Η αστυνομία επιβεβαίωσε σήμερα επίσημα ότι ο απολογισμός των θυμάτων από τη χθεσινή επίθεση των φερόμενων ως αυτονομιστών ανταρτών εναντίον τουριστών στην Παχαλγκάμ, δημοφιλή προορισμό στην πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ της Ινδίας, ανέρχεται σε 26 νεκρούς και 17 τραυματίες.
Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη τέτοια επίθεση στην τεράστια αυτή χώρα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Χθες, Τρίτη, στο ινδικό Κασμίρ, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας τουριστών, διαπράττοντας την πιο φονική επίθεση κατά αμάχων τα τελευταία 25 χρόνια στην περιοχή, όπου η εξέγερση μαίνεται εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με αξιωματούχους των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μία από τις πηγές ανέφερε ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν τουλάχιστον δύο ξένοι τουρίστες. Η επίθεση σημειώθηκε στην Παχαλγκάμ, περίπου 90 χιλιόμετρα από τη Σριναγκάρ.
Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για την εθνικότητα των θυμάτων ή για τον ακριβή απολογισμό των νεκρών — κάποιες πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 28 — που μετέδωσαν ινδικά μέσα ενημέρωσης.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Η περιοχή, στην πλειονότητά της μουσουλμανική, είναι επίκεντρο ένοπλης εξέγερσης από το 1989.
Οι αντάρτες διεκδικούν είτε την ανεξαρτησία της περιοχής είτε την ένωσή της με το Πακιστάν, το οποίο ελέγχει μικρότερο τμήμα του Κασμίρ και, όπως και η Ινδία, διεκδικεί το σύνολο της περιοχής.
Το Νέο Δελχί κατηγορεί σταθερά το Ισλαμαμπάντ ότι υποστηρίζει τους αντάρτες, κατηγορία που οι πακιστανικές αρχές απορρίπτουν.
Τουριστικός οδηγός δήλωσε ότι έσπευσε στον τόπο της επίθεσης μόλις άκουσε τους πυροβολισμούς και μετέφερε τραυματίες στο νοσοκομείο με άλογο.
«Είδα κάποιους άνδρες πεσμένους στο έδαφος. Έμοιαζαν νεκροί», αφηγήθηκε ο Ουάχιντ, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό του.
Ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο της Αναντνάγκ δήλωσε ότι παρείχε φροντίδα σε πολλούς τραυματίες, ανάμεσά τους τουλάχιστον δύο που είχαν χτυπηθεί από σφαίρες, εκ των οποίων ο ένας είχε τραυματιστεί στον λαιμό.
«Οπλισμένοι άνδρες βγήκαν από ένα δάσος κοντά σε ανοιχτό λιβάδι και άρχισαν να πυροβολούν», περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας στο AFP, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος.
Ήταν «σαφές» πως απέφυγαν να στοχεύσουν γυναίκες και ότι πυροβολούσαν μόνο άνδρες, «σε κάποιες περιπτώσεις μία φορά, άλλες επανειλημμένα — οι πυροβολισμοί ήταν καταιγιστικοί», πρόσθεσε.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος συντόμευσε την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία και επέστρεψε εσπευσμένα, καταδίκασε την «αποτρόπαια επίθεση» και υποσχέθηκε ότι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
«Οι σατανικοί τους σκοποί δεν πρόκειται να επιτευχθούν. Η αποφασιστικότητά μας να πολεμήσουμε την τρομοκρατία παραμένει ακλόνητη», τόνισε. «Το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύουν τη θέλησή μας.»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του» προς την Ινδία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Μόντι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας.
Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα μετά τη συνάντηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, με τον πρωθυπουργό Μόντι στο Νέο Δελχί, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσημης επίσκεψης του πρώτου στην Ινδία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι οι επιθέσεις κατά αμάχων είναι «απαράδεκτες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε την ενέργεια «αποτρόπαιη τρομοκρατική επίθεση», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γεδεών Σαάρ, εξέφρασε τη «βαθιά του θλίψη» για την επίθεση κατά τουριστών.
Ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών, Αμίτ Σα, ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει άμεσα στην περιοχή με αεροπλάνο.
«Όσοι ευθύνονται για αυτή την άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια δεν πρόκειται να γλιτώσουν. Θα αντιμετωπίσουν τις πιο σκληρές συνέπειες», δήλωσε.
«Όλη η χώρα είναι ενωμένη απέναντι στην τρομοκρατία», δήλωσε ο Ραχούλ Γκάντι, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Κογκρέσου, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.
Ο ινδικός στρατός διατηρεί περίπου 500.000 μέλη του προσωπικού του στο Κασμίρ, παρότι οι συγκρούσεις έχουν μειωθεί από τότε που η κυβέρνηση Μόντι αφαίρεσε το 2019 το καθεστώς αυτονομίας της περιοχής.
Οι ινδικές αρχές προσπαθούν να αναδείξουν το ορεινό Κασμίρ ως τουριστικό προορισμό, προωθώντας δραστηριότητες όπως το σκι τον χειμώνα και επισκέψεις σε μέρη που παραμένουν δροσερά το καλοκαίρι, σε αντίθεση με τη ζέστη που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ινδίας.
Το 2024, περίπου 3,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την περιοχή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ινδοί.
Το 2023, η Ινδία φιλοξένησε σύνοδο της G20 για τον τουρισμό στη Σριναγκάρ, επιχειρώντας να δείξει ότι η ασφάλεια έχει αποκατασταθεί, μετά τη σκληρή καταστολή που ακολούθησε την κατάργηση της αυτονομίας του Κασμίρ.
Πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό ανάπτυξη, ορισμένες από αυτές κοντά στα στρατιωτικοποιημένα σύνορα που χωρίζουν τα εδάφη του Κασμίρ υπό ινδικό και πακιστανικό έλεγχο.
Μέχρι τώρα, η φονικότερη επίθεση κατά αμάχων στην περιοχή είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2000, όταν περίπου 30 Ινδοί πολίτες σκοτώθηκαν την παραμονή της επίσκεψης του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.