Ένας επιχειρηματίας από το Ηνωμένο Βασίλειο συνελήφθη την Τρίτη για φερόμενη συνωμοσία με σκοπό να βοηθήσει έναν Ρώσο ολιγάρχη να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ).
Ο Γκράχαμ Μπόναμ-Κάρτερ, 62 ετών, ξάδελφος της ηθοποιού Έλενα Μπόναμ-Κάρτερ, κατηγορείται για τραπεζική απάτη και χρηματοδότηση αμερικανικών ακινήτων που αγοράστηκαν από τον Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Βλαντιμίροβιτς Ντεριπάσκα, στον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλει κυρώσεις από το 2018.
Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει τώρα την έκδοση του Μπόναμ-Κάρτερ, ο οποίος κατηγορείται επίσης για την παράνομη μετακίνηση των έργων τέχνης του Ντεριπάσκα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ένα εκτελεστικό διάταγμα του 2014 από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με την Ουκρανία και απαγόρευσε συναλλαγές διαφόρων ειδών που ωφελούν οποιοδήποτε πρόσωπο που έχει ειδικά οριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι ενέργειες του Ντεριπάσκα σε σχέση με την Ουκρανία αποτελούσαν ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ανέφερε το DOJ.
Ο Μπόναμ-Κάρτερ εργαζόταν για οντότητες που ελέγχονται από τον Ντεριπάσκα από τον Ιούλιο του 2003, διαχειριζόμενος τις κατοικίες του ολιγάρχη που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου ενός σπιτιού στην πλατεία Μπελγκράβια του Λονδίνου, ανέφερε το DOJ, επικαλούμενο δικαστικά έγγραφα.
Κατηγορίες
Το DOJ ισχυρίζεται ότι παρά τη γνώση των κυρώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Μπόναμ-Κάρτερ συνέχισε να εργάζεται για τον Ρώσο ολιγάρχη και αναφέρθηκε στον Ντεριπάσκα ως “αφεντικό” του σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ημερομηνία “περίπου” 18 Ιουνίου 2018.
«Οι καιροί είναι λίγο δύσκολοι για το αφεντικό μου, καθώς οι κυρώσεις τον έχουν πλήξει από τις ΗΠΑ, οπότε δεν είναι ιδανική στιγμή», φέρεται να έγραψε ο Μπόναμ-Κάρτερ στο email, σύμφωνα με το DOJ.
Σε ένα άλλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Οκτώβριο του 2021, το DOJ αναφέρει ότι ο Μπόναμ-Κάρτερ μίλησε για τράπεζες που «με αποκλείουν» λόγω της σχέσης του με το «αφεντικό μου Όλεγκ Ντεριπάσκα».
«Με συμβούλευσαν μάλιστα να μην πάω στις ΗΠΑ, όπου ο Όλεγκ εξακολουθεί να έχει προσωπικές κυρώσεις, καθώς οι αρχές αναμφίβολα θα με τραβήξουν στη μία πλευρά και η ανάκριση θα μπορούσε να διαρκέσει ώρες ή και ημέρες!!!» φέρεται να έγραψε ο Βρετανός επιχειρηματίας σε ένα email, σύμφωνα με το DOJ.
1 εκατομμύριο δολάρια για αμερικανικά ακίνητα, έργα τέχνης
Το DOJ ισχυρίζεται ότι ο Μπόναμ-Κάρτερ συμμετείχε σε παράνομες συναλλαγές άνω του 1 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση αμερικανικών ακινήτων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον προς όφελος του Ντεριπάσκα και προσπάθησε να μεταφέρει παράνομα έργα τέχνης από έναν οίκο δημοπρασιών της Νέας Υόρκης.
Αφού επιβλήθηκαν κυρώσεις στον Ντεριπάσκα, ο Μπόναμ-Κάρτερ φέρεται να δημιούργησε μια νέα εταιρεία στο όνομά του, με την ονομασία GBCM Limited, υπό την καθοδήγηση του ολιγάρχη, προκειμένου να διαχειρίζεται τα τρία ακίνητα του Ντεριπάσκα στις ΗΠΑ.
Τα τρία ακίνητα στις ΗΠΑ, δύο στη Νέα Υόρκη και ένα στην Ουάσινγκτον, τα διαχειριζόταν μια εταιρεία με την επωνυμία Gracetown Inc. από τότε που αγοράστηκαν μεταξύ 2005 και 2008, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το 2021, ο Μπόναμ-Κάρτερ φέρεται να διαβίβασε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια από ρωσικό τραπεζικό λογαριασμό που τηρούνταν στο όνομα της GBCM Limited σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούσε η Gracetown Inc. στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Τα χρήματα φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή μισθών προσωπικού, φόρων ακίνητης περιουσίας και άλλων υπηρεσιών για τη συντήρηση των ακινήτων του Ντεριπάσκα στις ΗΠΑ, ανέφερε το DOJ.
Τον Μάιο του 2021, ένας οίκος δημοπρασιών της Νέας Υόρκης υποψιάστηκε ότι ο Ντεριπάσκα βρισκόταν πίσω από την αγορά και την απόπειρα παράνομης μεταφοράς έργων τέχνης στο Λονδίνο. Ο Μπόναμ-Κάρτερ φέρεται να προσπάθησε, «μέσω παραπλανητικών δηλώσεων», να αποκρύψει την ιδιοκτησία του ολιγάρχη στο έργο τέχνης, ενημερώνοντας ψευδώς ότι το έργο τέχνης και η πληρωμή για τη μεταφορά του δεν ανήκαν στον Ντεριπάσκα.
«Στην πραγματικότητα, όπως γνώριζε ο Μπόναμ-Κάρτερ, ο Ντεριπάσκα είχε αγοράσει το έργο τέχνης, παρέμενε στην ιδιοκτησία του και τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή της αποστολής θα χρεώνονταν στον Ντεριπάσκα», ανέφερε το DOJ.
Εάν καταδικαστεί σε αμερικανικό δικαστήριο για το κατηγορητήριο των τριών κατηγοριών, ο Μπόναμ-Κάρτερ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 20 χρόνια φυλάκισης.