Όταν κρυώνουν οι μέρες αναζητάμε ζεστασιά, άνεση και λίγη επιπλέον υποστήριξη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα σπιτικά αρωματικά ποτά από βότανα —μείγματα βοτάνων, φρούτων και μπαχαρικών εμποτισμένα με ζάχαρη ή μέλι— προσφέρουν και τα τρία. Είναι εύκολα στην παρασκευή, χαλαρωτικά στην κατανάλωση και αποτελούν ένα στοχαστικό δώρο κατά τη διάρκεια των εορτών.
Τι είναι τα αρωματικά ποτά (cordial);
Η λέξη «cordial» (αρωματικό ποτό) έχει λατινικές ρίζες. Η λέξη «cor», που σημαίνει καρδιά, υπενθυμίζει την τονωτική της ιδιότητα. Τα αρωματικά ποτά ξεκίνησαν από τα μοναστηριακά φαρμακεία της Ευρώπης κατά τον Μεσαίωνα, όπου τα βότανα αποστάζονταν προσεκτικά για να παρασκευαστούν τονωτικά ποτά.
Σήμερα, η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη. Απλά συνδυάζοντας φρούτα, ξηρούς καρπούς, λουλούδια, βότανα ή μπαχαρικά με ζάχαρη και νερό (ή με κάποιο αλκοολούχο ποτό), μπορείτε να φτιάξετε νόστιμα και θρεπτικά αρωματικά ποτά στο σπίτι. Η πραγματική τέχνη έγκειται στην επιλογή των συστατικών που ταιριάζουν στις γευστικές σας προτιμήσεις ή στις ανάγκες του οργανισμού σας.
Επιλογή συστατικών για γεύση και υγεία
Το Amaretto, ένα γλυκό ιταλικό λικέρ από αμύγδαλα, και το Grand Marnier, ένα γαλλικό λικέρ με γεύση πορτοκαλιού, είναι από τα πιο διάσημα αρωματικά ποτά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά συστατικά και συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας, έχοντας υπ’ όψιν ότι:
- Τα πικρά, όπως η φλούδα εσπεριδοειδών ή το κάρδαμο, βοηθούν στην πέψη
- Τα ζεστά μπαχαρικά, όπως το τζίντζερ και η κανέλα, διεγείρουν την κυκλοφορία
- Τα αρωματικά βότανα, όπως ο βασιλικός ή το μελισσόχορτο, προσδίδουν φρεσκάδα
- Τα φρούτα, όπως τα μύρτιλα, τα σαμπούκα και οι σταφίδες, προσθέτουν γλυκύτητα και χρώμα
Η ζάχαρη ισορροπεί τα φρούτα και τα μπαχαρικά και διατηρεί φρέσκα τα μη αλκοολούχα λικέρ. Το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου ή ακόμα και το πετιμέζι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα της ζάχαρης, αν και ορισμένα θα επηρεάσουν τη γεύση ή τη σύσταση του λικέρ. Τα ανοιχτόχρωμα μέλια ταιριάζουν καλά με λεπτές μίξεις λουλουδιών, όπως λουλούδια σαμπούκου, λυκίσκου ή φλαμουριάς. Αντίθετα, τα σκούρα μέλια μπορεί να επικρατήσουν σε λεπτές μείξεις
Η Αμάντα Χάμφρεϋ (Amanda Humphrey), η οποία έχει εμβαθύνει στην ανάμειξη συστατικών με στόχο την παραγωγή ροφημάτων μέσω επιστημονικής μελέτης, φτιάχνει λικέρ με βότανα, φρούτα και μέλι ως βάση για κοκτέιλ και μοκτέιλ. «Η χρήση φρέσκων βοτάνων και φρούτων όχι μόνο ενισχύει τη γεύση και το άρωμα αυτών των ποτών, αλλά τους προσδίδει και πολλά οφέλη», διευκρινίζει στην εφημεριδα The Epoch Times.
Τα φρούτα και τα βότανα είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, ενώ η γλυκύτητα του μελιού, σύμφωνα με την κα Χάμφρεϋ, συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο υγιεινής εμπειρίας κατανάλωσης.

Αρωματικό ποτό με μύρτιλα, μελισσόχορτο και βασιλικό
Αυτό το ποτό είναι ιδανικό για το φθινόπωρο, εποχή μετάβασης. Το μελισσόχορτο και ο βασιλικός, αγαπημένα καλοκαιρινά βότανα που ευδοκιμούν μέχρι το φθινόπωρο, προσθέτουν μια αρωματική γεύση που είναι ελαφρώς πικάντικη, κάπως πικρή και γλυκιά. Τα μύρτιλα προσφέρουν κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο και βιταμίνη C, μαζί με πλούσια σε αντιοξειδωτικά χρωστικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για το φθινόπωρο.
Συστατικά
- 2 φλιτζάνια φρέσκα μύρτιλα
- 1 φλιτζάνι σιρόπι μελιού (2 μέρη μέλι προς 1 μέρος νερό)
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα μελισσόχορτου, ελαφρώς συμπιεσμένα — αν δεν υπάρχει μελισσόχορτο, αντικαταστήστε το με μέντα
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού, ελαφρώς συμπιεσμένα
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
Παρασκευή
Μαγειρέψτε τα φρούτα: Σε μια μεσαία κατσαρόλα, ανακατέψτε τα μύρτιλα, το σιρόπι μελιού και το νερό. Σιγοβράστε μέχρι να διαλυθεί το μέλι και να σπάσουν τα μούρα (5 έως 7 λεπτά).
Ενισχύστε τα βότανα: Αφαιρέστε από τη φωτιά. Προσθέστε το μελισσόχορτο/μέντα και το βασιλικό, καλύψτε και αφήστε να εμποτιστεί για 30 έως 60 λεπτά.
Στραγγίξτε: Χύστε το μείγμα σε ένα καθαρό βάζο ή μπουκάλι μέσω ενός λεπτού κόσκινου ή τυροκόμματος, πιέζοντας απαλά τα στερεά.
Προσθέστε τα εσπεριδοειδή: Προσθέστε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
Αποθήκευση
Σφραγίστε σε αποστειρωμένα μπουκάλια και φυλάξτε στο ψυγείο για 2 έως 3 εβδομάδες.
Συμβουλή σερβιρίσματος
Για ένα mocktail, ανακατέψτε ένα μέρος του ποτού με τρία μέρη σόδα ή τόνικ.
Ταιριάζει επίσης πολύ καλά με ξηρό λευκό κρασί ή τσάι από βότανα, όπως ιβίσκο ή μελισσόχορτο.
Χειμερινό ποτό
Το τζίντζερ προσθέτει μια πικάντικη νότα, το ξύσμα λεμονιού και το κάρδαμο προσδίδουν την ευχάριστη γεύση των εσπεριδοειδών, ενώ ο αστεροειδής γλυκάνισος προσφέρει ένα γλυκό αρωματικό μπαχαρικό. Η ελαφριά πικράδα του ζεσταίνει το σώμα και βοηθά να διώξετε το κρύο.
Συστατικά
- 1 κουταλιά της σούπας κάρδαμο
- 10 εκ.φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
- 1/2 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
- 4 αστεροειδείς γλυκάνισοι
- 150 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 2/3 φλιτζάνι νερό ή χυμός λευκών σταφυλιών
Παρασκευή
Προετοιμάστε τα συστατικά: Λιώστε το κάρδαμο, κόψτε το τζίντζερ σε φέτες και ξύστε το λεμόνι.
Σιγοβράστε: Βάλτε το μισό από το τζίντζερ, το λεμόνι, το κάρδαμο και τον αστεροειδή γλυκάνισο σε μια κατσαρόλα με νερό ή χυμό σταφυλιού. Αφήστε το να βράσει ελαφρά και μετά απομακρύνετε από τη φωτιά.
Στραγγίξτε: Χύστε το μείγμα σε ένα καθαρό μπουκάλι χρησιμοποιώντας ένα κόσκινο.
Γλυκάνετε και αφήστε το να μουλιάσει: Προσθέστε την καραμελωμένη ζάχαρη μαζί με το υπόλοιπο μισό από το τζίντζερ, το λεμόνι, το κάρδαμο και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Χύστε το ζεστό υγρό πάνω από το μείγμα για να λιώσει η ζάχαρη. Αφήστε το να μουλιάσει για τουλάχιστον 24 ώρες πριν το στραγγίξετε ξανά.
Ένα ιδανικό δώρο
Τα αρωματικά ποτά είναι ένα εξαιρετικό δώρο για την οικογένεια και τους φίλους. Να θυμάστε ότι η παρουσίασή τους είναι εξίσου σημαντική με την παρασκευή τους. Άλλωστε, «πρώτα τρώμε με τα μάτια μας» —σε αυτή την περίπτωση, «πρώτα πίνουμε με τα μάτια μας»— οπότε ο τρόπος συσκευασίας του λικέρ σας έχει σημασία.
Το «τύλιγμα» ενός ποτού μπορεί να είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό και δημιουργικό. Επιλέξτε ένα λεπτεπίλεπτο μπουκάλι, γεμίστε το με το έτοιμο ποτό, σφραγίστε το με ένα φελλό και δέστε μια κορδέλα ή ένα κλαράκι από βότανα γύρω από το λαιμό. Μια χειρόγραφη ετικέτα προσθέτει μια γλυκιά, προσωπική πινελιά. Μπορείτε ακόμη να συνδυάσετε την προσφορά του ποτού με μερικά νόστιμα σπιτικά μπισκότα ή καρυδόψιχα με μπαχαρικά για να κάνετε το δώρο ακόμα πιο αξέχαστο.
Τα σπιτικά ποτά είναι απλά, αλλά γευστικά — είναι ένας παραδοσιακός τρόπος για να μοιραστείτε ζεστασιά και υγεία τον επερχόμενο χειμώνα σε γιορτές ή άλλες συγκυρίες, ένα προσωπικό δώρο για σας θυμούνται με κάθε απολαυστική γουλιά.
Της Alexandra Roach