Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος βλέπει υψηλά επίπεδα κάλυψης κοραλλιών στα δύο τρίτα του μεγαλύτερου συστήματος κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο από τότε που άρχισε η παρακολούθηση πριν από 36 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών (AIMS).
Από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Μάιο του 2022, οι 87 αντιπροσωπευτικοί ύφαλοι που ερευνήθηκαν αποκάλυψαν ότι η μέση κάλυψη σκληρών κοραλλιών στη βόρεια περιοχή αυξήθηκε σε 36% από 27% το 2021.
Η κεντρική περιοχή αυξήθηκε επίσης σε 33 τοις εκατό από 26 τοις εκατό το 2021. Η μέση κάλυψη των κοραλλιών στη νότια περιοχή παραμένει συγκριτικά υψηλή, αλλά μειώθηκε από 38 τοις εκατό το 2021 σε 34 τοις εκατό.
Η ανάκαμψη έρχεται μετά από όλο και πιο συχνά φαινόμενα λεύκανσης των κοραλλιών, με το πιο πρόσφατο να συμβαίνει τον Μάρτιο.
«Στα 36 χρόνια που παρακολουθούμε την κατάσταση του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου δεν έχουμε δει φαινόμενα λεύκανσης τόσο κοντά το ένα στο άλλο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AIMS Πολ Χάρντιστι.
«Κάθε καλοκαίρι, ο ύφαλος κινδυνεύει από θερμοκρασιακή καταπόνηση, λεύκανση και πιθανή θνησιμότητα και η κατανόησή μας για το πώς το οικοσύστημα ανταποκρίνεται σε αυτό εξακολουθεί να αναπτύσσεται».
Ο Μάικ Έμσλι, επικεφαλής της ομάδας του προγράμματος παρακολούθησης της AIMS, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αφορούν κυρίως τα ταχέως αναπτυσσόμενα αλλά και πολύ ευάλωτα κοράλλια Acropora.
Ο θαλάσσιος γεωφυσικός Πίτερ Ριντ, ο οποίος εδώ και καιρό έχει μιλήσει ανοιχτά για την παραπληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση του υφάλου, σημείωσε ότι άλλα μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να «καταφέρνουν να βρίσκουν κακές ειδήσεις σε αυτά τα υπέροχα στατιστικά στοιχεία».
«Απλώς αγνοήστε τα», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook. «Πρέπει να γιορτάσουμε ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος μας είναι λαμπρός».
Ο εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων για την υγεία των ωκεανών γερουσιαστής Πίτερ Γουίσγουίλσον χαιρέτισε την έκθεση για ρεκόρ ανάκαμψης των κοραλλιών.
«Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι τα ταχέως αναπτυσσόμενα κοράλλια που ευθύνονται για την αύξηση της κάλυψης των κοραλλιών είναι επίσης εκείνα που κινδυνεύουν περισσότερο από τους θαλάσσιους καύσωνες και τα παράσιτα είδη», δήλωσε.
Ο Γουίς Γουίλσον υποστήριξε ότι οι σημερινοί κλιματικοί στόχοι της κυβέρνησης των Εργατικών αποτελούν «πολιτική επιλογή» και «θανατική καταδίκη» για τον ύφαλο.
Ελλιπής κατανόηση
Η AIMS σημείωσε στην έκθεση ότι η αποκατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, γεγονός που την καθιστά συνεχή εστίαση της έρευνας και της παρακολούθησής της.
«Η ανάκαμψη αυτή έχει συμβεί παρά τα δύο τελευταία μαζικά φαινόμενα λεύκανσης των κοραλλιών το 2020 και το 2022, γεγονός που υπογραμμίζει ότι η εκτεταμένη λεύκανση των κοραλλιών δεν οδηγεί απαραίτητα σε θνησιμότητα των κοραλλιών», αναφέρει.
Οι υποθανατηφόρες επιπτώσεις, όπως η μειωμένη ανάπτυξη και η εγκατάσταση προνυμφών, είναι κατανοητό ότι έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στη δυναμική ανάκαμψης των κοραλλιογενών υφάλων.
«Ωστόσο, η πλήρης έκταση αυτών των επιπτώσεων είναι ελάχιστα κατανοητή και θα γίνει εμφανής μόνο στο μέλλον», αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση της AIMS έρχεται πριν από μια έκθεση της UNESCO που αναμένεται να δείξει ότι το σύστημα των υφάλων βρίσκεται σε επιδεινούμενη κατάσταση.
Τον Ιούνιο του 2021, μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών υπό την προεδρία της Κίνας συνέστησε ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των «απειλούμενων» περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς.
Αυτό αμφισβητήθηκε έντονα από την κυβέρνηση εκείνη την εποχή, με την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Σούζαν Λέι να υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μια πολιτικά υποκινούμενη κίνηση στον «καλύτερα διαχειριζόμενο ύφαλο οπουδήποτε στον κόσμο».
Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών επισκέφθηκε τον ύφαλο κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του φαινομένου της λεύκανσης του 2022 τον Μάρτιο για να αξιολογήσει αν θα έπρεπε να προστεθεί στον κατάλογο.
Μια πρόσφατη έκθεση της αυστραλιανής κυβέρνησης υποστήριξε επίσης ότι το οικοσύστημα της Αυστραλίας κινδυνεύει με κατάρρευση, ενώ παρέλειψε σημαντικά στοιχεία που διέψευδαν τους ισχυρισμούς.