ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ—Χιλιάδες ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ από όλη την Αμερική συγκεντρώθηκαν στο National Mall στις 17 Ιουλίου για να σηματοδοτήσουν τα 26 χρόνια από τότε που το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) ξεκίνησε μια συστηματική δίωξη με στόχο την θρησκευτική ομάδα. Κορυφαίοι ειδικοί στα ανθρώπινα δικαιώματα που μίλησαν στη συγκέντρωση δήλωσαν ότι η δίωξη δεν συμβαίνει μόνο εντός της Κίνας αλλά και σε αμερικανικό έδαφος, καθώς το ΚΚΚ έχει εντείνει την διακρατική εκστρατεία καταστολής του και έχει εξάγει τις προσπάθειές του για δίωξη στο εξωτερικό.
Ο βουλευτής Πατ Ράιαν (Δ-Ν.Υ.) δήλωσε ότι ήταν τιμή του που συμμετείχε στις συνεχείς προσπάθειες των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ για την αντιμετώπιση των διώξεων από το ΚΚΚ. Η περιφέρεια του Ράιαν περιλαμβάνει την έδρα του Shen Yun Performing Arts, μιας ομάδας κλασικού κινεζικού χορού που ιδρύθηκε από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ.
«Η ακλόνητη προσήλωσή σας στις αξίες που βλέπουμε εδώ τόσο έντονα σήμερα, της αλήθειας, της συμπόνιας και της ανεκτικότητας, χρησιμεύει πραγματικά ως φάρος για όλους στη μεγάλη μας χώρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», είπε.
Ο Ράιαν είναι συν-υποστηρικτής του Νόμου για την Προστασία του Φάλουν Γκονγκ, ο οποίος θα επιβάλει κυρώσεις στο κομμουνιστικό καθεστώς για την πρακτική του να σκοτώνει κρατούμενους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ για τα όργανά τους. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή και ο Ράιαν κάλεσε τη Γερουσία στις 17 Ιουλίου να προωθήσει και να εγκρίνει τη δική της εκδοχή της νομοθεσίας.
Είπε ότι ζητά από τις αρχές επιβολής του νόμου σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο να κάνουν περισσότερα για να κατανοήσουν το «εύρος των παράνομων και ακατάλληλων ενεργειών» που έχει πραγματοποιήσει το κινεζικό καθεστώς εναντίον των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ σε αμερικανικό έδαφος.
«Δεν μπορούμε να χάσουμε την εστίασή μας», δήλωσε ο Ράιαν στην Epoch Times μετά τη συγκέντρωση. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

26 Χρόνια
Το Φάλουν Γκονγκ είναι μια ειρηνική πνευματική άσκηση που περιλαμβάνει ασκήσεις διαλογισμού και ηθικές διδασκαλίες με επίκεντρο τις αρχές της αλήθειας, της συμπόνιας και της αντοχής. Αυξήθηκε σε δημοτικότητα στην Κίνα τη δεκαετία του 1990, με περίπου 70 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν υιοθετήσει την άσκηση μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις της εποχής. Το κομμουνιστικό καθεστώς θεωρούσε αυτή τη δημοτικότητα απειλή για τον απόλυτο έλεγχό του.
Από τις 20 Ιουλίου 1999, το ΚΚΚ επιδιώκει να εξαλείψει την άσκηση μέσω βίαιων μέσων, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και αφαίρεσης οργάνων, καθώς και χειραγώγησης της κοινής γνώμης με προπαγάνδα.
Ο τότε ηγέτης του Κόμματος, Τζιανγκ Τζεμίν, ο αρχιτέκτονας της δίωξης, ανέμενε να «εξαλείψει» την άσκηση σύντομα. Αλλά 26 χρόνια αργότερα, το Φάλουν Γκονγκ εξακολουθεί να ασκείται όχι μόνο στην Κίνα, αλλά σε περίπου 100 χώρες παγκοσμίως, και οι ασκούμενοι συνεχίζουν να εφιστούν την προσοχή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ΚΚΚ.

«Συγκεντρωνόμαστε εδώ για να γίνουμε μάρτυρες μιας συνεχιζόμενης τραγωδίας», δήλωσε ο Άλαν Άντλερ, εκτελεστικός διευθυντής των Φίλων του Φάλουν Γκονγκ.
«Αλλά το ΚΚΚ δεν κατάλαβε ότι δεν μπορείς να σβήσεις το ανθρώπινο πνεύμα. Για 26 χρόνια, οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στέκονται σταθεροί, με ακλόνητη πεποίθηση, εμπνέοντας ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Αυτή η δίωξη απειλεί το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου να πιστεύει και να ζει σύμφωνα με τη συνείδησή του. Όταν υπερασπιζόμαστε αυτούς τους ασκούμενους, υπερασπιζόμαστε την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η επιρροή του ΚΚΚ έχει εξαπλωθεί πολύ πέρα από τα σύνορα της Κίνας. Αν παραμείνουμε σιωπηλοί, γυρίσουμε την πλάτη μας, κινδυνεύουμε να χάσουμε την ελευθερία που μας ορίζει ως πολιτισμένη κοινωνία σήμερα».
Ο Γκρεγκ Σκαρλατόιου, πρόεδρος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ότι οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ αποτελούν έμπνευση για τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχοντας αντισταθεί σε ένα από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα στον κόσμο.
«Καμία καταπιεστική εκστρατεία δεν είναι ευπρόσδεκτη σε αμερικανικό έδαφος. Δεν θα είναι ποτέ», είπε ο Σκαρλατόιου. «Η αλήθεια, η συμπόνια, η αντοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα υπερισχύουν πάντα. Θα επικρατήσουμε μαζί και σύντομα θα γιορτάσουμε την πτώση των τυράννων».

Πολιτική για αλλαγή
Ο Πιέρο Τότσι, διευθυντής προσωπικού της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κογκρέσου για την Κίνα (CECC), μιας δικομματικής επιτροπής, δήλωσε ότι η δίωξη του Φάλουν Γκονγκ από το ΚΚΚ αποκαλύπτει την αμετάβλητη «τερατώδη φύση» της. «Για πάνω από 25 χρόνια, το Φάλουν Γκονγκ ήταν το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, προειδοποιώντας για την καταπιεστική φύση του κομμουνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο Τότσι, μακροχρόνιος υποστηρικτής των προσπαθειών των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ να τερματίσουν τις διώξεις του καθεστώτος.
Ο Τότσι είχε διατελέσει ανώτερος σύμβουλος πολιτικής του βουλευτή Κρις Σμιθ (Ρ-Ν.Τ.), ο οποίος συνέταξε τον Νόμο για τη Διακοπή της Συγκομιδής Οργάνων του 2025 και πραγματοποίησε την πρώτη ακρόαση του Κογκρέσου σχετικά με τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Ο Τότσι κάλεσε τη Γερουσία να ψηφίσει το νομοσχέδιο, το οποίο θα επιβάλλει κυρώσεις σε άτομα που εμπλέκονται στην κρατικά στηριζόμενη επιχείρηση του ΚΚΚ για τη συγκομιδή οργάνων από κρατούμενους συνείδησης προς πώληση στην αγορά μεταμοσχεύσεων.

«Η διεθνική καταστολή γίνεται όλο και πιο κραυγαλέα», δήλωσε ο Τότσι στην Epoch Times, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής APEC του 2024 στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ειρηνικοί διαδηλωτές που ασκούσαν κριτική στον ηγέτη του ΚΚΚ, Σι Τζινπίνγκ, ξυλοκοπήθηκαν από άτομα με διασυνδέσεις με κινεζικά προξενεία. Ο Τότσι είπε ότι το ΚΚΚ εκμεταλλεύεται τα συστήματα σε ελεύθερες κοινωνίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες για να προωθήσει τις διώξεις του στο εξωτερικό, και ότι οι αρχές επιβολής του νόμου στην πρώτη γραμμή, τόσο σε πολιτειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο, δεν κατανοούν απαραίτητα τη φύση του κομμουνιστικού καθεστώτος.
«Δεν συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για ένα αρπακτικό καθεστώς, ότι αυτό το μακρύ χέρι εκτείνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στους Αμερικανούς», είπε ο Τότσι.
Ο Σμιθ και ο γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϊ (Δ-Ορε.) επαναφέρουν τον Νόμο για την Πολιτική Διακρατικής Καταστολής στη Βουλή και τη Γερουσία, αντίστοιχα. Η νομοθεσία θα απαιτούσε εκπαίδευση για να βοηθήσει τις αρχές επιβολής του νόμου να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τη διακρατική καταστολή.
Ο Μοχάμεντ Ελσανούσι, επίτροπος της Επιτροπής των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, δήλωσε στην εφημερίδα Epoch Times ότι οι κυρώσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον καθεστώτων που παραβιάζουν τη θρησκευτική ελευθερία.
«Συνιστούμε έντονα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα… για ό,τι κάνει όσον αφορά την καταπίεση της θρησκευτικής ελευθερίας για αυτές τις μειονότητες, για το Φάλουν Γκονγκ, τους Ουιγούρους και άλλους», είπε.

Ο Σερκάν Τας, αναπληρωτής διευθυντής στο Ίδρυμα Μνήμης Θυμάτων του Κομμουνισμού, κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα ενάντια σε μια δίωξη που ξεκίνησε με το Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα, αλλά έχει επεκταθεί.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να πιέσουν τους διεθνείς οργανισμούς να υιοθετήσουν πιο προληπτικές θέσεις και να αντιμετωπίσουν τον δικό τους εφησυχασμό ενώ χρησιμοποιούν κυρώσεις», δήλωσε ο Τας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, σηματοδοτώντας την επέτειο, καταδίκασε τη δίωξη.
«Για πάνω από 26 χρόνια, το ΚΚΚ διεξάγει μια εκστρατεία καταστολής εναντίον των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ και των οικογενειών τους», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στην εφημερίδα Epoch Times.
«Καλούμε και πάλι το ΚΚΚ να τερματίσει την εκστρατεία του για την εξάλειψη του Φάλουν Γκονγκ».

Κλίμακωση
Η Νίνα Ση, διευθύντρια του Κέντρου Θρησκευτικής Ελευθερίας στο Ινστιτούτο Hudson, δήλωσε ότι η σαρωτική καταστολή του Φάλουν Γκονγκ από το κομμουνιστικό καθεστώς ισοδυναμεί με γενοκτονία.
«Η απειλή για το Φάλουν Γκονγκ και άλλες απαγορευμένες ομάδες έρχεται εδώ», είπε η Ση.
«Ήμουν προσωπικά στο Κέντρο Κένεντι νωρίτερα φέτος όταν υπήρξε απειλή για βόμβα», είπε, αναφερόμενη σε μια ψεύτικη απειλή για βόμβα την ημέρα της εναρκτήριας παράστασης του Shen Yun στην Ουάσιγκτον.
Το ΚΚΚ βρίσκεται πίσω από τις προσπάθειες απειλής, σωματικής επίθεσης και διάδοσης προπαγάνδας εναντίον αυτών των θρησκευόμενων πιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε η Ση.
«Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι αντιαμερικανικό, είναι άρνηση της θρησκευτικής ελευθερίας και άρνηση της ελευθερίας του λόγου», είπε.

Η Φέιθ Μακ Ντόνελ, διευθύντρια υπεράσπισης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Katartismos, δήλωσε ότι οι επιθέσεις του ΚΚΚ στο Shen Yun «αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη κλιμάκωση» της διείσδυσης και της υπονόμευσης της αμερικανικής κοινωνίας και ελευθεριών από το ΚΚΚ.
Ο Ρικ Φίσερ, ανώτερος συνεργάτης στο Διεθνές Κέντρο Αξιολόγησης και Στρατηγικής, επαίνεσε το θάρρος των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ, οι οποίοι όχι μόνο αντιστάθηκαν στην «σκληρή, διεστραμμένη, βάρβαρη δίωξη» από το ΚΚΚ, αλλά πρόσφεραν επίσης στα μέλη του την «ευκαιρία να φύγουν και να ενταχθούν στον υπόλοιπο κόσμο που έχει ανοχή για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.
Λίγα χρόνια μετά την έναρξη των διώξεων, η εφημερίδα Epoch Times δημοσίευσε μια σειρά από άρθρα με τίτλο «Εννέα Σχόλια για το Κομμουνιστικό Κόμμα», εμβαθύνοντας στη φύση του Κόμματος και τη βίαιη ιστορία του. Η δημοσίευση ενέπνευσε ένα κίνημα που έχει δει 449 εκατομμύρια ανθρώπους να αποχωρούν από το ΚΚΚ και τις συνδεδεμένες με αυτό οργανώσεις.
Η πρόεδρος της Διεθνούς Χριστιανικής Ελευθερίας, Γουέντι Ράιτ, έχει εργαστεί για να προστατεύσει τους διωκόμενους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο και είπε ότι η αντίδραση του Φάλουν Γκονγκ απέναντι στις «συντριπτικές» διώξεις του ΚΚΚ έχει δώσει «σε εμάς τους υπόλοιπους ελπίδα».
«Καθώς ζω εδώ στην Ουάσινγκτον, βλέπω το Φάλουν Γκονγκ παντού, σε όλους τους διαφορετικούς δρόμους, να διαδίδει την αλήθεια, είτε μέσω ειδήσεων είτε δημιουργικής τέχνης, μέσω διαδηλώσεων, και με το να είναι τόσο οπτικοί και σε εγρήγορση», δήλωσε στην εφημερίδα Epoch Times.
«Με έχει βοηθήσει πραγματικά να κρατήσω τον πήχη ή να δείξω πώς να είμαι μια ενεργή φωνή εκ μέρους εκείνων που καταπιέζονται από το [ΚΚΚ]».

«Ένα αμερικανικό ζήτημα»
Η Τερέζα Τζανγκ, 31 ετών, βίωσε τη δίωξη ως μικρό παιδί στην Κίνα.
Όταν ήταν στο δημοτικό σχολείο, η μητέρα της συμμαθήτριάς της —κάποια που της μαγείρευε και της έφερνε παιχνίδια— συνελήφθη και στη συνέχεια δολοφονήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα από την κράτησή της.
Όταν η Τζανγκ ήταν 14 ετών, ο δάσκαλός της την κατήγγειλε επειδή μοίρασε υλικό για το Φάλουν Γκονγκ στους συμμαθητές της. Συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερη την επόμενη μέρα, αλλά η μητέρα της φυλακίστηκε για δύο χρόνια.
Τώρα, το καθεστώς προσπαθεί να επιβάλει τη δίωξη σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε η Τζανγκ.
«Αυτή είναι η ώρα που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρέπει να ξυπνήσουν: Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε στην εφημερίδα Epoch Times.

Η Κριστίνα Φενγκ γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα μήνα μετά την έναρξη της δίωξης. Ο πατέρας και η μητέρα της ήταν μεταξύ των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο του 1999, καθώς τα νέα για τις διώξεις του ΚΚΚ έκαναν τον γύρο του κόσμου.
«Είμαι εδώ στη μνήμη των ανθρώπων στην Κίνα που διώχθηκαν», δήλωσε η Φενγκ, η οποία αισθάνεται την ευθύνη να υπερασπιστεί όσους στερούνται την ελευθερία της πίστης στην Κίνα.
Είπε ότι το ΚΚΚ εξάγει τις διώξεις του στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας ότι «είναι τρομακτικό, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη». Είναι μια υπενθύμιση ότι ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει άπραγος καθώς το ΚΚΚ διώκει ανθρώπους για την πίστη τους, πρόσθεσε η Φενγκ.
Οι επιχειρηματίες Μπαμπάκ και Τζούλια Μπανιασάντι έμαθαν για το Φάλουν Γκονγκ λιγότερο από ένα χρόνο πριν από την έναρξη των διώξεων — ο Μπαμπάκ στο Κολοράντο και η Τζούλια στη Γερμανία. Κανένας από τους δύο δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η ειρηνική πρακτική που τους είχε φέρει τόσα πολλά οφέλη είχε παρουσιαστεί ως εχθρός του κράτους εν μία νυκτί στη χώρα προέλευσής της.
Στις 17 Ιουλίου, οι Μπανιασάντι και ο γιος τους συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον επειδή, όπως είπαν, πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ευαισθητοποίηση.
«Άνθρωποι βασανίζονται, δολοφονούνται, σκοτώνονται. Τα όργανά τους αφαιρούνται για κέρδος. Οικογένειες διαλύονται», δήλωσε ο Μπαμπάκ Μπανιασάντι.
«Και αντί το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να σταματήσει τις διώξεις του, έχουν επεκτείνει τις διώξεις του ακόμη και σε εμάς εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Απλώς ζητάμε από όλους τους καλόκαρδους ανθρώπους να αναγνωρίσουν, να διαδώσουν το μήνυμα και να αντισταθούν στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».
Η Τζούλια Μπανιασάντι είπε ότι μερικές φορές, οι άνθρωποι εκπλήσσονται βλέποντας ότι και μη Κινέζοι όπως οι ίδιοι ασκούν Φάλουν Γκονγκ και ελπίζει να δείξει στους ανθρώπους ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει όχι μόνο τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα.
«Αυτό δεν είναι κινεζικό ζήτημα. Είναι επίσης ένα παγκόσμιο ζήτημα. Είναι ένα αμερικανικό ζήτημα», είπε.







