Σε κλιμάκωση οδηγούνται οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν, καθώς οι αρχές του Μπακού συνέλαβαν στις 30 Ιουνίου δύο δημοσιογράφους του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.
Όπως ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Azertac, ξεκίνησε έρευνα έπειτα από πληροφορίες των τοπικών αρχών σχετικά με συνεχιζόμενη δραστηριότητα μέσω παράνομων χρηματοδοτήσεων.
Επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, το πρακτορείο μετέδωσε πως «στις 30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν επιχειρησιακές έρευνες στα γραφεία του τοπικού παραρτήματος και συνελήφθησαν αρκετά άτομα».
Την ίδια ημέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στη Μόσχα για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις «μη φιλικές ενέργειες» και τη «παράνομη κράτηση Ρώσων δημοσιογράφων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρωσικό υπουργείο.
Την 1η Ιουλίου, το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε πως ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, Ρομάν Μουσταφάγιεφ, επισκέφθηκε το κτίριο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα.
Οι εντάσεις είχαν αρχίσει να αυξάνονται από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όταν οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν αρκετά άτομα στο Εκατερίνμπουργκ, βιομηχανική πόλη με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατ. κατοίκων στα ανατολικά των Ουραλίων.
Στις 27 Ιουνίου, τοπικές αρχές του Εκατερίνμπουργκ συνέλαβαν έξι Αζέρους έπειτα από αστυνομικές εφόδους σε φερόμενες «οργανωμένες εγκληματικές ομάδες», σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η ανακριτική επιτροπή της Ρωσίας, την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο TASS, δήλωσε ότι οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε «πολλαπλές δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας στο Εκατερίνμπουργκ το 2001, 2010 και 2011».
Η ίδια επιτροπή επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο δύο υπόπτων υπό κράτηση, αναφέροντας ότι ο ένας υπέκυψε σε «καρδιακή ανεπάρκεια», ενώ για τον δεύτερο, τα αίτια του θανάτου παραμένουν υπό διερεύνηση.
Το Μπακού αντέδρασε έντονα. Στις 28 Ιουνίου, το Yπουργείο Εσωτερικών του Αζερμπαϊτζάν εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζεται «βαθιά ανησυχία για τις εφόδους σε κατοικίες Αζέρων στο Εκατερίνμπουργκ το πρωί της 27ης Ιουνίου».
Όπως ανέφερε το υπουργείο, «οι επιχειρήσεις οδήγησαν στον θάνατο ομογενών μας, σε σοβαρούς τραυματισμούς μερικών και στη σύλληψη εννέα ατόμων».
Το υπουργείο κάλεσε για «άμεση διερεύνηση του περιστατικού και για λογοδοσία των υπευθύνων αυτής της απαράδεκτης βίας το συντομότερο δυνατό».

Υπό το βάρος των εντάσεων, κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μόσχα, ενώ και προγραμματισμένο ταξίδι Ρώσου αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο Μπακού ματαιώθηκε αιφνιδίως.
Στις 29 Ιουνίου, το αζερικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των προγραμματισμένων ρωσικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, φεστιβάλ, παραστάσεων και εκθέσεων.
Ερωτηθείς σχετικά με αυτές τις ενέργειες του Μπακού, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε: «Λυπούμαστε ειλικρινά για τέτοιες αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι όλα όσα συμβαίνουν σχετίζονται με το έργο των διωκτικών αρχών και ότι δεν θα έπρεπε να αποτελούν αφορμή για μια τέτοια αντίδραση».
Στις 30 Ιουνίου, οι σοροί των δύο Αζέρων που πέθαναν στη Ρωσία επαναπατρίστηκαν και υποβλήθηκαν σε ιατροδικαστική εξέταση στο Αζερμπαϊτζάν.
Την επόμενη μέρα, κρατικός ιατροδικαστής στο Μπακού ανακοίνωσε πως οι νεκροψίες έδειξαν ότι οι δύο άνδρες είχαν ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου. Μέχρι την ώρα δημοσίευσης του ρεπορτάζ, Ρώσοι αξιωματούχοι δεν είχαν απαντήσει στις καταγγελίες του Αζερμπαϊτζάν.
Τα τελευταία χρόνια, το Μπακού διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα, η οποία συχνά παίζει ρόλο μεσολαβητή στη μακρόχρονη εδαφική διαμάχη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.
Την 1η Ιουλίου, ο Ντμίτρι Μαζιούκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστήριξε ότι ορισμένοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τις σχέσεις με το Μπακού, χωρίς ωστόσο να παραθέσει αποδείξεις.
Με την συμβολή του Reuters