Η Χαμάς ανακοίνωσε στις 9 Ιουλίου ότι συμφώνησε στην απελευθέρωση δέκα ομήρων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συνεργαστεί «με θετικό πνεύμα» με τους διαμεσολαβητές για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Ωστόσο, ανέφερε ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα κρίσιμα ζητήματα, όπως η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Σύμφωνα με μετάφραση των δηλώσεών της που δημοσίευσε το δίκτυο Al Jazeera, η οργάνωση φέρεται να υποστήριξε ότι, στο πλαίσιο της δέσμευσής της για επιτυχία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, επέδειξε την απαιτούμενη ευελιξία και αποδέχθηκε την απελευθέρωση δέκα κρατουμένων.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 50 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται, μεταξύ των οποίων 49 που απήχθησαν κατά την επίθεση του Οκτωβρίου και το πτώμα του Χαντάρ Γκόλντιν, ο οποίος σκοτώθηκε το 2014 και δεν έχει ακόμη επιστραφεί.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει ότι ο πόλεμος, ο οποίος διαρκεί πλέον 21 μήνες, θα συνεχιστεί έως ότου καταστραφεί ολοκληρωτικά η Χαμάς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επίσης επισημάνει την πρόθεσή τους να διατηρηθεί στρατιωτική παρουσία σε νότιο διάδρομο της Λωρίδας της Γάζας — κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Χαμάς.
Η ανακοίνωση της Χαμάς έγινε περίπου μία εβδομάδα μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε παρουσιάσει μια «τελική πρόταση» για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 60 ημερών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει την 1η Ιουλίου ότι αναμένει ταχεία απάντηση από τα δύο μέρη.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ είχε αναφέρει πως οι εκπρόσωποί του είχαν «μια μακρά και παραγωγική συνάντηση με τους Ισραηλινούς» και ότι το Ισραήλ είχε αποδεχθεί τις αναγκαίες συνθήκες για την ολοκλήρωση της δίμηνης εκεχειρίας, κατά την οποία «θα εργαστούμε με όλα τα μέρη για τον τερματισμό του πολέμου».
Προσέθεσε δε ότι το τελικό σχέδιο θα παραδοθεί από το Κατάρ και την Αίγυπτο, τους οποίους ευχαρίστησε για τις μεσολαβητικές τους προσπάθειες. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Χαμάς θα πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία, καθώς «δεν θα υπάρξει καλύτερη πρόταση – τα πράγματα μόνο θα χειροτερεύσουν».
Η Χαμάς είχε ανακοινώσει στις 4 Ιουλίου ότι έδωσε «θετική απάντηση» στην πρόταση για εκεχειρία, δηλώνοντας έτοιμη να συμμετάσχει στις συνομιλίες «με πλήρη σοβαρότητα».
Ο Νετανιάχου, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον στις 9 Ιουλίου, δήλωσε ότι συμμερίζεται τον στόχο του για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός — υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο ίδιος και ο Τραμπ έχουν κοινό στόχο: την απελευθέρωση των ομήρων, τον τερματισμό της διακυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα και την εξασφάλιση ότι η περιοχή δεν θα απειλήσει ξανά το Ισραήλ.
Όπως ανέφερε, για την επίτευξη αυτού του στόχου υπάρχει κοινή στρατηγική και κοινές τακτικές, χωρίς πίεση ή εξαναγκασμό, αλλά με συντονισμό, «όπως επιδιώκει ο πρόεδρος Τραμπ». Τόνισε, πάντως, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει «πάση θυσία», καθώς το Ισραήλ έχει αδιαπραγμάτευτες απαιτήσεις σε θέματα ασφάλειας.