Ένα σπα που για χρόνια εξυπηρετούσε μόνο γυναίκες πρέπει να δέχεται άνδρες αν ισχυρίζονται ότι είναι γυναίκες, αποφάσισε δικαστής.
Τα συνταγματικά δικαιώματα των ιδιοκτητών, των υπαλλήλων και των πελατών του Olympus Spa στην πολιτεία της Ουάσινγκτον δεν παραβιάστηκαν όταν αξιωματούχοι της πολιτείας διέταξαν την εγκατάσταση να παρέχει υπηρεσίες σε τρανσέξουαλ με ανδρικά γεννητικά όργανα, δήλωσε η δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον Μπάρμπαρα Τζέικομπς Ρόθσταϊν (Judge Barbara Jacobs Rothstein) σε απόφαση της 5ης Ιουνίου.
Το σπα περιγράφηκε από τους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι είναι χριστιανοί, ως σχεδιασμένο με βάση την πεποίθηση ότι «ένας άνδρας και μια γυναίκα δεν πρέπει κανονικά να βρίσκονται ο ένας μπροστά στον άλλον ενώ είναι γυμνοί, εκτός αν είναι παντρεμένοι μεταξύ τους», σύμφωνα με την καταγγελία που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες.
Πολλές υπηρεσίες που παρέχονται από το σπα απαιτούν από τους πελάτες να είναι εντελώς γυμνοί και οι υπάλληλοι που εργάζονται στο χώρο είναι όλοι γυναίκες.
Η απαίτηση εισόδου ανδρών που ισχυρίζονται ότι είναι γυναίκες παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου, της ελεύθερης άσκησης της θρησκείας και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, υποστήριξαν οι ιδιοκτήτες, οι εργαζόμενοι και οι πελάτες του σπα.
Η Ρόθσταϊν διαφώνησε, κρίνοντας ότι ο πολιτειακός νόμος «δεν κάνει διακρίσεις και δεν ευνοεί με τους όρους του μια συγκεκριμένη θρησκεία ή τη μη άσκηση θρησκείας».
Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος παραμένει αν συνδέεται ορθολογικά με έναν νόμιμο κυβερνητικό σκοπό. Η Ρόθσταϊν δήλωσε ότι σκοπός του νόμου είναι η προστασία «της δημόσιας ευημερίας, της υγείας και της ειρήνης του λαού αυτής της πολιτείας».
Είπε επίσης ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουάσινγκτον (Washington Human Rights Commission), η οποία διερευνά καταγγελίες για παραβιάσεις του νόμου, με την εντολή της προς το σπα να αφαιρέσει τη γλώσσα σχετικά με την αποδοχή μόνο «βιολογικών γυναικών», δεν παραβίασε τα δικαιώματα των εναγόντων.
«Η υποχρεωτική ομιλία στην οποία παραπέμπει το Olympus Spa είναι «καθαρά συμπτωματική» για τη ρύθμιση της συμπεριφοράς που δημιουργεί διακρίσεις από τον [νόμο]», δήλωσε η Ρόθσταϊν.
Εν είδει αναλογίας, παρέθεσε μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Το Κογκρέσο […] μπορεί να απαγορεύσει στους εργοδότες να κάνουν διακρίσεις κατά την πρόσληψη με βάση τη φυλή […] ότι αυτό θα απαιτήσει από έναν εργοδότη να κατεβάσει μια πινακίδα που γράφει «Μόνο λευκοί υποψήφιοι», δύσκολα σημαίνει ότι ο νόμος θα πρέπει να αναλυθεί ως νόμος που ρυθμίζει την ομιλία του εργοδότη και όχι τη συμπεριφορά του».
Ο ισχυρισμός περί ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι απέτυχε επίσης επειδή η μόνη απαίτηση που τέθηκε στους θαμώνες ήταν να είναι γυναίκες, κάτι που βρίσκεται εκτός της προστασίας που βασίζεται στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, είπε ο δικαστής.
«Το Δικαστήριο δεν υποβαθμίζει τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που παίζουν ρόλο όταν οι εργαζόμενοι κάνουν απολεπιστικό μασάζ σε γυμνούς θαμώνες. Εκτός από αυτό το γυμνό, όμως, δεν υπάρχει απλώς τίποτα ιδιωτικό στη σχέση μεταξύ του Olympus Spa, των υπαλλήλων του και των τυχαίων αγνώστων που μπαίνουν στην πόρτα και ζητούν μασάζ», είπε. «Ούτε υπάρχει κάτι επιλεκτικό σχετικά με την επίμαχη συνεργασία πέρα από την πολιτική «βιολογικών γυναικών» του Olympus Spa».
«Επομένως, το Δικαστήριο δεν δυσκολεύεται να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι προσωπικοί δεσμοί που εμπλέκονται εδώ είναι πολύ εξασθενημένοι για να τύχουν συνταγματικής προστασίας».
Οι δικηγόροι της πολιτείας και των εναγόντων δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Το σπα μπορεί να καταθέσει τροποποιημένη καταγγελία εντός 30 ημερών, είπε ο δικαστής.
Υποτιθέμενες διακρίσεις
Η κατάσταση ξεκίνησε όταν ο Χέιβεν Γουίλβιτς (Haven Wilvich), ένας άνδρας που έχει αναγνωριστεί ως γυναίκα και δεν έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου, διαμαρτυρήθηκε στην πολιτειακή επιτροπή, ισχυριζόμενος ότι η πολιτική του σπα παραβιάζει τον πολιτειακό νόμο κατά των διακρίσεων.
Η Γουίλβιτς ισχυρίστηκε: «[Το σπα] μου αρνήθηκε τις υπηρεσίες και δήλωσε ότι οι τρανσέξουαλ χωρίς χειρουργική επέμβαση δεν είναι ευπρόσδεκτες, επειδή θα μπορούσαν να κάνουν τους άλλους πελάτες και το προσωπικό να νιώσουν άβολα».
Η πολιτική του σπα υπαγορεύει να γίνονται δεκτές μόνο γυναίκες άνω των 13 ετών.
Από έρευνα των ιδιοκτητών του σπα δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο ότι ο Γουίλβιτς είχε επισκεφθεί ποτέ το σπα, το οποίο διαθέτει εγκαταστάσεις στην Τακόμα και το Λίνγουντ και λειτουργεί για περισσότερα από 20 χρόνια. Η Μάιουν Γουόν Λι (Myoon Woon Lee), ένας από τους ιδιοκτήτες του σπα, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι η έκθεση των γυναικών πελατών, ιδίως των ανηλίκων, σε ανδρικά γεννητικά όργανα θα μπορούσε να οδηγήσει το σπα σε ποινικές κυρώσεις με βάση τους νόμους της πολιτείας που διέπουν την άσεμνη συμπεριφορά και τη δημόσια αιδώ.
Η επιτροπή έκρινε ωστόσο ότι η πολιτική αυτή παραβιάζει τον νόμο και δήλωσε ότι παραβιάζει τον νόμο, ο οποίος αναφέρει εν μέρει ότι οι άνθρωποι έχουν «το δικαίωμα να μην υφίστανται διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού».
«Όταν τα πρότυπα ενδυμασίας και περιποίησης εφαρμόζονται μόνο σε μια προστατευόμενη κατηγορία και εφαρμόζονται ειδικά λόγω της ιδιότητας της προστατευόμενης κατηγορίας, τα πρότυπα συνιστούν διάκριση», δήλωσε εκπρόσωπος της επιτροπής σε επιστολή του σπα. «Αυτή είναι η περίπτωση με την πολιτική του Olympus Spa, η οποία αρνείται τις υπηρεσίες σε τρανσέξουαλ που δεν έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ειδικά επειδή η εξωτερική τους εμφάνιση δεν «συνάδει» με την παραδοσιακή αντίληψη της βιολογικής γυναίκας».
Το σπα έπρεπε να αφαιρέσει τη γλώσσα σχετικά με την εξυπηρέτηση μόνο βιολογικών γυναικών από την ιστοσελίδα του και να υποβληθεί σε εκπαίδευση με βάση το υλικό που παρείχε η Επιτροπή, διαφορετικά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.
Η Λι και άλλοι υπέβαλαν τότε την αγωγή, ισχυριζόμενοι ότι η πολιτεία παραβίαζε τα δικαιώματά τους.
Στην καταγγελία, οι ιδιοκτήτες των σπα ανέφεραν ότι οποιοσδήποτε «παρουσιάζεται γυμνός ως γυναίκα» επιτρέπεται να εισέρχεται στα σπα, συμπεριλαμβανομένων, θεωρητικά, και των ανδρών που αναγνωρίζονται ως γυναίκες αλλά έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Ομοίως, δεν θα επιτρεπόταν η είσοδος σε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να δώσουν την εντύπωση ότι έχουν ανδρικά γεννητικά όργανα, δήλωσαν οι ιδιοκτήτες.