Πέμπτη, 10 Ιούλ, 2025
Τα φύλλα μαρουλιού προσδίδουν μια λεπτή γλυκύτητα και πυκνότητα στη σούπα. (Maren Caruso/TCA)

Σούπα και κρύα και ζεστή

Είτε κρύα είτε ζεστή, η σούπα με μαρούλι, αρακά και μέντα ξεχωρίζει

Αυτή είναι μια σούπα κατάλληλη και για τις ζεστές μέρες. Η μέντα, το μαρούλι και τα μπιζέλια είναι σαν να έχουν φτιαχτεί το ένα για το άλλο. Αν και τα μπιζέλια θεωρούνται συχνά λαχανικό της άνοιξης, είναι εξίσου νόστιμα και το καλοκαίρι. Εδώ, γλυκαίνουν και αναζωογονούν τη γεύση.

Το μαρούλι βουτύρου, τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια και το καρότο προσθέτουν μια ενδιαφέρουσα πινελιά. Τα φύλλα μαρουλιού συνήθως συνδέονται με τη σαλάτα, αλλά εδώ τα σοτάρουμε, και αυτό δίνει μια λεπτή γλυκύτητα και πυκνότητα στη σούπα. Εναλλακτικά, αντικαταστήστε το μαρούλι βουτύρου με ρόκα, μαρούλι ρομάνο ή κάρδαμο. Η σούπα σας θα πάρει μια υπέροχη πιπεράτη και ταυτόχρονα γλυκιά γεύση.

Αν τη δοκιμάσετε ζεστή, ταιριάζει σε μια δροσερή βραδιά ως ορεκτικό, με κυρίως πιάτο μια ελαφριά μακαρονάδα με γαρίδες και ντομάτες. Αν την προτιμήσετε κρύα, μπορεί να προηγηθεί μιας σαλάτας νισουάζ, με τη συνοδεία ενός ροζέ κρασιού και παγωμένο τσάι μάνγκο για το κλείσιμο.

Oil-painting-ntdtv

Σούπα με μαρούλι, αρακά και μέντα

Για 4 έως 6 άτομα

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 κρεμμυδάκια, μόνο το λευκό μέρος, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο καρότο, καθαρισμένο και τριμμένο
  • 1 μέτριο μαρούλι βουτύρου, με τα φύλλα χωρισμένα
  • 3 κ.σ. φρέσκια μέντα, ψιλοκομμένη
  • 4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 2 φλιτζάνια αρακά, φρέσκο (φυλάξτε τις φλούδες) ή κατεψυγμένο
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος, κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
  • 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού

Για γαρνιτούρα

  • 1/4 φλιτζανιού γιαούρτι
  • 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, μόνο το πράσινο μέρος

Εκτέλεση

1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεστάνετε το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και το καρότο και σοτάρετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, για 3 έως 5 λεπτά.

2. Προσθέστε το μαρούλι και σοτάρετε μέχρι να μαραθεί, για περίπου 5 λεπτά.

3. Προσθέστε το δυόσμο, τον ζωμό κοτόπουλου, όλον τον αρακά εκτός από μια μικρή χούφτα (εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο αρακά, προσθέστε τον τα τελευταία 5 λεπτά). Καλύψτε και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 20 λεπτά.

4. Σε ένα μπλέντερ ή μίξερ τροφίμων, χτυπήστε τη σούπα, σε δόσεις, μέχρι να γίνει πουρές. (Μπορείτε επίσης να το κάνετε αυτό με ένα μπλέντερ χειρός απευθείας στην κατσαρόλα.) Επιστρέψτε στην κατσαρόλα και προσθέστε την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο κατά βούληση. Αφήστε να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, για να αναμειχθούν οι γεύσεις. Προσθέστε τον χυμό λεμονιού. Δοκιμάστε για να ελέγξετε το αλάτι.

5. Κόψτε τις φλούδες του αρακά που έχετε κρατήσει σε λωρίδες και βυθίστε τις σε βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, περίπου 1 λεπτό. Στραγγίστε, αφήστε να κρυώσουν, καλύψτε και βάλτε τις στο ψυγείο.

6. Δοκιμάστε τη σούπα για να ελέγξετε το αλάτι και το πιπέρι. Μπορείτε είτε να σερβίρετε κατευθείαν είτε να την αφήσετε να κρυώσει είτε να την κρυώσετε στο ψυγείο για 4 ώρες.

7. Σερβίρετε σε μπολ και γαρνίρετε με γιαούρτι, φρέσκα φύλλα μέντας, κρεμμυδάκι και τις λωρίδες του αρακά.

Συμβουλή: Μπορείτε να προετοιμάσετε τη σούπα 8 ώρες νωρίτερα μέχρι το 5ο βήμα και να τη φυλάξετε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε. Αν θέλετε να τη σερβίρετε ζεστή, ξαναζεστάνετε ελαφρά μέχρι να σιγοβράσει.

Της Diane Rossen Worthington

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε