Δευτέρα, 31 Μαρ, 2025
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τ. Χατζηβασιλείου: Είμαστε ξεκάθαροι – Δεν υπάρχουν σκέψεις για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Τους τρεις στόχους της Ελλάδας, τις τρεις ελληνικές θέσεις, σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία αποσαφήνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Τάσος Χατζηβασιλείου, αποκλείοντας την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο OPEN. «Είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχουν σκέψεις για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία».

«Προτεραιότητα μας είναι ένα δουλέψει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «στόχος μας δεύτερος είναι να μπορέσει η Ουκρανία να στηριχτεί στην άμυνα της για όσο χρειαστεί, με όποιον τρόπο, στο μέτρο του δυνατού. Και τρίτος στόχος, να μπορέσει η Ουκρανία όταν θα καθίσει σε ένα τραπέζι συζητήσεων να έχει την καλύτερη δυνατή αφετηρία για να πετύχει μία διατηρήσιμη και σταθερή ειρήνη. Αυτές είναι οι ελληνικές θέσεις.»

Και πρόσθεσε: «Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή το να υπάρχει μία κουβέντα που περιλαμβάνει αποστολή στρατευμάτων αποδυναμώνει τη συζήτηση για κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι το μείζον σήμερα. Διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για μία αλλαγή σκηνικού στο πεδίο που θα μπορούσε να δημιουργήσει μία αισιοδοξία για την επόμενη φάση.»

Ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Ελλάδα δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους Ρώσους πολίτες», «αλλά διαφωνεί με την επιλογή του Κρεμλίνου να εισβάλει εναντίον τρίτης κυρίαρχης χώρας». Αποσαφήνισε δε ότι «είμαστε υπέρ εκείνων οι οποίοι δέχονται απρόκλητη εισβολή από τρίτους. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι ξεκάθαρος υπερασπιστής του Διεθνούς Δικαίου και να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε υποθέσεις άλλων χωρών. Η Ουκρανία δέχθηκε μία εισβολή από τη Ρωσία; Δεν οφείλουν λοιπόν οι σοβαρές και υπεύθυνες χώρες που σέβονται το Δίκαιο να πάρουν θέση υπέρ του αμυνόμενου; Αυτό έκανε η Ελλάδα και αυτό είναι το σωστό.»

Ερωτηθείς για τη στάση της Ευρώπης, είπε ότι «έχασε πολύτιμο χρόνο» ως προς την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας και κοινής άμυνας πριν από την ρωσική εισβολή και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «άνοιξε επιτέλους η συζήτηση και μάλιστα πολύ γρήγορα και πηγαίνει με ταχείς ρυθμούς, ώστε να προχωρήσουμε σ’ ένα κοινό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή άμυνα». «Θεωρώ», πρόσθεσε, «ότι η Ευρώπη είναι και θα είναι παρούσα στην Ουκρανία, γιατί όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, η Ευρώπη θα είναι εκείνη η οποία θα συνδιαμορφώσει τον νέο σκηνικό ασφάλειας στην περιοχή. Διότι η Ουκρανία είναι στο σπίτι μας, άρα, μοιραία η Ευρώπη έχει και ρόλο και λόγο και πρέπει να έχει ακόμα ισχυρότερο ρόλο στην ουκρανική υπόθεση.»

Αναφορικά με τη Chevron και την Exxon Mobil, χαρακτήρισε την παρουσία τους ως «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την Ελλάδα. «Δε θα έρχονταν εδώ δεν υπήρχαν στοιχεία για κοιτάσματα σε σημαντικό βαθμό ούτε αν δεν αναγνώριζαν την Ελλάδα ως ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην ανατολική Μεσόγειο. Άρα η παρουσία τους στην Ελλάδα είναι ψήφος εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα είναι μία έμμεση αναγνώριση της ελληνικής δικαιοδοσίας σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή», τόνισε.

Επιπροσθέτως, ο κος Χατζηβασιλείου επεσήμανε ότι η πρόσφατη οριοθέτηση από τη Λιβύη οικοπέδων στην περιοχή νοτίως της Κρήτης σεβόμενη τη μέση γραμμή σηματοδοτεί ότι «η συζήτηση, η σκληρή δουλειά και η συστηματική προσπάθεια που κάνει κυβέρνηση απέφερε καρπούς». Και πρόσθεσε: «Εμείς λοιπόν επιμένουμε, ακολουθούμε το Δίκαιο, ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χωρίς καμία έκπτωση και συνεχίζουμε τον σχεδιασμό.»

Της Σοφίας Αραβοπούλου

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε