Παρασκευή, 25 Απρ, 2025
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν μιλάει κατά τη διάρκεια τελετής για την 103η επέτειο της Ημέρας του Κινήματος Ανεξαρτησίας της 1ης Μαρτίου στη Σεούλ, Νότια Κορέα, την 1η Μαρτίου 2022. Jeon Heon-Kyun/Pool μέσω Reuters

Στο εδώλιο ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Κορέας για υπόθεση δωροδοκίας

Σε νέα κρίση βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό της Νότιας Κορέας, μετά την ποινική δίωξη για δωροδοκία που ασκήθηκε στις 24 Απριλίου εις βάρος του πρώην Προέδρου Μουν Τζε-ιν. Έτσι, ο Μουν προστίθεται σε ένα μακρύ κατάλογο πρωην ηγετών της ασιατικής χώρας που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, είτε κατά τη θητεία τους είτε έπειτα από αυτή.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ο διορισμός του τότε γαμπρού του Μουν σε μια εξαιρετικά προνομιούχα θέση σε οικονομική αεροπορική εταιρεία της Ταϊλάνδης την περίοδο της προεδρίας του. Ο 72χρονος πρώην πρόεδρος κατηγορείται σε υπόθεση που αφορά επίσης τον πρώην βουλευτή Λι Σανγκ-τζικ, ο οποίος διώκεται για δωροδοκία και κατάχρηση εμπιστοσύνης, όπως γνωστοποίησε η Εισαγγελία της περιοχής Τζεοντζού.

Οι εισαγγελείς διερευνούν εάν η τοποθέτηση του Λι ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Νεοφυών Επιχειρήσεων συνοδεύτηκε από ανταλλάγματα με αντάλλαγμα τη θέση και τις οικονομικές απολαβές του πρώην γαμπρού του Μουν, ο οποίος την περίοδο 2018-2020 λάμβανε μισθό και έξοδα διαβίωσης από τη Thai Eastar Jet. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ποσό των 5,95 εκατομμυρίων μπατ (περίπου 177.500 δολάρια) που έλαβε ο γαμπρός του ως εκτελεστικός διευθυντής θεωρείται αδικαιολόγητο και καταλογίζεται ως δωροδοκία προς τον τότε Πρόεδρο.

Η Εισαγγελία επισημαίνει πως ο γαμπρός παρέμεινε ελάχιστο χρονικό διάστημα στα γραφεία της εταιρείας στην Ταϊλάνδη και ασκούσε περιορισμένη δραστηριότητα, ενώ την ίδια στιγμή δήλωνε εργασία εξ αποστάσεως από τη Νότια Κορέα. Αν και δεν βρέθηκαν αποδείξεις πως ο Μουν προέβη σε συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες υπέρ του Λι, οι αρχές εκτιμούν πως, λόγω της προϋπηρεσίας του Λι στην προεκλογική εκστρατεία του Μουν, υπήρχε προσδοκία ανταπόδοσης.

Στο μεταξύ, έχει γίνει γνωστό πως η κόρη του Μουν και ο σύζυγός της έχουν πλέον χωρίσει.

Η Εισαγγελία επικαλέστηκε προηγούμενες πολύκροτες υποθέσεις, όπως εκείνες της Παρκ Γκουν-χιέ και του Λι Μιουνγκ-μπακ, οι οποίοι καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για υποθέσεις διαφθοράς, ώστε να τεκμηριώσει τη νομική βάση της δίωξης. Τόσο ο Μουν, όσο και οι λοιποί κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως. Από την άλλη πλευρά, οι σύμμαχοι του Μουν στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα καταγγέλλουν πολιτική στημένη δίωξη, κατηγορώντας την πλευρά του διαδόχου του, Γιουν Σοκ Γέολ, ο οποίος και ο ίδιος αντιμετωπίζει τώρα βαριές κατηγορίες για στάση.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται ενόψει κρίσιμων εκλογών του Ιουνίου, καθώς ο Γιουν καθαιρέθηκε μετά την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου τον Δεκέμβριο του 2024 και αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανταρσία, τις οποίες αρνείται.

Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος προειδοποίησε ότι θα ζητήσει ευθύνες από την Εισαγγελία για τον χειρισμό της υπόθεσης. Αυτή τη στιγμή, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λι Τζε-μεονγκ, προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχοντας μετατρέψει τη δίωξη Μουν σε κεντρικό σημείο της αντιπαράθεσης, κάνοντας λόγο για «εκδικητική πολιτική» και επιχείρηση φίμωσης όσων κυβέρνησαν προηγουμένως.

Ο Γιουν Κουν-γιουνγκ, στενός συνεργάτης του Μουν και βουλευτής, κατηγόρησε ευθέως την εισαγγελία ότι στήνει υπόθεση με «αστήρικτες και παράλογες κατηγορίες» χωρίς επαρκή τεκμηρίωση.

Ο Μουν, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2017 έως το 2022, είχε διακριθεί για τις πρωτοβουλίες προσέγγισης με τη Βόρεια Κορέα, έχοντας πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και συμβάλλει στη διενέργεια του διαλόγου Κιμ–Τραμπ την περίοδο προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Οι υποστηρικτές του Μουν υποστηρίζουν ότι εξασφάλισε δύσκολες συμφωνίες με το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ και απέτρεψε μεγάλης κλίμακας κρίση στην κορεατική χερσόνησο, ενώ οι επικριτές του τον χαρακτηρίζουν υπερβολικά διαλλακτικό και υποστηρίζουν ότι επί των ημερών του ο Κιμ προώθησε το πυρηνικό του πρόγραμμα, «σπάζοντας» το διεθνές εμπάργκο.

Τα τελευταία 20 χρόνια, σχεδόν όλοι οι ηγέτες της Νότιας Κορέας έχουν να επιδείξουν σοβαρά δικαστικά μπλεξίματα προς το τέλος ή και μετά τη θητεία τους. Ενδεικτικά, η Παρκ Γκουν-χιέ, πρώτη γυναίκα πρόεδρος, καθαιρέθηκε και φυλακίστηκε για διαφθορά, ενώ ο προκάτοχός της, Λι Μιουνγκ-μπακ, οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη αμέσως μετά την αποχώρησή του. Το 2009, ο πρώην φιλελεύθερος πρόεδρος Ρο Μου-χιουν αυτοκτόνησε ενόσω βρισκόταν υπό έρευνα για σκάνδαλο διαφθοράς.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε