Επιμέλεια: Αλία Ζάε
Κάθε Παρασκευή, προτείνουμε μια νέα συνταγή, βασισμένη στα διαφορετικά προϊόντα και τις ανάγκες του οργανισμού μας, που ποικίλουν ανάλογα με την εποχή. Γεύσεις παλιές, αλλά και καινούριες, από την ελληνική παράδοση ή από άλλους πολιτισμούς. Παράλληλα, θα περιλαμβάνονται λίγες πληροφορίες για το προϊόν που παρουσιάζεται, τη θρεπτική του αξία και την ιστορία του.
Όλοι θέλουμε να είμαστε υγιείς, αλλά δεν γνωρίζουμε όλοι σε ποιο βαθμό εξαρτάται η υγεία μας από τη διατροφή μας. Σήμερα, δυστυχώς, η αγορά είναι γεμάτη από fast food, καθώς και κατεψυγμένα τρόφιμα και έτοιμα φαγητά που ζεσταίνονται στον φούρνο μικροκυμάτων. Όλα αυτά είναι εύκολες, ‘γρήγορες’ λύσεις που απομακρύνουν τον σύγχρονο άνθρωπο από τις υγιεινές συνήθειες και τροφές, όπως τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα εποχής, το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό κ.λπ.
Αξίζει να θυμάστε ότι, όσο λίγο χρόνο κι αν έχετε να διαθέσετε για την παρασκευή του φαγητού σας, είναι πολύ καλύτερο να τρώτε φρεσκομαγειρεμένα τρόφιμα από φυσικά προϊόντα, επειδή αυτά περιέχουν τις περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και υγιεινούς υδατάνθρακες. Αντίθετα, τα συσκευασμένα, έτοιμα προϊόντα περιέχουν συντηρητικές ουσίες βλαβερές για το σώμα μας.
Οι διατροφολόγοι έχουν από καιρό συντάξει μια λίστα με υγιεινές τροφές που πρέπει να τρώμε τουλάχιστον μία φορά κάθε 3 έως 4 ημέρες:
- λαχανάκια Βρυξελλών (περιέχει βιταμίνες Β και φυτικές ίνες)
- δαμάσκηνα και αποξηραμένα βερίκοκα (βελτιώνουν την εντερική κινητικότητα και έχουν επίσης πολλούς υγιεινούς υδατάνθρακες και σίδηρο)
- δημητριακά: φαγόπυρο, πλιγούρι, βρώμη, ρύζι και κριθάρι (πρώτα απ’ όλα, είναι φυτικές ίνες, καθώς και σύνθετοι υδατάνθρακες που δίνουν ενέργεια)
- θαλασσινά: ψάρια, φύκια και οστρακοειδή (έχουν πολύ ιώδιο και πρωτεΐνη)
- αυγά
- πιπεριές
- Χόρτα, μαϊντανό, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια
- καρότα και παντζάρια
- μήλα και αχλάδια
- ντομάτες
- ξηρούς καρπούς
Σήμερα θα μιλήσουμε για μια δίαιτα που βασίζεται στις σούπες και έχει το όνομα “Δίαιτα με σούπες για αφαίρεση λίπους” και θα μοιραστούμε μαζί σας δύο συνταγές.
Είναι πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους γιατρούς, όπως πχ. τους γιατρούς της κλινικής Mayo, στη Μινεσότα, που την προτείνουν σε ασθενείς που χρειάζεται να χάσουν το περιττό βάρος τους σε σύντομο χρονικό διάστημα πριν από επέμβαση. Αυτή η δίαιτα διαφέρει από άλλες στο ότι:
- είναι απολύτως ασφαλής και δεν βλάπτει την ανθρώπινη υγεία
- καθαρίζει τέλεια το σώμα μας
- παρέχει μια συνολική αίσθηση ευεξίας
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της «δίαιτας με σούπες για αφαίρεση λίπους» απαγορεύεται απολύτως η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αφού συμβάλλουν στη διακοπή της διαδικασίας καύσης λίπους από τον ανθρώπινο οργανισμό.
1. Ντοματόσουπα με κρεμμύδι, σέλινο και λάχανο
Υλικά:
- 6 κρεμμύδια
- 2-3 ντομάτες
- 1 μεσαίο λάχανο
- 2 πιπεριές (κατά προτίμηση πράσινες)
- σέλινο (1 ματσάκι)
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών
Προετοιμασία και εκτέλεση:
Τα λαχανικά πρέπει να κοπούν σε μικρά ή μεσαία κομμάτια. Στη συνέχεια ρίξτε νερό, αλατοπιπερώστε και ρίξτε, αν θέλετε, καυτερή σάλτσα ή κάρυ.
Μαγειρέψτε τα λαχανικά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Αυτή η σούπα μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή σας βασανίζει το αίσθημα της πείνας. Μπορείτε επίσης να την φάτε σε απεριόριστες ποσότητες χωρίς να φοβόσαστε για τη σιλουέτα σας.
Εάν πρόκειται να λείπετε από το σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνίσταται να βάλετε τη σούπα σε ένα θερμός και να την πάρετε μαζί σας για να ικανοποιήσετε την πείνα σας τη σωστή στιγμή.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν πρέπει να τρώτε μόνο αυτή τη σούπα, η διατροφή σας θα πρέπει να συμπληρώνεται και με άλλες υγιεινές τροφές.
2. Σούπα με μανιτάρια και φαγόπυρο
Υλικά:
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 1 κούπα μανιτάρια (όποια προτιμάτε)
- 100 γρ. φαγόπυρο
- αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, 1 φύλλο δάφνης και μαϊντανό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε για 5΄. Μετά βάζουμε το τριμμένο καρότο και τα σοτάρουμε μαζί ακόμα 5΄. Ρίχνουμε νερό, αλάτι, πιπέρι, 1 φύλλο δάφνης και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15΄. Τέλος, προσθέτουμε το φαγόπυρο και αφήνουμε να βράσει ακόμα 10΄. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Η σούπα με φαγόπυρο και μανιτάρια δεν θα είναι λιγότερο νόστιμη αν μαγειρευτεί σε ζωμό κοτόπουλου και πριν την σερβίρετε προσθέσετε κομμάτια βρασμένου πουλερικού σε κάθε πιάτο.
Η σούπα με φαγόπυρο και μανιτάρια δεν περιέχει συστατικά ζωικής προέλευσης, οπότε είναι κατάλληλη για όσους νηστεύουν, για τους χορτοφάγους και για τους vegan, που μπορούν κάλλιστα να την εντάξουν στο μενού τους.
Η επόμενη συνταγή θα μας ταξιδέψει στο όμορφο νησί και στο νόστιμο φαγητό της Κέρκυρας!
Καλό Σαββατοκύριακο!