Το τοπιναμπούρ ή αγκινάρα της Ιερουσαλήμ είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό της Λατινικής Αμερικής που αναπτύσσει φαγώσιμους βολβούς στη ρίζα του. Οι βολβοί του μοιάζουν με τη ρίζα του τζίντζερ, αλλά έχουν γεύση σαν της πατάτας, που αλλάζει ανάλογα με την ποικιλία: Άλλες φορές θυμίζει περισσότερο αγκινάρα, απ’ όπου πήρε το όνομά του (γαλλική ποικιλία), άλλες φορές είναι πιο γλυκιά (κόκκινος βολβός) και άλλες έχει μία ελαφριά γεύση καρυδιού (λευκός βολβός).
Θεωρείται ιδιαίτερα θρεπτική και υγιεινή τροφή, ιδίως για τους διαβητικούς, καθώς είναι πλούσια σε ινουλίνη, υδατάνθρακα που διασπάται σε φρουκτόζη. Η φρουκτόζη δεν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη, θεωρείται όμως καλύτερη από τη ζάχαρη για τους περισσότερους διαβητικούς, επειδή πρέπει να μετατραπεί σε γλυκόζη πριν απορροφηθεί από τα κύτταρα.
Επιπλέον, η πηκτίνη και οι φυτικές ίνες που περιέχει απομακρύνουν τις τοξίνες και τις τοξίνες από τον οργανισμό, οι βιταμίνες C, B1, B2 και PP και τα ιχνοστοιχεία, ιδιαίτερα το βιογενές πυρίτιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο κ.ά. ενισχύουν τις αρθρώσεις, τα οστά και την καρδιά, και παρέχουν ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας εν γένει.
Μαγειρεύεται σε θερμοκρασία 55°C.
Το σιρόπι τοπιναμπούρ χρησιμοποιείται από τους σεφ ως γλυκαντικό όχι μόνο σε σαρακοστιανά, χορτοφαγικά, vegan, αλλά και σε πιάτα ωμοφαγίας.
Στρούντελ μήλου με σιρόπι τοπιναμπούρ
Υλικά
8 μερίδες
- 400 γρ. αλεύρι σίτου
- 150 ml νερό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γλ. μηλόξυδο
- 4 μεγάλα μήλα
- 70 γρ. ξανθές σταφίδες
- 60 γρ. καρύδια αλεσμένα
- 50 γρ. αμύγδαλα
- 3 κ.σ. σιρόπι τοπιναμπούρ
- 1 κ.γλ. κανέλα τριμμένη
- Αλάτι
Για το σιρόπι
- 3 κ.σ. κανέλα τριμμένη
- 50 γρ. φράουλες ή φρέσκα κράνμπερι
- 2 κ.γλ. κανέλα
- 1 μπανάνα
- 1 κ.σ. σιρόπι τοπιναμπούρ
Εκτέλεση
Ρίξτε ζεστό βραστό νερό σε ένα μπολ, προσθέστε το αλάτι και το μηλόξυδο και ανακατέψτε.
Αρχίστε να ρίχνετε το αλεύρι και ζυμώστε τη ζύμη. Προσθέστε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο.
Ζυμώστε καλά τη ζύμη, μέχρι να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε τη σκεπασμένη σε ένα μπολ, να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη γέμιση. Ξεφλουδίστε τα μήλα και κόψτε τα σε μικρές επίπεδες φέτες.
Πλύντε τις σταφίδες και θρυμματίστε τους ξηρούς καρπούς, σε χοντρά κομμάτια.
Ανακατέψτε τα όλα μαζί σε ένα μπολ και, στη συνέχεια, προσθέστε το σιρόπι τοπιναμπούρ και την κανέλα.
Ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο, αλείψτε το εσωτερικό της με ελαιόλαδο και σιρόπι, απλώστε τη γέμιση σε ομοιόμορφη στρώση και τυλίξτε σε ρολό. Κλείστε τις άκρες.
Βάλτε το ρολό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 15 λεπτά. Προσέξτε μην καεί η ζύμη. Θα πρέπει να γίνει κοκκινωπή.
Φτιάξτε το σιρόπι
Αλέστε τα κράνμπερι ή τις φράουλες στο μπλέντερ μαζί με την μπανάνα και το σιρόπι τοπιναμπούρ. Σουρώστε το μείγμα για να απαλλαγείτε από τα κουκούτσια και τις φλούδες.
Σερβίρετε τα στρούντελ ζεστά και περιχύστε με το σιρόπι. Μπορείτε επίσης να σερβίρετε με σορμπέ βατόμουρο.
Πηγές: eda.ru, Προϊόντα της φύσης