Κυριακή, 23 Φεβ, 2025
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φθάνει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου. Ουάσιγκτον, 26 Ιουνίου 2017. (Kevin Lamarque/Reuters)

Συνάντηση Τραμπ-Μόντι: Στο επίκεντρο δασμοί και Κίνα

Κρίσιμη συνάντηση στην Ουάσιγκτον στις 12-13 Φεβρουαρίου – Η εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας διαμορφώνει νέες ευκαιρίες για την Ινδία – Στο τραπέζι η γεωπολιτική ισορροπία στον Ινδο-Ειρηνικό

Στη σκιά της αναζωπύρωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον, σε μια συνάντηση η οποία, αναλυτές εκτιμούν, αναμένεται να καθορίσει τις νέες ισορροπίες στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Εμπορικός πόλεμος και νέες ευκαιρίες

Η πρόσφατη επιβολή δασμών 10% στις κινεζικές εισαγωγές, και τα αντίποινα του Πεκίνου με δασμούς 15% στο αμερικανικό φυσικό αέριο και 10% στο πετρέλαιο, δημιουργούν νέες προοπτικές για την Ινδία.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον στα ινδικά μέσα ενημέρωσης, με αναλυτές να εκτιμούν ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να ωφελήσει τους Ινδούς εξαγωγείς, αυξάνοντας σημαντικά τις παραγγελίες τους.

Ήδη κατά την πρώτη θητεία Τραμπ, οι ινδικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν από 57 σε 73 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που καταδεικνύει τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων.

Το παζλ των δασμών

Η εμπορική πολιτική ακολουθεί τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τονίζουν αναλυτές, και γι’ αυτό η συνάντηση Μόντι-Τραμπ θεωρείται κρίσιμη.

Ο Τραμπ έχει ήδη τονίσει τη σημασία του δίκαιου εμπορίου με την Ινδία και έχει ζητήσει να αυξήσει η Ινδία τις αγορές αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού, σύμφωνα με ενημέρωση του Λευκού Οίκου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών τον Ιανουάριο.

Καθώς πλησιάζει η επίσκεψη του Μόντι στην Ουάσιγκτον, αναλυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο η Ινδία να παραχωρήσει πρόσθετες δασμολογικές ελαφρύνσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να αποφύγει μια πιθανή εμπορική αντιπαράθεση.

Ο Σεκχάρ Σινχά, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος India Foundation με έδρα το Νέο Δελχί, δήλωσε στην Epoch Times ότι καθώς οι δύο ηγέτες εστιάζουν στα συμφέροντα των χωρών τους, οι δασμολογικές ελαφρύνσεις που θα παράσχει η Ινδία στις ΗΠΑ αποτελούν το κλειδί των διαπραγματεύσεων.

Η ινδική κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε μείωση των μέσων δασμών εισαγωγής από 13% σε 11% για διάφορα προϊόντα, περιλαμβανομένων πολυτελών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Παράλληλα, εξετάζει την αναθεώρηση των πρόσθετων επιβαρύνσεων σε περισσότερα από 30 είδη.

Γεωπολιτικές προεκτάσεις και ο ρόλος της Κίνας

Εκτός από τις εμπορικές επιπτώσεις, η Κίνα θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας.

«Σίγουρα θα υπάρξουν συζητήσεις για την Κίνα και τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις, καθώς και για κοινές ανησυχίες,» δήλωσε ο πρώην Ινδός διπλωμάτης Ανίλ Τριγκουναγιάτ.

Ο Μαδχάβ Ναλαπάτ, αντιπρόεδρος του Manipal Advanced Research Group, εκτιμά ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην αποσύνδεση κρίσιμων τεχνολογιών από την κινεζική παραγωγή. «Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν μια εποικοδομητική συνάντηση», σημείωσε.

Ο Σινχά εκτιμά ότι ο Μόντι θα θίξει τις ανησυχίες της Ινδίας για την αυξανόμενη κινεζική επιρροή στη Νότια Ασία, συμπεριλαμβανομένων του Μπαγκλαντές, των Μαλδίβων και του Νεπάλ. Παράλληλα, ο Τραμπ αναμένεται να επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία QUAD, που περιλαμβάνει την Ινδία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στρατηγικές συμμαχίες και ημιαγωγοί

Από την πλευρά του, ο πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Ινδίας Σ. Ντ. Πραντάν επεσήμανε ότι η αναζωπύρωση της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ-Κίνας έχει αναμφίβολα προσθέσει νέα δυναμική στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Η εμπορική διαμάχη προσφέρει στην Ινδία την ευκαιρία να εξάγει προϊόντα στα οποία οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει αυξημένους δασμούς για τους Κινέζους εξαγωγείς», επεσήμανε.

Ένα άλλο πιθανό θέμα συζήτησης είναι η παραγωγή ημιαγωγών, καθώς η Κίνα ελέγχει κρίσιμα τμήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα στα σπάνια ορυκτά. Μια «τριμερής συμφωνία» μεταξύ Ινδίας, ΗΠΑ και Ταϊβάν θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγικό αντίβαρο, σημειώνει ο Πραντάν.

Με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, η συνάντηση Μόντι-Τραμπ αναμένεται να καθορίσει την πορεία των διμερών σχέσεων για τα επόμενα χρόνια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε