Πέμπτη, 13 Μαρ, 2025

Σταμναγκάθι με κρεμμύδια τσιγαριστά και φάβα από κουκιά

Το σταμναγκάθι, γνωστό και με την ονομασία Cichorium Spinosum, από την αρχαιότητα ακόμα χρησιμοποιούνταν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Σήμερα καταναλώνεται και είναι γνωστό ιδιαίτερα στην Κρήτη.

Το σταμναγκάθι έχει χαμηλό θερμιδικό φορτίο, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και αντιοξειδωτική δράση. Όπως είναι γνωστό, τα αντιοξειδωτικά συστατικά του συνδέονται άμεσα με την πρόληψη της κυτταρικής καταστροφής του οργανισμού, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα εξέλιξης του γήρατος και πολλών εκφυλιστικών νόσων που  προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Η αντιοξειδωτική δραστηριότητα που παρατηρείται μετά από 60 ημέρες ανάπτυξης του φυτού είναι 14,391±0,11mg.

Ακόμη, όπως παρατηρείται, το σταμναγκάθι περιέχει μικρή ποσότητα λιπαρών αποτελώντας μία καλή επιλογή κατανάλωσης.Η βιταμίνη Α που περιέχει συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των βλεννογόνων και των επιθηλιακών ιστών, στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων και στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατευτική δράση πάνω στην επιδερμίδα μας και βοηθά τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η βιταμίνη C συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην αναδόμηση και τη διατήρηση των υγιών κυττάρων σε όλο τον οργανισμό.

Συνεπώς, το σταμναγκάθι αποτελεί μια καλή επιλογή αφού έχει αρκετά να προσφέρει, μπορεί να συνδυαστεί σε σαλάτες και με το φαγητό και μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή βραστό. Ξεκινήστε προσθέτοντας το σταμναγκάθι στη διατροφή σας σε μικρές ποσότητες, που αρκούν ωστόσο για τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά.

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τον πουρέ

350 γρ. φρέσκια κουκιά, καθαρισμένα από τους λοβούς τους (θα χρειαστούμε περίπου 800 γρ. φρέσκα κουκιά μέσα στον λοβό τους, για να μας μείνουν τα 350 γρ. που χρειαζόμαστε για τη συνταγή)
60 ml ελαιόλαδο
30 ml χυμός λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα χόρτα

700 γρ. σταμναγκάθι, καθαρισμένο
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
10 – 15 ντοματίνια ολόκληρα, καλά πλυμένα
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα κρεμμύδια

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
40 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό, σε σκόνη
αλάτι

Για το σερβίρισμα

60 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροκομμένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C.
Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ρηχό ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Πουρές

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κουκιά, αλάτι και νερό που να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό όπου τα βράσαμε στην άκρη.
Ρίχνουμε τα κουκιά στον κάδο του πολυκόφτη (μούλτι), μαζί με το λάδι, το λεμόνι και αλατοπίπερο, και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το νερό που κρατήσαμε στην άκρη, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι ο πουρές να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε.

Χόρτα

Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα χόρτα για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε.
Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε 60 ml από το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα χόρτα μαζί με το σκόρδο και αλατοπίπερο, για περίπου 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Τα αδειάζουμε σε πιατέλα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα ντοματίνια σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά.
Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε τα ντοματίνια για περίπου 2 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς.
Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα ντοματίνια, μαζί με το λάδι και το ζουμί που θα έχουν βγάλει, στην πιατέλα με τα χόρτα.

Κρεμμύδια

Αλατίζουμε το κρεμμύδι και το στύβουμε για λίγο με το χέρι μας, να μαλακώσει και να βγάλει το ζουμί του.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει.
Πασπαλίζουμε με το μπούκοβο, ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος.

Σερβίρισμα

Μοιράζουμε τα χόρτα με τα ντοματίνια στα πιάτα, βάζουμε δίπλα στα χόρτα τον πουρέ κουκιών και τα μελωμένα κρεμμύδια, σκορπίζουμε τα αμύγδαλα και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Πηγές: Γαστρονόμος, medNutrition

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε