Η δίκη επίδειξης κατά του Ντινγκ Γιουάντε άρχισε προχθές, Τρίτη 28 Νοεμβρίου – μια υπόθεση που έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή στην εκστρατεία εξάλειψης της ομάδας των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ από το κομμουνιστικό καθεστώς. Θα ακολουθήσουν παρόμοιες. Και σε λίγες ημέρες, οι εκπρόσωποι της ΕΕ θα ταξιδέψουν στο Πεκίνο για τη σύνοδο κορυφής.
Υπήρχαν δίκες επίδειξης στον Μεσαίωνα, κατά τη διάρκεια της σοβιετικής δικτατορίας και στο Λαϊκό Δικαστήριο των εθνικοσοσιαλιστών, ενώ οι δίκες επίδειξης ήταν δημοφιλείς και στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ). Διεξάγονται ακόμη και σήμερα, σε ολοκληρωτικά κράτη όπως το Ιράν και η κομμουνιστική Κίνα.
Δίκη επίδειξης
Ο Ντινγκ Γιουάντε, αγρότης σε φυτεία τσαγιού, συνελήφθη νωρίς το πρωί της 12ης Μαΐου, μαζί με τη σύζυγό του και άλλους 70 κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι μπήκαν στο στόχαστρο του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος στο πλαίσιο της καταστολής της πνευματικής άσκησης Φάλουν Γκονγκ – ένα θέμα ευαίσθητο για το κόμμα.
Σύμφωνα με συγγενείς και το Minghui, έναν ιστότοπο με έδρα τις ΗΠΑ που είναι αφιερωμένος στην καταγραφή των διώξεων, η δίκη του κου Ντινγκ ήταν προγραμματισμένη να γίνει στην πόλη Ριζάο της κομητείας Γουλιάν στις 28 Νοεμβρίου. Τέτοιου είδους διαδικασίες διεξάγονται συχνά υπό έντονη μυστικότητα.
Η Εταιρεία για τους Απειλούμενους Λαούς (Gesellschaft für bedrohte Völker – GfbV) από το Γκέτιγκεν της Γερμανίας γράφει σε ανακοίνωσή της για το λεγόμενο «έγκλημα» του ηλικιωμένου πατέρα: «Ως ασκούμενος του πνευματικής άσκησης Φάλουν Γκονγκ, έχει βρει για τον εαυτό του έναν τρόπο διαλογισμού και καλλιέργειας που αντιτίθεται στον αθεϊσμό και τον υλισμό του δικτατορικού Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας».
Η Γιάσνα Καούσεβιτς (Jasna Causevic) είναι εκπρόσωπος και υπεύθυνη για την πρόληψη της γενοκτονίας της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων GfbV με συμβουλευτικό καθεστώς στα Ηνωμένα Έθνη. Η κα Καούσεβιτς εξήγησε ότι η κατηγορία αυτή είναι εξίσου «αυθαίρετη και παράλογη» με τις συνθήκες σύλληψης του Ντινγκ Γιουάντε.
Σύμφωνα με την Γιάσνα Καούσεβιτς, η οποία χαρακτήρισε τη δίκη όχι μόνο «δίκη επίδειξης», αλλά και «ψευδο-νομική φάρσα» λόγω της «ανελέητης εκστρατείας καταστολής» του καθεστώτος κατά των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ επί 24 χρόνια, δεν υπάρχει «καμία βάση» ούτε καν βάσει του κινεζικού νόμου, όπως γνωρίζει το ίδιο το κομμουνιστικό καθεστώς.
Αλλά στην κομμουνιστική Κίνα, το Κόμμα στέκεται πάνω από το νόμο.
Το χρονικό της σύλληψης
12 Μαΐου 2023, νωρίς το πρωί. Άνδρες με πολιτικά ρούχα εισβάλλουν στη μικρή φυτεία τσαγιού ενός ηλικιωμένου ζευγαριού στο χωριό Γιαντζιαζουάνγκ. Ο Ντινγκ Γιουάντε και η σύζυγός του Μα Ρουιμέι, και οι δύο ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, εργάζονταν στη φυτεία όταν συνελήφθησαν.
Η ανακοίνωση της GfbV περιγράφει την περαιτέρω πορεία της δράσης της μυστικής αστυνομίας: «Κατά τη διάρκεια της επακόλουθης παράνομης έρευνας στο σπίτι, βρήκαν βιβλία και φυλλάδια του Φάλουν Γκονγκ που εξηγούσαν τη βάναυση δίωξη της πνευματικής άσκησης από το 1999».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι αρχικά εξαφανίστηκε για ένα δεκαπενθήμερο χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. Ωστόσο, οι μπράβοι του καθεστώτος δεν είχαν υπολογίσει τη διεθνή προσοχή και βοήθεια. Ο γιος τους, Ντινγκ Λεμπίν, είχε πάει στη Γερμανία πριν από δέκα χρόνια και σήμερα ζει στο Βερολίνο. Με τη βοήθεια φίλων του, επέστησε την προσοχή των πολιτικών και της κοινωνίας στην κατάσταση των γονέων του. Η προσπάθειά του στέφθηκε εν μέρει με επιτυχία και η μητέρα του απελευθερώθηκε.
Ο Ντινγκ Λεμπίν δήλωσε ότι η αστυνομία είχε απειλήσει να καταδικάσει τον πατέρα του σε φυλάκιση πριν από την ακρόαση, επικαλούμενη την εκστρατεία του που έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή.
Ο κος Ντινγκ ο νεότερος, ο οποίος έχει ταξιδέψει στο Παρίσι, την Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να παροτρύνει τους διεθνείς ηγέτες να βοηθήσουν τον πατέρα του, υπογράμμισε ότι η υπόθεση δεν έχει καμία νομική βάση, καθώς το μόνο που έκανε ο πατέρας του ήταν να ασκεί Φάλουν Γκονγκ.
Οι πράκτορες των αρχών επιβολής του νόμου «δεν εξήγησαν ποιον νόμο παραβιάζουν [οι γονείς του], επειδή γνωρίζουν ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο», δήλωσε ο κος Ντινγκ, ο οποίος εργάζεται σε ένα δικηγορικό γραφείο ενώ παράλληλα σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, στους Epoch Times στις 27 Νοεμβρίου.
Ο Ντινγκ Γιουάντε θα υποστεί βασανιστήρια στη φυλακή
Η Γιάσνα Καούσεβιτς αναφέρει ότι μετά από «διεθνή κατακραυγή από διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικούς», η κα Μα Ρουιμέι απελευθερώθηκε από τη φυλακή στις 24 Μαΐου 2023 υπό όρους. Τέθηκε υπό αυστηρή επιτήρηση.
Ωστόσο, ο σύζυγός της συνελήφθη στο αστυνομικό τμήμα και μεταφέρθηκε στις 13 Ιουνίου στις φυλακές Ριζάο, όπου έκτοτε περιμένει τη «δίκη» του.
Η σύμβουλος γενοκτονίας Καούσεβιτς είναι βέβαιη: «Αν τελικά καταδικαστεί, θα αντιμετωπίσει βάναυσα βασανιστήρια και έλλειψη ιατρικής περίθαλψης στη φυλακή».
Η άγρια δίωξη του Φάλουν Γκονγκ ξεκίνησε από τον πρώην επικεφαλής του κόμματος Τζιανγκ Ζεμίν το 1999, αφού οι αρχές εκτίμησαν ότι περίπου 70 έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν υιοθετήσει την πρακτική αυτή. Θεωρώντας την αυξανόμενη δημοτικότητά της ως απειλή για την κυριαρχία του Κόμματος στην καθημερινή ζωή στην Κίνα, ο Τζιανγκ έδωσε προσωπικά εντολή να «εξαλειφθεί» το Φάλουν Γκονγκ. Ενώ ο 96χρονος συνταξιούχος αρχηγός του ΚΚΚ απεβίωσε τον περασμένο Δεκέμβριο, οι διάδοχοί του δεν άλλαξαν ποτέ τη στάση του κόμματος για αυτή την πνευματική άσκηση.
Ο κος Ντινγκ είπε ότι η εμπειρία των γονέων του προσφέρει μια ιδέα για τις δύο δεκαετίες διώξεων των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ σε όλη την Κίνα, οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς υπό την απειλή της σύλληψης, των βασανιστηρίων, της καταναγκαστικής εργασίας, ακόμη και της εξαναγκαστικής αφαίρεσης οργάνων επειδή εμμένουν στην πίστη τους.
«Η δίωξη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας κατά των γονέων μου και άλλων ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ στην πατρίδα μου καταδεικνύει την κακή φύση του», δήλωσε ο κος Ντινγκ Λεμπίν, χαρακτηρίζοντας τη συνεχιζόμενη δίωξη «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Παγκόσμια προσοχή
Ο κος Ντινγκ έχει προσελκύσει την προσοχή στους γονείς του από τότε που απομακρύνθηκαν από δεκάδες αστυνομικούς από τη φυτεία τσαγιού τους στο Ριζάο στις 12 Μαΐου. Με τη βοήθεια εθελοντών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι τηλεφώνησαν στην τοπική αστυνομία για να απευθύνουν έκκληση για την ελευθερία του ζευγαριού, η μητέρα του αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση στις 24 Μαΐου.
Όμως οι αρχές συνέλαβαν επίσημα τον πατέρα του στις 20 Ιουλίου. Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν ότι ο ηλικιωμένος Ντινγκ «κινδυνεύει από βασανιστήρια και μακροχρόνια φυλάκιση».
Μέχρι στιγμής, ο 35χρονος κάτοικος Βερολίνου έχει λάβει υποστήριξη από νυν και πρώην βουλευτές από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, καθώς και την Ιαπωνία, οι οποίοι κάλεσαν το καθεστώς να απελευθερώσει αμέσως τον ασκούμενο του Φάλουν Γκονγκ. Αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλαν επίσης επιστολές στους διπλωμάτες του καθεστώτος ή σε τοπικούς αξιωματούχους, απαιτώντας την απελευθέρωση του ζευγαριού.
Το καθεστώς φαίνεται να αισθάνεται την πίεση. Στις 14 Ιουλίου, το Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας του Ριζάο, μια μυστική αστυνομική δύναμη επιφορτισμένη με την εποπτεία της δίωξης, παρενόχλησε τη μητέρα του κου Ντινγκ. Απείλησαν ότι θα καταδικάσουν τον ηλικιωμένο κο Ντινγκ σε φυλάκιση εάν ο κος Ντινγκ συνεχίσει την εκστρατεία του.
Σύμφωνα με τον κο Ντινγκ, οι αξιωματικοί έδειξαν στη μητέρα του επιστολές που έλαβε ο επικεφαλής του κόμματος του Ριζάο, Ζανγκ Χούι, καθώς και αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την εκστρατεία του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Epoch Times.
Παρά τις προσπάθειες να τον φιμώσουν, ο κος Ντινγκ είναι αποφασισμένος να επιτύχει την ελευθερία των γονέων του.
«Οι διώξεις με εμπόδισαν να ξαναβρεθώ με τους γονείς μου για περισσότερα από 11 χρόνια», δήλωσε ο κος Ντινγκ, ο οποίος πήγε στη Γερμανία ως φοιτητής το 2012.
Με την υπόθεση του πατέρα του να οδεύει προς δίκη και τη μητέρα του να βρίσκεται υπό αστυνομική παρακολούθηση, ο κος Ντινγκ δήλωσε ότι η δυσχερής θέση της οικογένειάς του δείχνει τον αντι-ανθρώπινο χαρακτήρα της δίωξης.
Έκανε έκκληση στο κοινό να τον ακολουθήσει για να φέρει την ελευθερία στους γονείς του και να τερματίσει την 24χρονη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ.
Πακέτο κυρώσεων για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στο Πεκίνο;
Εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2023 στο Πεκίνο, η Εταιρεία για τους Απειλούμενους Λαούς καλεί επειγόντως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, και ιδίως τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση: Εισάγετε συγκεκριμένα μέτρα κυρώσεων!
«Αυτό θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μέτρα ποινικής δίωξης κατά ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στα εγκλήματα κατά των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ, τα οποία συνεχίζονται για περισσότερες από δύο δεκαετίες», δήλωσε η ειδικός της GfbV σε θέματα γενοκτονίας.
Η κα Καούσεβιτς ανέφερε επίσης αποτελεσματικά παραδείγματα κυρώσεων: «Άρνηση έκδοσης βίζας, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, απέλαση από τα εδάφη της ΕΕ, ποινική δίωξη ή κίνηση διεθνών ποινικών διώξεων».
Η απόρριψη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και η ανάληψη της απαραίτητης δράσης για να σταματήσουμε αυτό το πρωτοφανές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας έχει γίνει ηθική υποχρέωση όλων μας για την υπεράσπιση της ανθρώπινης συνείδησης και ηθικής.