Σάββατο, 07 Ιούν, 2025
Απογειώστε το τσάι σας με λεμόνι και φρέσκια μέντα. (Buntovskikh Olga/Shutterstock)

Σπιτικό παγωμένο τσάι

Φτιάξτε σπιτικό παγωμένο τσάι όπως αρέσει σε εσάς, και δοκιμάστε και το λιαστό τσάι ή το τσάι ψυγείου

Ένα ποτήρι παγωμένο τσάι είναι ιδανικό για να σας αναζωογονήσει μία ζεστή καλοκαιρινή μέρα. Ιδίως αν το έχετε φτιάξει εσείς.

Η πεθερά μου, μια περήφανη Καναδή, μου έμαθε τη διαφορά μεταξύ του σωστού παγωμένου τσαγιού και του «υγρού» που σερβίρουν τα περισσότερα εστιατόρια, το οποίο κατά τη γνώμη της δεν είναι, στην καλύτερη περίπτωση, παρά ένα κακέκτυπο.

Αυτοί είναι οι έξι κανόνες της για το πώς φτιάχνεται σωστό παγωμένο τσάι:

Oil-painting-ntdtv

1. Χρησιμοποιήστε άφθονο τσάι

Η γεύση του τσαγιού που σερβίρεται κρύο δεν είναι τόσο έντονη όσο όταν σερβίρεται ζεστό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το παρασκευάζετε πιο δυνατό, δηλαδή να χρησιμοποιείτε περισσότερα φακελάκια ή φύλλα. Η αναλογία της είναι δύο φακελάκια τσαγιού για κάθε τρία φλιτζάνια νερό.

2. Μην το αφήνετε να μουλιάσει υπερβολικά

Αν αφήσετε το τσάι να βράσει υπερβολικά, απελευθερώνονται οι τανίνες του τσαγιού, οι οποίες μπορούν να το κάνουν πικρό. Αν το θέλετε πιο ελαφρύ, μειώστε το χρόνο βράσης, όχι την ποσότητα του τσαγιού.

3. Αφήστε το να κρυώσει πρώτα

Μόλις αφαιρέσετε τα φακελάκια ή φύλλα του τσαγιού, αφήστε το τσάι να κρυώσει πριν προσθέσετε πάγο. Μην το βάλετε στο ψυγείο. Αν το κάνετε, το τσάι θα θολώσει.

4. Μην προσθέτετε ζάχαρη στο παγωμένο τσάι

Αν προτιμάτε το τσάι σας γλυκό, προσθέστε τη ζάχαρη στο ζεστό νερό, ώστε να έχει διαλυθεί πριν προσθέσετε τον πάγο. Αν οι καλεσμένοι σας προτιμούν να γλυκάνουν το τσάι μετά την προσθήκη του πάγου, προσφέρετε σιρόπι αντί για κρυσταλλική ζάχαρη.

Για να φτιάξετε απλό σιρόπι, ανακατέψτε 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη και 1 φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα μεγάλο δοσομετρικό ποτήρι. Χτυπήστε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Δίνει 1 1/2 φλιτζάνι απλό σιρόπι.

5. Μείνετε αυθεντικοί

Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιείτε μόνο φρέσκο χυμό λεμονιού, από φρέσκα λεμόνια.

6. Φτιάξτε το φρέσκο

Το παγωμένο τσάι έχει καλύτερη γεύση όταν είναι φρέσκο. Φτιάξτε μόνο την ποσότητα που θα πιείτε σε δύο ή τρεις ημέρες και φυλάξτε το σκεπασμένο στο ψυγείο.

Παγωμένο τσάι

Θα χρειαστείτε:

  • Κατσαρόλα ή βραστήρας για να βράσετε το νερό
  • Κανάτα, τσαγιέρα ή άλλο σκεύος με καπάκι για να ετοιμάσετε το τσάι
  • Κρύο νερό (3 φλιτζάνια για κάθε 2 φακελάκια τσαγιού κανονικού μεγέθους)
  • Φακελάκια (ή φύλλα) τσαγιού

Βράστε κρύο νερό σε βραστήρα ή κατσαρόλα, ανάλογα με την ποσότητα τσαγιού που θέλετε να ετοιμάσετε. Μόλις αρχίσει να βράζει, σβήστε τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε τα φακελάκια (ή τα φύλλα) τσαγιού στη κανάτα ή την τσαγιέρα. Ρίξτε προσεκτικά τη σωστή ποσότητα βραστού νερού πάνω από τα φακελάκια τσαγιού.

Σκεπάστε με καπάκι και αφήστε να εμποτιστούν τα φακελάκια για 3 έως 5 λεπτά το πολύ. Αφαιρέστε τα φακελάκια.

Προσθέστε ζάχαρη (βλ. παραπάνω) και αφήστε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, καλύψτε και βάλτε το στο ψυγείο.

Για να πιείτε

Γεμίστε ένα ποτήρι, κούπα ή κανάτα με πάγο. Ρίξτε το κρύο τσάι πάνω από τον πάγο. Προσθέστε απλό σιρόπι, φέτες φρέσκου λεμονιού και ένα κλαράκι μέντας, αν θέλετε. Απολαύστε!

Λιαστό τσάι

Θα ήταν παράλειψη εκ μέρους μου να μην αναφερθώ στο θέμα της παρασκευής τσαγιού χρησιμοποιώντας τη θερμότητα του ήλιου για τη διαδικασία εκχύλισης και ζύμωσης. Είναι έξυπνο αλλά και αρκετά επικίνδυνο.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το λιαστό τσάι (τσάι που παρασκευάζεται αφήνοντάς τα φύλλα/φακελάκια να μουλιάσουν στον ήλιο) ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.

Το πρόβλημα είναι το εξής: το τσάι που μουλιάζει σε ένα γυάλινο βάζο στη βεράντα δεν θα ζεσταθεί περισσότερο από 54 °C, θερμοκρασία που δεν αρκεί για να σκοτώσει τα βακτήρια που κρύβονται στο νερό ή στα ίδια τα φύλλα του τσαγιού. Για να συμβεί αυτό, το νερό πρέπει να θερμανθεί στους 90 βαθμούς Κελσίου, για τρία έως πέντε λεπτά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε την αγάπη σας για το λιαστό τσάι. Απλά φροντίστε να ακολουθείτε τους παρακάτω κανόνες για ασφαλή παρασκευή.

1. Χρησιμοποιήστε ένα δοχείο που έχει πλυθεί καλά με σαπούνι και νερό. Μπορείτε ακόμη να το απολυμάνετε βράζοντάς το, για να είστε σίγουροι.

2. Μην αφήνετε το τσάι να παραμείνει στον ήλιο για περισσότερο από τέσσερις ώρες. Ετοιμάστε μόνο την ποσότητα τσαγιού που σκοπεύετε να καταναλώσετε σε μία μέρα.

3. Βάλτε το τσάι στο ψυγείο αμέσως μόλις είναι έτοιμο και διατηρήστε το στο ψυγείο.

4. Αν το τσάι φαίνεται ‘παχύ’ ή βλέπετε ‘σχοινιά’, αυτά είναι βακτήρια. Πετάξτε το αμέσως.

Αντί για λιαστό τσάι, μπορείτε να δοκιμάστε και το «τσάι του ψυγείου». Για να το φτιάξετε, γεμίστε μια κανάτα με ένα λίτρο κρύο νερό, προσθέστε τέσσερα έως έξι φακελάκια τσαγιού και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον έξι ώρες ή όλη τη νύχτα.

Απολαύστε το την επόμενη ημέρα!

Της Mary Hunt

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε