Δευτέρα, 25 Νοέ, 2024

Σταθμός απορρύπανσης – έκπλυσης γεωργικών μηχανημάτων στη Δράμα δεν επιβαρύνει το περιβάλλον

Σοβαρές είναι οι καταστροφές που προκαλούνται τόσο στο περιβάλλον όσο και στον υδροφόρο ορίζονται από το αλόγιστο και χωρίς σχεδιασμό, πλύσιμο των γεωργικών μηχανημάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον ψεκασμό καλλιεργειών.

Σύμφωνα με στοιχεία οι ανορθολογικές πρακτικές κατά την προετοιμασία, το άδειασμα ή και το πλύσιμο του ψεκαστικού μηχανήματος, είναι υπεύθυνες για το 60-70% της περιβαλλοντικής ρύπανσης με γεωργικά φάρμακα.

Λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος στην περιοχή του Καλαμώνα στη Δράμα, πραγματοποίησε τα εγκαίνια του πρώτου Σταθμού Έκπλυσης Γεωργικών Μηχανημάτων από υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Ο σταθμός έκπλυσης βρίσκεται στο Δήμου Δοξάτου στην περιοχή του Καλαμώνα και αποτελείται από μια υπερυψωμένη πλάκα έκπλυσης γεωργικών μηχανημάτων, μια θέση υδροληψίας και τη δεξαμενή συλλογής του νερού τύπου Heliosec. H δεξαμενή αυτή έχει χωρητικότητα 2500 λίτρα και δυνατότητα εξάτμισης νερού 700-800 λίτρα/μήνα.

Μέσω του πιλοτικού αυτού προγράμματος στόχος, κυρίως, είναι οι αγρότες να ενημερωθούν για λύσεις που στοχεύουν στη βιώσιμη διαχείριση των υγρών αποβλήτων τους και τη μείωση των σημειακών εστιών ρύπανσης που μπορούν να δημιουργηθούν κατά τον καθαρισμό των γεωργικών μηχανημάτων που περιέχουν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

«Ο πιλοτικός σταθμός που εγκαινιάστηκε στο Δοξάτο της Δράμας θα χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των ψεκαστικών μηχανημάτων και τη συλλογή των άδειων συσκευασιών των φυτοφαρμάκων. Τα απόνερα της πλύσης έχει προβλεφθεί να συλλέγονται σε ειδικούς περιέκτες, από τους οποίους θα εξατμίζεται το νερό και το υπόλειμμα, μαζί με τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων, θα παραλαμβάνονται περιοδικά από εξειδικευμένη εταιρεία» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν και τόνισε: «με την εφαρμογή της πρακτικής αυτής δίνεται μια οριστική, περιβαλλοντικά ορθή λύση στο πρόβλημα της μόλυνσης που προκαλεί το πλύσιμο των ψεκαστικών και η απόρριψη των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων».

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την χρήση του κάθε ψεκαστικού απαιτούνται 250-300 λίτρα νερού για το καθάρισμά του. Σύμφωνα με τον κ. Χαρουτουνιάν «Το νερό αυτό, που περιέχει σημαντική ποσότητα υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων, καταλήγει σε παρακείμενες καλλιέργειες ή ρυάκια μολύνοντας το περιβάλλον. Αντίστοιχα, αρκετές άδειες συσκευασίες φυτοφαρμάκων απορρίπτονται σήμερα μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια επιβαρύνοντας τις χωματερές».

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, θα στηριχθούν οι αγρότες της περιοχής ενώ θα μπουν και τα θεμέλια για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων (π.χ. άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων, του νερού που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των συσκευασιών και των ψεκαστικών μηχανημάτων), με τη δωρεάν παραχώρηση και εγκατάσταση ειδικών κάδων και τη δημιουργία ειδικών χώρων πλύσης των μηχανημάτων και των δεξαμενών.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Χαρουτουνιάν, στην περιοχή αναμένεται να εγκατασταθούν και άλλες τέτοιες μονάδες προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των φυτοφαρμάκων στο περιβάλλον. «Η πιλοτική αυτή μονάδα είναι η πρώτη μιας σειράς όμοιων μονάδων που θα εγκατασταθούν στην περιοχή με στόχο τη περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση της χρήσης των φυτοφαρμάκων και τη μείωση της επιβάρυνσης που προκαλούν» δήλωσε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε