Σάββατο, 24 Μαΐ, 2025

«Συνομιλώντας με τον Μότσαρτ»: Μία μουσική παράσταση για παιδιά και μία για ενήλικες, στη Λευκάδα

«Ούτε η υψηλή νοημοσύνη ούτε η φαντασία ούτε και τα δύο μαζί δεν συνθέτουν την μεγαλοφυία. Αγάπη, αγάπη, αγάπη... Αυτό είναι που κάνει τη μεγαλοφυία» - Wolfgang Amadeus Mozart

Στο Θέατρο Φιλαρμονικής Λευκάδος παρουσιάζεται την Παρασκευή 23 Μαΐου, στις 20:30, μία μουσική παράσταση αφιερωμένη στον Μότσαρτ, και συγκεκριμένα σε άριες από τις όπερες του και στα Divertimenti που έγραψε κατά τα τελευταία χρόνια παραμονής του στη Βιέννη, σε μεταγραφή για δύο κλαρινέτα και φαγκότο. Ερμηνεύουν οι δεξιοτέχνες Χρυσούλα Γεωργάκη και Μαρία Σαρρή στο κλαρινέτο, και η Μαρία Κολέτου στο φαγκότο (Clargott Trio).

Μαζί τους η ηθοποιός Μαίρη Παππά, η οποία διαβάζει επιστολές του Μότσαρτ μεταξύ των κομματιών, μεταφέροντάς μας στο κλίμα της εποχής και σε γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του και αποκαλύπτοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις διάσημες άριες του. Μέσα από την αλληλογραφία του, το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει πτυχές του χαρακτήρα του συνθέτη, των σχέσεων με την οικογένειά του, αλλά και την κοσμοθεωρία του, όπως αναδύεται από τον τρόπο που αντιμετώπιζε τα βάσανα και τις προκλήσεις του καθημερινού βίου.

Η ίδια λέει για την εμπειρία της:

Oil-painting-ntdtv

«Η συμμετοχή μου σε αυτήν τη μουσική παράσταση, που ξεκίνησε το ταξίδι της τον Μάρτιο του 2024, υπήρξε ένα δώρο, καθώς μου έδωσε τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή με ένα απαστράπτον πνεύμα και να γνωρίσω καλύτερα τη θεραπευτική διάσταση της μουσικής του Μότσαρτ. Τη χαρακτηρίζουν ελευθερία, έμπνευση, χαρά, αρμονία, αλλά και βαθιά σκέψη – όσον αφορά δε την αλληλογραφία του, αποσπάσματα της οποίας αποδίδω στην παράσταση, φανερώνουν έναν άνθρωπο που έζησε με το ιδανικό της αγάπης να έχει την κεντρική θέση στη ζωή του, που αντιμετώπισε συχνά το κόστος αυτής της επιλογής και που παρά τις δυσκολίες του βίου, διατήρησε μέχρι τέλους την αγνότητα και το χιούμορ του.

»Ως σύνολο είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε την παράστασή μας σε όμορφους χώρους στην Αθήνα και στην επαρχία (Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, Φεστιβάλ κλασικής μουσικής Κορώνης), όπου το κοινό την υποδέχτηκε με ενθουσιασμό, ενώ παντού αποχώρησε δηλώνοντας την αίσθηση ανάτασης και ελπίδας που είχε αποκομίσει.»

Η σύνθεση αυτή μουσικής και λόγου προτρέπει το κοινό να πλησιάσει την αστραφτερή ψυχή του και να βιώσει τη χαρά της επαφής με ένα από τα πιο λαμπρά πνεύματα της ανθρωπότητας.

«Τι φάση αυτός ο Μότσαρτ;;»

Η παράσταση για τον «Αγαπημένο του Θεού» παρουσιάζεται και στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λευκάδος, το Σάββατο 24 Μαΐου, στις 12:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδος, σε μία εκπαιδευτική, διαδραστική παραλλαγή.

Παιδί-θαύμα ο ίδιος, έδειξε τη μουσική του κλίση ήδη από τριών χρονών, ενώ μέχρι το τέλος της σύντομης ζωής του, συνέθεσε πλήθος μουσικά αριστουργήματα, που ακόμα σήμερα, συγκινούν, θεραπεύουν και διδάσκουν. Πέρασε τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του στη Βιέννη και έγραψε πλείστα μουσικά έργα.

Τα παιδιά περιλαμβάνονται με τρόπο διαδραστικό στη ροή του έργου, όπου αποκαλύπτεται η μουσική ιδιοφυία του συνθέτη, το αστείρευτο χιούμορ του, το πόσο πίστευε και έγραφε μουσική μέσα από την αγάπη αλλά και το πώς τον φαντάζονται τα παιδιά στο σήμερα.

Επιπλέον, θα λάβουν πληροφορίες και για τα πνευστά που ακούγονται στη συναυλία: πώς δημιουργήθηκαν, πότε κ.ά.

Clargott Trio

Ο σπάνιος ηχοχρωματικός συνδυασμός των δύο κλαρινέτων και του φαγκότου κάνει το Clargott Trio μοναδικό στο είδος του στον μουσικό χώρο της Ελλάδας.

Ο πρώτος ιστορικά που χρησιμοποίησε αυτή τη σύνθεση οργάνων ήταν ο W.A.Mozart, ο οποίος έγραψε και τα αριστουργηματικά Divertimenti του. Η ψηλή ένρινη μελωδική περιοχή του κλαρινέτου με τη βουκολικότητα της χαμηλής του περιοχής και ο πλούσιος σε αρμονικούς και βιμπράτο ήχος του διπλοκάλαμου φαγκότου, είναι ικανά να περιγράψουν λεπτοφυής μουσικές εικόνες και να διεγείρουν πρωτόγνωρα συναισθήματα στο μουσικό κοινό.

Το Clargott Trio αποτελούν οι Χρυσούλα Γεωργάκη, Μαρία Σαρρή και Μαρία Κολέτου.

Η Χρυσούλα Γεωργάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Έκανε τα πρώτα της μουσικά βήματα στην Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδος. Στα 18 της εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και ταυτόχρονα μαθήτευσε στην τάξη κλαρινέτου του Χαράλαμπου Φαραντάτου, στο Ωδείο Αθηνών, ως υπότροφος, και αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και τιμητική διάκριση το 2001.

Την ίδια χρονιά συνέχισε τις σπουδές της στο κλαρινέτο, στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών της Χάγης, με καθηγητή τον Pierre Woodenberg ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Αποφοίτησε το 2005 από το «Σολιστικό Τμήμα», ενώ παράλληλα εξειδικεύτηκε στο quartino (πίκολο κλαρινέτο). Μεγάλη ήταν η ενασχόληση της με τη Μουσική Δωματίου και τη Σύγχρονη Μουσική και ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε σεμινάρια κλαρινέτου σε Γερμανία και Ολλανδία.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βασιλικής Ακαδημίας της Χάγης. Υπήρξε συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Καμεράτα και της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

Επί σειρά ετών, υπήρξε μέλος του συνόλου σύγχρονης μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Το 2013, δημιούργησε στη γενέτειρά της το σύνολο «Λευκαδίων Καλλιτεχνών και Φίλων». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κουιντέτου ξύλινων πνευστών Q_innegal, του Trio Pathetique, του Pink Quintet, του Duo Tact των Athens Winds και του Clargott Trio.

Δίδαξε στα Μουσικά Σχολεία της Αθήνας και σήμερα είναι καθηγήτρια στο «Σύγχρονο Κορινθιακό Ωδείο».

Από το 1996, είναι μόνιμο μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων.

Η Μαρία Σαρρή γεννήθηκε στη Θήβα, όπου ξεκίνησε τα πρώτα μουσικά της βήματα στη Φιλαρμονική του Δήμου Θηβαίων. Το 2006, απόκτησε το Δίπλωμά της με τον τίτλο Άριστα και A΄ Βραβείο από την τάξη κλαρινέτου του Ευστάθιου Κιοσόγλου του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, ενώ παρακολούθησε σεμινάρια και Master Classes με τους Claude Faucomprez, Ronald van Spaendonck, Ευστάθιο Κιοσόγλου και Stanley Drucker.

Είναι ιδρυτικό μέλος και μουσικός του Ensemble Mo καθώς και του συνόλου «Αέναος Έξις». Από το 2011 έως το 2020, συμμετείχε ενεργά στα μουσικά δρώμενα της περιοχής της Αλσατίας στη Γαλλία, συμπράττοντας με την Ορχήστρα Πνευστών του Waldhambach, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Pays des Vosges du Nord (Phalsbourg) και την ορχήστρα του Ensemble Ethos (Στρασβούργο), η οποία το 2016 συνόδευσε τη χορωδία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Κολοράντο (ΗΠΑ) σε συναυλία στον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου.

Έχει συμπράξει με την Ορχήστρα του Grosbliederstroff, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Ορχήστρα Πνευστών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.

Από το 2020 είναι μόνιμο μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων.

Η Μαρία Κολέτου ξεκίνησε τις σπουδές φλάουτου με ράμφος στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης. Το 1996 εισάγεται στο «Σολιστικό» καθώς και στο «Παιδαγωγικό» Τμήμα του Πανεπιστημίου Μουσικής και Υποκριτικής Τέχνης του Graz της Αυστρίας, από όπου αποφοίτησε και από τα δύο τμήματα αποκτώντας τους ακαδημαϊκούς τίτλους Bachelor of Art με τη Prof. Luisi και με «Άριστα παμψηφεί». Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές και έλαβε τον ακαδημαϊκό τίτλο Master of Art με «Άριστα παμψηφεί».

Παράλληλα, φοιτά στο «Σολιστικό» και στο «Παιδαγωγικό» τμήμα του ίδιου Πανεπιστημίου, στη τάξη φαγκότου της Prof. Faludy, από όπου απέκτησε και από τα δύο τμήματα τους ακαδημαϊκούς τίτλους Bachelor of Art με «Άριστα παμψηφεί» και στη συνέχεια έναν δεύτερο ακαδημαϊκό τίτλο Master of Art στο φαγκότο, ενώ παρακολούθησε και πλήθος σεμιναρίων σε Γερμανία , Αυστρία και Ιταλία.

Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Συμφωνική Ορχήστρα και με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ., τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής.

Μεταξύ 2008-2020, δίδαξε φαγκότο και φλάουτο με ράμφος στο Σύγχρονο Κορινθιακό Ωδείο και στο Μουσικό Γυμνάσιο -Λύκειο της Παλλήνης. Σήμερα, διδάσκει φλάουτο με ράμφος και φαγκότο στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum και είναι μόνιμο μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.

Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Μαίρη Παππά

Η Μαίρη Παππά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976.

Απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, παίρνει το πτυχίο της από τη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ αποκτά το μεταπτυχιακό της πάνω στο Δίκαιο των Ανθρωπίνων Σχέσεων από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Παράλληλα αποφοιτά από το Θεατρικό Εργαστήρι του Κώστα Καζάκου, ενώ τα επόμενα χρόνια επικεντρώνεται στη σπουδή του Σωματικού Θεάτρου, όπου μαθητεύει στην Ανέζα Παπαδοπούλου, συμμετέχει σε σεμινάρια της Ρούλας Πατεράκη, του Θόδωρου Τερζόπουλου, της Ala Demitova, του Tapa Sudana, στη θερινή Ακαδημία Εθνικού Θεάτρου, και αλλού.

Σκηνοθέτησε τα έργα «Από τους προ της ευτυχίας χρόνους – Μια απρόσμενη συνάντηση» σε κείμενα Παπαδιαμάντη-Σαραντάρη (2023), «Νύχτες με τον Κοκτώ» (2019-2020), «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Κεχαΐδη-Χαβιαρά (2018), τη χοροθεατρική παράσταση «Η σκελετογυναίκα» (2017-16), το έργο «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» της Χρ. Σπηλιώτη (2016-15), το σπονδυλωτό έργο «Περί Έρωτος» (2014,), τη σκηνική σύνθεση «Για ένα ζευγάρι ρόδα» (2009).

Ως ηθοποιός, συμμετείχε σε παραστάσεις στην Αθήνα και στα πλαίσια διαφόρων Φεστιβάλ (Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Τεχνοχώρος υπό σκιάν, θέατρο Φούρνος, Χυτήριο, θέατρο της Ημέρας, θέατρο Κνωσσός).

Διδάσκει θέατρο από το 2007 σε ομάδες παιδιών και ενηλίκων, σε σχολεία και ιδιωτικούς φορείς, ενώ εργάζεται στο παιδικό θέατρο ιδρύοντας το 2014 την ομάδα Κρέμα Κανέλα και δημιουργώντας παραστάσεις που παρουσιάζονται σε σχολεία και Δήμους.

Την περίοδο 2006 έως 2014, εμψύχωσε τη θεατρική ομάδα του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο παραστάσεις με συμμετοχή των απεξαρτούμενων.

Την περίοδο 2012-2015, δημιούργησε εργαστήρια Σωματικού Θεάτρου στην Αλόννησο, αντλώντας θέματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία .

Έχει παρακολουθήσει διετή κύκλο σπουδών λογοτεχνικής μετάφρασης στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και έχει συμμετάσχει στη συλλογική μετάφραση βιβλίων των εκδόσεων Κοχλίας και στον υποτιτλισμό ταινιών.

* * * * *

«Συνομιλώντας με τον Μότσαρτ»

Θέατρο Φιλαρμονικής Λευκάδος, Παρασκευή 23 Μαΐου, ώρα 20:30

Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδος, Σάββατο 24 Μαΐου, ώρα 12:00 (εκπαιδευτική, διαδραστική παραλλαγή)

Μουσική

Wolfgang Amadeus Mozart

Συντελεστές παράστασης

Χρυσούλα Γεωργάκη, κλαρινέτο

Μαρία Σαρρή, κλαρινέτο

Μαρία Κολέτου, φαγκότο

Μαίρη Παππά , αφήγηση

 

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε