Κυριακή, 23 Φεβ, 2025
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέημς Ντέηβιντ Βανς μιλάει κατά τη διάρκεια συνόδου ολομέλειας στη σύνοδο κορυφής ΤΝ στο Παρίσι, στις 11 Φεβρουαρίου. (Ludovic Marin/AFP μέσω Getty Images)

Σύνοδος Κορυφής του Παρισιού: Οι ΗΠΑ προσεγγίζουν διαφορετικά την τεχνητή νοημοσύνη

Ενώ οι Ευρωπαίοι θέλουν η διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης να είναι δίκαιη και ασφαλής, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε ότι οι επιστήμονες πρέπει να μπορούν να αναλαμβάνουν τα απαραίτητα ρίσκα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

ΠΑΡΙΣΙ — Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέημς Ντέηβιντ Βανς έκανε το διεθνές ντεμπούτο του αυτή την εβδομάδα σε μια σύνοδο κορυφής τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου στο Παρίσι, σηματοδοτώντας την πρώτη του εμφάνιση ως αντιπρόεδρος στην παγκόσμια σκηνή.

Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από τη Γαλλία και την Ινδία, συγκέντρωσε παγκόσμιους ηγέτες, κορυφαία στελέχη τεχνολογίας, και φορείς χάραξης πολιτικής για να δημιουργήσουν ένα ενιαίο πλαίσιο για τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ). Ωστόσο, η σύνοδος κορυφής αποκάλυψε επίσης το βαθύ φιλοσοφικό χάσμα μεταξύ των προσεγγίσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τον έλεγχο επί της τεχνητής νοημοσύνης.

Για ορισμένους Ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, η διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι «δίκαιη» και να ενσωματώνει ζητήματα όπως οι πολιτικές για το κλίμα και το φύλο, μια προσέγγιση που απαιτεί νομοθεσία. Η Ουάσιγκτον δίνει προτεραιότητα στην καινοτομία, την ελευθερία του λόγου και την ανάπτυξη με γνώμονα την αγορά.

Μιλώντας από το ιστορικό Grand Palais, ο Βανς ξεκαθάρισε από την αρχή τη θέση των Ηνωμένων Πολιτείων και προσέγγισε την τεχνητή νοημοσύνη όχι ως διαφαινόμενη απειλή αλλά ως μια τεχνολογική επανάσταση:

«Δεν είμαι εδώ για να μιλήσω για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης», είπε. «Είμαι εδώ για να μιλήσω για την ευκαιρία της τεχνητής νοημοσύνης. […]

»Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εξαιρετική προοπτική μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης, ανάλογης της εφεύρεσης της ατμομηχανής ή του χάλυβα Μπέσσεμερ. Αλλά δεν θα συμβεί ποτέ εάν  υπερβάλλουσα νομοθεσία αποτρέπει τους επιστήμονες από το να διακινδυνεύσουν στο απαραίτητο μέτρο για να προχωρήσουν τη δουλειά τους.»

Έβαλε άμεσο στόχο τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ονόματι DSA, έναν νόμο που επιβάλλει αυστηρή εποπτεία στο διαδικτυακό περιεχόμενο, ιδιαίτερα όσον αφορά αυτό που οι νομοθετικές αρχές της ΕΕ ταξινομούν ως «παραπληροφόρηση». Φιγούρες όπως ο Ίλον Μασκ έχουν αντιταχθεί σθεναρά στον DSA, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι περιορίζουν την ελευθερία του λόγου. Απηχώντας αυτό το συναίσθημα, ο Βανς προειδοποίησε για τον υφέρποντα κυβερνητικό έλεγχο στον ψηφιακό λόγο.

«Είναι ένα πράγμα να αποτρέψεις ένα αρπακτικό από το να λεηλατήσει ένα παιδί στο Διαδίκτυο», είπε. «Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό να εμποδίζεις έναν ενήλικο άνδρα ή γυναίκα να έχει πρόσβαση σε μια άποψη που η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι παραπληροφόρηση.»

Όσον αφορά τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ο Βανς εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση για συνεργασίες ΤΝ με την Κίνα, αν και δεν κατονόμασε ρητά τη χώρα.

«Η συνεργασία μαζί τους σημαίνει να αλυσοδένεις το έθνος σου σε έναν αυταρχικό κύριο που επιδιώκει να διεισδύσει και να καταλάβει την υποδομή πληροφοριών σου», τόνισε.

Ο Βανς δεν παρέλειψε να αποτίσει φόρο τιμής στη μακροχρόνια γαλλοαμερικανική συμμαχία και κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Les Invalides, κράτησε το ξίφος του Μαρκησίου του Λαφαγιέτ, του Γάλλου ήρωα της Αμερικανικής Επανάστασης. Κάνοντας έναν ιστορικό παραλληλισμό, προειδοποίησε ενάντια στους αυτοεπιβαλλόμενους τεχνολογικούς περιορισμούς.

«Αν επιλέξουμε τη λάθος προσέγγιση για την τεχνητή νοημοσύνη, εάν επιλέξουμε να συγκρατηθούμε από φόβο, δεν θα αλλάξουμε απλώς το ΑΕΠ μας ή το χρηματιστήριο. Θα αλλάξουμε το ίδιο το μέλλον του έργου που ο Λαφαγιέτ και οι Αμερικανοί ιδρυτές ξεκίνησαν να δημιουργήσουν.»

Η στάση του Βανς τον έφερε σε αντίθεση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπερασπίστηκε την ανάγκη για σταθερούς κανονισμούς για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Χρειαζόμαστε αυτούς τους κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη για να προχωρήσουμε», είπε ο Μακρόν.

Αργότερα την ίδια μέρα, ο Γάλλος πρόεδρος επέκτεινε το όραμα της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Θέλουμε περισσότερη καινοτομία στη Γαλλία και την Ευρώπη, θέλουμε να επιταχύνουμε, αλλά θέλουμε επίσης αυτή η καινοτομία να υποστηρίξει το μοντέλο της κοινωνίας στο οποίο πιστεύουμε: ένα πλουραλιστικό, ανοιχτό, γενναιόδωρο, ελεύθερο και δίκαιο μοντέλο, που λαμβάνει υπόψη κλιματικά ζητήματα και ζητήματα φύλου.»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχαν από την υπογραφή της Διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής του Παρισιού για την «περιεκτική και βιώσιμη» τεχνητή νοημοσύνη, μια δήλωση που υποστηρίζεται από 60 έθνη, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και του Καναδά.

Στη σύνοδο κορυφής, ο Μίσιελ Σέφερ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC), ενός οργάνου της ΕΕ που παρέχει στοιχεία πολιτικής για την καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαφώνησε με τη θέση του Βανς.

Ο Σέφερ είπε στην Epoch Times ότι υπάρχει μια φιλοσοφική ρήξη μεταξύ των προσεγγίσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Για παράδειγμα, στην κατασκευή εξαρτημάτων αεροσκαφών, η επίτευξη εξαιρετικά χαμηλών ποσοστών σφάλματος — περίπου 0,0001% — είναι κρίσιμη. Η αμερικανική προσέγγιση δίνει προτεραιότητα στην ταχεία ανάπτυξη, ανεχόμενη αρχικά υψηλά περιθώρια σφάλματος με την προσδοκία επαναληπτικών βελτιώσεων. Αυτό καθίσταται δυνατό χάρη σε ένα ευέλικτο νομικό πλαίσιο που ενθαρρύνει τον ελεύθερο πειραματισμό.

»Αντίθετα, η Ευρώπη επιβάλλει αυστηρούς κανονισμούς, οι οποίοι συχνά απαιτούν τη συμμόρφωση με αυστηρά πρότυπα, όπως μέγιστο ποσοστό σφάλματος 0,1% πριν χορηγήσει πρόσβαση στην αγορά. Σε αυτό το τοπίο, η νομοθεσία παίζει καθοριστικό ρόλο.»

Όσον αφορά τον νόμο DSA, ο Σέφερ απέρριψε ισχυρισμούς ότι ισοδυναμεί με λογοκρισία.

«Ο DSA δεν ισοδυναμεί με λογοκρισία, εκτός από την περίπτωση που μια εταιρεία αποτυγχάνει να εξηγήσει τόσο πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοί της όσο και αν περιέχουν προκαταλήψεις. Επιπλέον, κάθε εταιρεία που διαχειρίζεται ένα δίκτυο πληροφοριών πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την πρόληψη, τη μείωση ή τον περιορισμό της διάδοσης παραπληροφόρησης».

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ακρίβειας των πληροφοριών στην υγειονομική περίθαλψη, υπονοώντας τις διαμάχες γύρω από τον COVID-19.

Αφού εκφώνησε την ομιλία του, ο Βανς αποχώρησε από το Grand Palais προτού οι ομόλογοί του προσφέρουν τις απαντήσεις τους. Αργότερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος πήγε στο Μέγαρο των Ηλυσίων για μια πρωινή συνάντηση με τον Μακρόν. Σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου, οι συζητήσεις τους αφορούσαν το εμπόριο, την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, ο Βανς μοιράστηκε στο X ένα μήνυμα διπλωματικής καλής θέλησης: «Η Ούσα κι εγώ είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του, Μπριζίτ, που μας φιλοξένησαν στο Παλάτι των Ηλυσίων για μεσημεριανό γεύμα χθες. Η Αμερική έχει μια όμορφη ιστορία φιλίας με τη Γαλλία και ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τον δεσμό μεταξύ των χωρών μας».

Αργότερα την ίδια ημέρα, ο Βανς συναντήθηκε επίσης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η συζήτηση τους επικεντρώθηκε στο εμπόριο, τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και τις παγκόσμιες επιλύσεις συγκρούσεων, περιλαμβανομένων των προσπαθειών για «να σταματήσει η σφαγή στην Ουκρανία».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η φον ντερ Λάιεν «υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή ενότητα για την παροχή ακλόνητης υποστήριξης στην Ουκρανία». Αυτό αντανακλά μια άλλη γνωστή απόκλιση στην πολιτική, καθώς ο Βανς ήταν επικριτικός για την περαιτέρω βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Τζανγκ Γκουοτσίνγκ παρευρέθη επίσης στη σύνοδο κορυφής και είχε συνομιλίες με τον Μακρόν σχετικά με την παγκόσμια διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης, στις 10 Φεβρουαρίου.

Τελευταία σημαντική δέσμευσή του στη σύνοδο κορυφής, ήταν η συνάντηση του Αμερικάνου αντιπροέδρου με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Σε δήλωση του Λευκού Οίκου σημειώθηκε ότι «ήπιαν καφέ μαζί και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν την Ινδία να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της μέσω επενδύσεων σε καθαρή, αξιόπιστη πυρηνική τεχνολογία των ΗΠΑ».

Μετά την σύνοδο κορυφής, ο Βανς πρόκειται να παραστεί στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου στη Γερμανία, αργότερα αυτή την εβδομάδα. Εκπρόσωπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Παρίσι είπε στην Epoch Times ότι «ήταν τιμή για την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι που ο αντιπρόεδρος Βανς επέλεξε τη Γαλλία για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία της μακροχρόνιας συμμαχίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας».

του Etienne Fauchaire

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε