Η Αυστραλία και η Γερμανία προχώρησαν σε ενίσχυση των αμυντικών τους δεσμών, υπογράφοντας σειρά συμφωνιών για την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας και των δυνατοτήτων τους στο διάστημα. Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Ρίτσαρντ Μάρλς και ο Γερμανός ομόλογός του Μπόρις Πιστόριους επικύρωσαν τις συμφωνίες στις 26 Μαρτίου.
Κεντρικό στοιχείο αποτελεί μια προτεινόμενη συμφωνία «καθεστώτος δυνάμεων», η οποία έχει σχεδιαστεί ώστε να διευκολύνει τη δράση των αυστραλιανών και γερμανικών δυνάμεων στα εδάφη της άλλης χώρας. Ο Μάρλς χαρακτήρισε τη συνεργασία ως μια σχέση που ενισχύεται διαρκώς, ενώ ο Πιστόριους επισήμανε ότι η Αυστραλία αποτελεί τον στενότερο εταίρο της Γερμανίας στον Ειρηνικό, σε έναν κόσμο με λιγότερη αξιοπιστία, λιγότερη ειλικρίνεια και μικρότερη προβλεψιμότητα. Η συμφωνία για το καθεστώς των στρατιωτικών δυνάμεων θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για κοινές επιχειρήσεις, εκπαίδευση και αναπτύξεις μεταξύ των στρατών των δύο χωρών.
Η συμφωνία για τη συνεργασία στο διάστημα αποσκοπεί στη βελτίωση της επίγνωσης σε αυτόν τον αναδυόμενο τομέα, όπου οι απειλές αυξάνονται λόγω της εκτεταμένης χρήσης δορυφόρων. Ο Πιστόριους δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Κίνα και η Ρωσία αποτελούν άμεσους γείτονες, έχουν ενισχύσει τις επιθετικές τους δυνατότητες στο διάστημα και είναι σε θέση να παρεμβάλλουν ή να χρησιμοποιούν όπλα κινητικής ενέργειας για την καταστροφή δορυφόρων, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων. Η Γερμανία σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 35 δισ. ευρώ σε διαστημικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων, για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου επιτήρησης.
Παράλληλα, προβλέπεται περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με τη γερμανική Rheinmetall να κατασκευάζει ήδη οχήματα μάχης αναγνώρισης στις εγκαταστάσεις της στο Μπρίσμπεϊν. Επιπροσθέτως, μια νέα συμφωνία με την TDW θα στηρίξει την παραγωγή πυραύλων στο πλαίσιο του αυστραλιανού προγράμματος κατευθυνόμενων όπλων, σε συνεργασία με την Kongsberg.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των δηλώσεων της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προειδοποίησε για την απειλή που συνιστά το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ). Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε, απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό-Αυστραλιανό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στις 25 Μαρτίου, ότι περισσότερο από το 40% των ευρωπαϊκών εισαγωγών προέρχεται από την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Πρόσθεσε ότι η Ταϊβάν παράγει το 60% των παγκόσμιων ημιαγωγών και το 90% των πιο προηγμένων μικροκυκλωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή αυτή έχουν σημασία για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο.
Επισήμανε επίσης ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες της ναυτικής δύναμης του ΚΚΚ, η οποία πραγματοποίησε περίπλου της Αυστραλίας στις αρχές του 2025 και προκάλεσε διαταραχές σε 49 εμπορικές πτήσεις, όταν τα πλοία διεξήγαγαν άσκηση προσομοίωσης πραγματικών πυρών στη Θάλασσα Τάσμαν.
Τέλος, τόνισε ότι στη νέα αυτή πραγματικότητα ο ρόλος της Αυστραλίας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός για την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι ήδη από το προηγούμενο έτος ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν σε ασκήσεις ελευθερίας ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς και στην εκπαιδευτική αποστολή «Talisman Sabre».








