετε τα μπισκότα, να τα τοποθετήσετε σε στρώσεις και να τα ψύξετε μέχρι να σταθεροποιηθούν.
Σοκολατόπιτα Αργεντινής
Δίνει 9 έως 12 κομμάτια
- 1 1/2 φλιτζάνι παχύ dulce de leche από το κατάστημα ή σπιτικό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 230 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
- 1 κ.σ. στιγμιαίο εσπρέσσο
- Περίπου 750 γρ. σοκολατένια μπισκότα
- 1 κ.σ. κακάο σε σκόνη
Εκτέλεση
Καλύψτε ένα ταψί 20 x 20 εκ. με ύψος τουλάχιστον 5 εκ. με δύο φύλλα πλαστικής μεμβράνης που να επικαλύπτονται, τοποθετώντας τα κάθετα το ένα στο άλλο και φροντίζοντας να αφήσετε ένα γενναιόδωρο περίγραμμα σε κάθε πλευρά.
Χτυπήστε μαζί 1 1/2 φλιτζάνι dulce de leche σε θερμοκρασία δωματίου, 230γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου και ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας σε ένα μίξερ, με το εξάρτημα παλέτας, σε μέτρια-χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα, περίπου 1 λεπτό.
Με το μίξερ ακόμα σε λειτουργία, προσθέστε αργά 1/2 φλιτζάνι κρύα κρέμα γάλακτος και χτυπήστε για 1 λεπτό. Αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια-υψηλή και χτυπήστε μέχρι το μείγμα να γίνει ελαφρύ και αφράτο, για περίπου 1 λεπτό ακόμα. Κρατήστε και βάλτε στο ψυγείο τα 3/4 του μείγματος για την επικάλυψη.
Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα και 1 κουταλιά της σούπας εσπρέσσο σε ένα φαρδύ μπολ μέχρι να διαλυθεί ο εσπρέσσο.
Δουλεύοντας με ένα σοκολατένιο μπισκότο κάθε φορά, βουτήξτε το γρήγορα και από τις δύο πλευρές στο μείγμα γάλακτος. Τακτοποιήστε τα μπισκότα σε μονή, σφιχτή στρώση στο ταψί, σπάζοντάς τα έτσι ώστε να χωρέσουν. Απλώστε περίπου 1/2 φλιτζάνι από το μείγμα dulce de leche πάνω από τα μπισκότα.
Επαναλάβετε τη στρώση των βουτηγμένων μπισκότων και του καραμελωμένου ζαχαρούχου γάλακτος, τελειώνοντας με μια στρώση μπισκότων, μέχρι να έχετε έξι στρώσεις μπισκότων και πέντε στρώσεις dulce de leche.
Χρησιμοποιήστε το πλαστικό περιτύλιγμα που προεξέχει για να καλύψετε την κορυφή της σοκολατόπιτας. Ψύξτε για τουλάχιστον 2 ώρες ή μέχρι το επόμενο πρωί, ώστε τα μπισκότα να μαλακώσουν.
Όταν είναι έτοιμο για σερβίρισμα, ξεσκεπάστε την κορυφή. Αναποδογυρίστε μια επίπεδη πιατέλα ή ένα ξύλο κοπής πάνω από το ταψί, και πιάνοντας ταυτόχρονα την πιατέλα και το ταψί, αναποδογυρίστε και τα δύο με μία κίνηση. Αφαιρέστε το ταψί και το πλαστικό περιτύλιγμα.
Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, απλώστε στην κορυφή τα 3/4 φλιτζανιού του μείγματος dulce de leχ που έχετε κρατήσει. Βάλτε 1 κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη σε ένα λεπτό κόσκινο και πασπαλίστε πριν κόψετε και σερβίρετε.
* * * * *
Διατηρήστε ό,τι δεν φαγωθεί στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για έως και τέσσερις ημέρες ή στην κατάψυξη για έως και δύο εβδομάδες. Ξεπαγώστε στο ψυγείο τη νύχτα πριν σερβίρετε.
Της Sandra Gutierrez, TheKitchn.com