Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Μεταλλωρύχοι σε χώρο καθαρισμού κοβαλτίου στην επαρχία Λουαλαμπα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. (Northwestern Now)

Σύγχρονη δουλεία στα ελεγχόμενα από το ΚΚΚ ορυχεία κοβαλτίου στο Κονγκό

Του Bryan Jung.

Ένα αποκαλυπτικό podcast έφερε και πάλι στο φως το πρόβλημα της δουλείας στα ορυχεία κοβαλτίου στο Κονγκό που ανήκουν στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) και την υποκρισία των υποστηρικτών της πράσινης ενέργειας.

Ο Siddharth Kara, συγγραφέας του βιβλίου Cobalt Red: How The Blood of The Congo Powers Our Lives, μίλησε στον οικοδεσπότη Joe Rogan για την έρευνά του και τα ευρήματά του μετά την επίσκεψή του στα ορυχεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ).

Εξήγησε στον Rogan τη βάναυση σύνδεση μεταξύ των συσκευών που λειτουργούν με μπαταρίες λιθίου και της πηγής προέλευσής τους στα ορυχεία κοβαλτίου που ελέγχονται από το ΚΚΚ.

Το κοβάλτιο είναι ένα βασικό ορυκτό σπάνιων γαιών που χρησιμοποιείται στην κατασκευή σχεδόν όλων των επαναφορτιζόμενων μπαταριών, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων, των iPads, των έξυπνων ρολογιών, των φορητών υπολογιστών και των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Kara, ο οποίος είναι συγγραφέας και ειδικός σε θέματα σύγχρονης δουλείας, εμπορίας ανθρώπων και παιδικής εργασίας, υποστήριξε ότι περίπου το 72% του κοβαλτίου που εξορύσσεται παγκοσμίως προέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ο καθηγητής έγραψε για το πώς χρησιμοποιείται η δουλεμπορία και η παιδική εργασία για τη λειτουργία των ορυχείων κοβαλτίου του ΚΚΚ στην Αφρική υπό φρικτές συνθήκες.

«Τα πράγματα που είδα εκεί ήταν τόσο τρομακτικά και σπαρακτικά και επείγοντα που άλλαξα την προσέγγισή μου», εξήγησε ο Kara στον Rogan, αναφερόμενος στις εμπειρίες που οδήγησαν στο νέο του βιβλίο.

Ο καθηγητής φέρνει προ των ευθυνών τους το «Πράσινο Κίνημα» και τους Κολοσσούς της Τεχνολογίας

Ο Kara κατηγόρησε το «Πράσινο Κίνημα» για τους ισχυρισμούς τους ότι αγωνίζονται για τη «σωτηρία του πλανήτη», αναγκάζοντας τον πλανήτη να οδηγεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κάτι που βρήκε υποκριτικό υπό το πρίσμα των σχετικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Σε όλη την ιστορία της δουλείας … ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία δεν υπήρξε μεγαλύτερη ταλαιπωρία που απέφερε περισσότερα κέρδη και συνδέθηκε με τις ζωές περισσότερων ανθρώπων στον κόσμο … από αυτό που συμβαίνει στο Κονγκό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Kara.

«Το κοβάλτιο βρίσκεται σε κάθε μπαταρία λιθίου, επαναφορτιζόμενη μπαταρία που κατασκευάζεται σήμερα στον κόσμο. Σε κάθε smartphone, σε κάθε tablet, σε κάθε φορητό υπολογιστή και, κυρίως, σε κάθε ηλεκτρικό όχημα».

Είπε ότι οι περισσότεροι καταναλωτές αγνοούν τις φρικτές καταχρήσεις που σχετίζονται με τη βιομηχανία εξόρυξης κοβαλτίου, η οποία είναι η κύρια πηγή των gadgets που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητά τους.

Ο καθηγητής ενέπλεξε μεγάλους κατασκευαστές τεχνολογίας, όπως η Tesla, η Apple και η Samsung, που συνεχίζουν να συνεργάζονται με το ΚΚΚ, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πλήρως την επιζήμια προέλευση της αλυσίδας εφοδιασμού των μπαταριών λιθίου.

Η Tesla και η Apple έχουν προηγουμένως υποσχεθεί να πατάξουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δουλεία στην αλυσίδα εφοδιασμού κοβαλτίου, ενώ ο Elon Musk της Tesla υποσχέθηκε να στραφεί σε μια μπαταρία χωρίς κοβάλτιο για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών του αυτοκινήτων.

Οι Αφρικάνοι εργάτες στα ορυχεία κοβαλτίου που ανήκουν στο ΚΚΚ εργάζονται σε «απάνθρωπες» συνθήκες που μοιάζουν με συνθήκες σκλάβων.

Ένας μεταφορικός ιμάντας μεταφέρει κομμάτια ακατέργαστου κοβαλτίου μετά την πρώτη μετατροπή σε εργοστάσιο στο Λουμπουμπάσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, στις 16 Φεβρουαρίου 2018. (Samir Tounsi/AFP via Getty Images)

 

Εν τω μεταξύ, ο Kara κατηγόρησε την ΚΚΚ ότι εκμεταλλεύεται τον τοπικό αφρικάνικο πληθυσμό, βάζοντάς τον να εργάζονται σε απάνθρωπες και «σπαρακτικές» συνθήκες και ότι αδιαφορεί πλήρως για τη δυσχερή θέση των εργαζομένων.

«Πριν κανένας μάθει τι συνέβαινε, [η] κινεζική κυβέρνηση [και] οι κινεζικές εταιρείες εξόρυξης πήραν τον έλεγχο σχεδόν όλων των μεγάλων ορυχείων και ο τοπικός πληθυσμός εκτοπίστηκε», δήλωσε ο Kara στον Rogan.

«Σκάβουν σε απολύτως απάνθρωπες, σπαρακτικές συνθήκες για ένα δολάριο την ημέρα, τροφοδοτώντας με κοβάλτιο την αλυσίδα εφοδιασμού όλων των τηλεφώνων, όλων των tablet και κυρίως των ηλεκτρικών αυτοκινήτων».

«Σε γενικές γραμμές, ο κόσμος δεν γνωρίζει τι συμβαίνει … Δεν νομίζω ότι ο κόσμος γνωρίζει πόσο φρικτό είναι», πρόσθεσε ο Kara.

Οι Κινέζοι έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στα ορυχεία κοβαλτίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία παρέχει το 60% του κοβαλτίου του Πεκίνου και το 70% της παγκόσμιας προσφοράς, ανέφερε το Breitbart.

Περίπου το 80 τοις εκατό της παγκόσμιας επεξεργασίας κοβαλτίου γίνεται στην κομμουνιστική Κίνα πριν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου.

Το Breitbart σημείωσε επίσης ότι πράκτορες του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας του ΚΚΚ ήταν παρόντες στο αφρικανικό έθνος για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του ΚΚΚ στην Αφρική και να προστατεύσουν τους Κινέζους υπηκόους από τους ντόπιους.

Οι εταιρείες που ανήκουν στο ΚΚΚ έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια εξαγοράζοντας αμερικανικούς και ευρωπαίους ανθρακωρύχους για να αποκτήσουν τον έλεγχο των ορυχείων κοβαλτίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό την τελευταία δεκαετία, καταλαμβάνοντας τον έλεγχο στα 15 από τα 19 βασικά ορυχεία της χώρας.

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της κομμουνιστικής Κίνας είναι όλο και πιο τεταμένη τον τελευταίο καιρό, με την τοπική αντιπολίτευση προς τους Κινέζους να έχει αρχίσει να αυξάνεται.

Περιφερειακοί κυβερνήτες έχουν κλείσει ορυχεία που ελέγχονται από Κινέζους λόγω διαφορών με τις τοπικές αρχές για συμβόλαια και πληρωμές.

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν για να επενδύσουν στα ορυχεία σπάνιων γαιών της Αφρικής μετά από μια δεκαετία αποχής

Μετά από χρόνια αποχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν τώρα να επιστρέψουν για να εξασφαλίσουν μέταλλα σπάνιων γαιών και άλλα κρίσιμα αγαθά στην Κεντρική Αφρική, μετατρέποντας την ήπειρο σε πεδίο οικονομικής μάχης μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να περιορίσει την επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή βελτιώνοντας τους δεσμούς με τους τοπικούς ηγέτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Tony Blinken υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της ΛΔΚ και της Ζάμπια για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των εθνών για την περαιτέρω ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού ηλεκτρικών μπαταριών, προκειμένου να επιδιωχθεί η ατζέντα της κυβέρνησης για την πράσινη ενέργεια.

«Η παγκόσμια ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά πρόκειται να εκτοξευθεί στα ύψη τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Blinken. «Το σχέδιο για την ανάπτυξη μιας αλυσίδας εφοδιασμού ηλεκτρικών μπαταριών ανοίγει την πόρτα για τις ΗΠΑ και τις επενδύσεις ομοϊδεατών για να διατηρηθεί μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην Αφρική.»

«Τα ηλεκτρικά οχήματα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα- υποστηρίζουν την παγκόσμια αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν επίσης σε συμφωνία με τα δύο αφρικανικά έθνη για την αντιμετώπιση των διαφόρων περιβαλλοντικών καταχρήσεων που συμβαίνουν στη χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε