Οι φίλοι και οι γείτονες συχνά μας τιμούν με σακούλες από κολοκυθάκια που έχουν καλλιεργήσει οι ίδιοι. Στις καλοκαιρινές συγκεντρώσεις, η αφθονία των κολοκυθιών που παράγει ο κήπος είναι συχνό θέμα συζήτησης, το ίδιο και οι τρόποι κατανάλωσης. Γι’ αυτό χρειάζονται νέες, ενδιαφέρουσες συνταγές.
Πρώτα, σκεφτείτε τα γεμιστά κολοκυθάκια, ένα πιάτο στο οποίο θα αξιοποιήσετε τα μικρά έως τα μεσαία προς μεγάλα.
Γεμισμένα με λαχανικά, φρέσκα μυρωδικά και τυρί, αποτελούν ένα καλοκαιρινό γεύμα που τρώγετε είτε ζεστό από το φούρνο είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε κρύο από το ψυγείο.
Το μυστικό για τα γεμιστά κολοκυθάκια είναι να τα ψήσετε ελαφρώς πριν τα γεμίσετε. Έτσι, θα είναι τρυφερά όταν η γέμιση φτάσει στο σημείο βρασμού.
Η γέμιση βασίζεται σε άλλα καλοκαιρινά προϊόντα όπως ντομάτες και ο φρέσκος βασιλικός. Η σύνθεση συμπληρώνεται με φρέσκια μοτσαρέλα και αλμυρή παρμεζάνα, καθώς και τριμμένο ψωμί ως συνδετικό υλικό.
Σερβίρετε αυτό το πιάτο ως κύριο πιάτο χωρίς κρέας ή ως συνοδευτικό για ψητά λουκάνικα ή χοιρινά παϊδάκια.
Προτείνουμε επίσης σπαγγέτι κολοκυθιού, τα οποία μπορούν να φτιαχτούν από κολοκύθια οποιουδήποτε μεγέθους. Χρησιμοποιήστε έναν αποφλοιωτή για να φτιάξετε μακριές λωρίδες που μοιάζουν με σπαγγέτι. Αν δεν έχετε ειδικό εξοπλισμό, έχετε δύο επιλογές: κόψτε το κολοκύθι σε πολύ λεπτές φέτες κατά μήκος, στη συνέχεια σε μακριές λωρίδες ή κόψτε το σταυρωτά σε πολύ λεπτές ροδέλες.
Μια γαρνιτούρα από καυτερή πράσινη πιπεριά και φιστίκι, δεμένη με λίγο τυρί, συμπληρώνει τα σπαγγέτι κολοκυθιού που μαγειρεύονται πολύ γρήγορα. Συνοδέψτε τα με φέτες ντομάτας και τραγανό ψωμί.
Κολοκυθάκια γεμιστά με μοτσαρέλα, ντομάτα και βασιλικό
Περίπου 6 μερίδες

Υλικά
- 1/3 φλιτζάνι αμύγδαλα σε λεπτές φέτες ή κουκουνάρι
- 3 μεσαίου μεγέθους κολοκυθάκια
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1/2 λεμόνι
- 2 φλιτζάνια τοματίνια κομμένα σε τέταρτα ή ντομάτες κομμένες σε κύβους
- 230 γρ φρέσκια μοτσαρέλα ή 2 φλιτζάνια τριμμένη μοτσαρέλα
- 1/2 φλιτζάνι από το καθένα: τριμμένο τυρί παρμεζάνα, τριμμένο ψωμί (ψίχα) ή φρυγανιά
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού και λίγα ακόμα για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C. Βάλτε τα αμύγδαλα σε ένα μικρό τηγάνι. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά να ψηθούν ελαφρά, περίπου 2 λεπτά. Μην απομακρυνθείτε, γιατί μπορεί να καούν. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο και αφήστε τα να κρυώσουν.
Κόψτε τα κολοκύθια κατά μήκος στη μέση. Χρησιμοποιήστε ένα κουταλάκι του γλυκού για να αφαιρέσετε μέρος της σάρκας, αφήνοντας ένα κέλυφος πάχους 1,5 εκ. Κόψτε τη σάρκα που αφαιρέσατε σε κύβους και βάλτε τη σε ένα μπολ. Θα έχετε περίπου ένα γεμάτο φλιτζάνι.
Βάλτε τα κολοκύθια που αδειάσατε σε ένα λαδωμένο ταψί 33 x 23 εκ., με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Ραντίστε με λάδι και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι. Ψήστε μέχρι να γίνουν τραγανά, περίπου 15 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιήστε ένα λεπτό τρίφτη για να τρίψετε το ξύσμα λεμονιού στο μπολ με τη σάρκα των κολοκυθιών. Στύψτε μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού στο μπολ. Προσθέστε τις ντομάτες, τα τυριά, τη φρυγανιά, το σκόρδο και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο βασιλικό.
Μοιράστε το μείγμα τυριού στα αδειανά κολοκυθάκια. Ραντίστε τα όλα με ελαιόλαδο. Ψήστε τα γεμισμένα κολοκύθια μέχρι να ζεσταθεί η γέμιση και να ροδίσει η επιφάνεια, περίπου 25 λεπτά. Αφήστε τα να σταθούν 5 λεπτά πριν τα σερβίρετε. Πασπαλίστε με περισσότερο φρέσκο βασιλικό. Σερβίρετε ζεστά, χλιαρά ή κρύα.
«Σπαγγέτι» από κολοκύθι με καυτερή πιπεριά, βασιλικό και φιστίκι
Περίπου 2 έως 3 μερίδες

Υλικά
- 1 καυτερή πιπεριά
- 2 μεγάλα κολοκυθάκια, συνολικά 450 γραμμάρια
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες, χωρισμένα σε δαχτυλίδια
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/3 φλιτζάνι ψημένα αλατισμένα φιστίκια, ψιλοκομμένα
- 1/3 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Ελαιόλαδο με φρουτώδη γεύση ή λάδι φιστικιού
- Τριμμένη παρμεζάνα, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Ψήστε την πιπεριά πάνω σε ανοιχτή φλόγα γκαζιού ή σε ταψάκι κάτω από το γκριλ, γυρνώντας τη συχνά, μέχρι να φουσκώσει και να μαυρίσει η φλούδα από όλες τις πλευρές. Αφήστε τη να κρυώσει. Ξεπλύνετε τη φλούδα και ανοίξτε την πιπεριά για να αφαιρέσετε τους σπόρους και τον πυρήνα. Κόψτε τη σάρκα σε κομμάτια.
Χρησιμοποιήστε έναν σπειροειδή κόφτη λαχανικών ή έναν αποφλοιωτή για να κόψετε τα κολοκυθάκια σε σπειροειδές σχήμα. Εναλλακτικά, κόψτε τα κατά μήκος σε μακριές λεπτές φέτες. Στη συνέχεια, κόψτε τις φέτες σε μακριές λωρίδες.
Ετοιμάστε όλα τα άλλα συστατικά και τοποθετήστε τα κοντά στη φωτιά.
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και προσθέστε τα κρεμμύδια. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 4 λεπτά. Προσθέστε τις ψητές πιπεριές και το σκόρδο. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό.
Δυναμώστε τη φωτιά και προσθέστε τις λωρίδες των κολοκυθιών και το αλάτι στο τηγάνι. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν τραγανά, περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε τα φιστίκια και το τυρί. Αλατοπιπερώστε. Προσθέστε το βασιλικό. Ραντίστε με λάδι. Σερβίρετε αμέσως, γαρνιρισμένα με τριμμένο τυρί.