Η άνοιξη είναι η εποχή των σπαραγγιών και επιτέλους έφτασε.
Αναζητήστε στη λαϊκή αγορά φρέσκα σπαράγγια με σφιχτά κλειστά άκρα, είτε άγρια είτε καλλιεργημένα από τους παραγωγούς. Προτιμήστε τα σκούρα από τα λευκά, αφού τα δεύτερα αναπτύσσονται κάτω από στρώσεις φύλλων και δεν έχουν χλωροφύλλη. Έτσι, τα πρώτα είναι πιο θρεπτικά. Πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες (που τροφοδοτούν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου), γεμάτα αντιοξειδωτικά και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, τα φρέσκα σπαράγγια ενισχύουν τον κουρασμένο από τον χειμώνα οργανισμό μας και φωτίζουν τα πιάτα μας.
Έχω φέρει στο σπίτι δέσμες από αυτά τα λαμπερά πράσινα και μοβ κοτσάνια, μερικά λεπτά σαν μολύβια, άλλα παχιά σαν τον αντίχειρά μου. Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπάρχει καμία διαφορά στη γεύση, τα θρεπτικά συστατικά ή την ωριμότητα μεταξύ των λεπτών και των παχιών κοτσάνων – μόνο ο χρόνος μαγειρέματος αλλάζει.
Κόψτε και πετάξτε το πιο σκληρό μέρος του μίσχου. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τους μίσχους όπως τα κομμένα λουλούδια, σε ένα ποτήρι με νερό και καλύψτε τα με μια πλαστική σακούλα πριν τα βάλετε στο ψυγείο. Εναλλακτικά, τυλίξτε τις άκρες σε ένα υγρό χαρτομάντιλο, βάλτε τα σε μια σακούλα και τοποθετήστε τα στο συρτάρι του ψυγείου. Καταναλώστε τα μέσα σε λίγες μέρες.
Αν και οι απόψεις για τον τρόπο σερβιρίσματος των σπαραγγιών διαφέρουν, ας συμφωνήσουμε ότι το μαγείρεμα πρέπει να είναι απλό και να αναδεικνύει τη γλυκιά γεύση τους — στον ατμό, ψητά, σοταρισμένα ή στη σχάρα, όλοι οι τρόποι είναι εντάξει, αρκεί να μην πνίγονται στη σάλτσα. Η γιαγιά μου, αν και υπερβολικά τυπική, σερβίριζε τα σπαράγγια βρασμένα σε λευκή λινή πετσέτα. Τα παίρναμε με τα χέρια μας και τα βουτούσαμε σε ένα όμορφο πιατάκι με λιωμένο βούτυρο. Αλλά και λίγο λεμόνι ή λάδι με λεμόνι είναι άκρως ικανοποιητικό.
Εγώ έχω συνηθίσει να τυλίγω τα κοτσάνια σε σφολιάτα και να τα ψήνω στο φούρνο. Οι άκρες γίνονται τραγανές, ενώ τα κοτσάνια ψήνονται μέσα στο ‘πουγκάκι’ τους. Είναι ένα υπέροχο ορεκτικό, που μπορεί να προετοιμαστεί εκ των προτέρων και να αποθηκευτεί, χωρίς κάλυμμα, στο ψυγείο, και στη συνέχεια να ψηθεί ώστε να σερβιριστεί ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης τρώγονται χωρίς πηρούνι.
Σπαράγγια με σφολιάτα
(4 – 6 μερίδες)
Υλικά
- 500 γραμμάρια σπαράγγια, με τα σκληρά άκρα κομμένα
- 2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
- Χοντρό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Μια πρέζα κόκκινη πιπεριά σε φλούδα
- 1 φύλλο κατεψυγμένης σφολιάτας (μισό κουτί των 500 γρ.), αποψυγμένο
- 2 – 3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 °C. Καλύψτε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Αλείψτε τα σπαράγγια με το βούτυρο και πασπαλίστε ελαφρά με αλάτι, πιπέρι και κόκκινη πιπεριά. Κόψτε το φύλλο της σφολιάτας σε λωρίδες 5-7 εκ. Ανάλογα με το πάχος, τυλίξτε 3-5 σπαράγγια με τη ζύμη και τοποθετήστε τα στο ταψί. Πασπαλίστε με παρμεζάνα και ψήστε μέχρι η ζύμη να ροδίσει και οι άκρες των σπαραγγιών να σκουρύνουν, για περίπου 13-15 λεπτά. Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό πριν σερβίρετε.
Σάλτσα μουστάρδας
~ 1/2 φλιτζάνι
- 1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
- 2 κ.σ. χοντρή μουστάρδα Ντιζόν
- 1 κ.σ. μέλι
Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ.
Αποθηκεύστε σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο.