Καθώς οι φυτικές δίαιτες συνεχίζουν να αυξάνονται σε δημοτικότητα, νέα έρευνα υποδηλώνει ότι οι vegans μπορεί να χάσουν ένα αξιοσημείωτο όφελος για το σάκχαρο στο αίμα που συνδέεται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα άτομα που περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά στη διατροφή τους μπορεί να έχουν πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα από εκείνα που ακολουθούν ένα αυστηρά φυτικό σχήμα.
Βασικές διαφορές στη χημεία του αίματος
Η κλινική δοκιμή δύο εβδομάδων, που δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου στο Clinical Nutrition, περιελάμβανε 30 υγιείς ενήλικες στους οποίους ανατέθηκε να ακολουθήσουν είτε μια χορτοφαγική διατροφή που περιελάμβανε γαλακτοκομικά είτε μια αυστηρά vegan διατροφή που αποτελείται μόνο από φυτικές τροφές.
Όσοι ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή μείωσαν περισσότερο σωματικό λίπος, ενώ όσοι ακολουθούσαν αυστηρά vegan διατροφή έχασαν περισσότερο βάρος.
Οι εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν γαλακτοκομικά έδειξαν υψηλότερα επίπεδα ακετυλο-L-καρνιτίνης, μιας ένωσης που βοηθά τα κύτταρα να χρησιμοποιούν το λίπος για ενέργεια και μειώνει την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το σάκχαρο στο αίμα αυτών των συμμετεχόντων παρέμεινε χαμηλότερο και πιο σταθερό.
«Τα άτομα που ακολουθούσαν τη vegan διατροφή είχαν περισσότερη ουσία που ονομάζεται φαινυλαλανίνη μετά τα γεύματα», δήλωσε σε δήλωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Vimal Karani, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Reading, προσθέτοντας ότι όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα αυτής της ουσίας, «μπορεί να δυσκολέψει το σώμα να χρησιμοποιήσει σωστά τη ζάχαρη».
Είπε ότι τα άτομα που συμπεριλάμβαναν γαλακτοκομικά στη διατροφή τους είχαν ευεργετικές ενώσεις στο αίμα τους, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους παρέμειναν πιο σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν συνεχείς μετρητές γλυκόζης για 14 ημέρες για την παρακολούθηση των συγκεντρώσεων γλυκόζης. Αυτό παρείχε λεπτομερή δεδομένα σχετικά με το πώς τα επίπεδα γλυκόζης κυμαίνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και στα δύο διατροφικά πρότυπα.
Σε μια υποομάδα 13 συμμετεχόντων, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος νηστείας και μετά το γεύμα τις ημέρες 1 και 15 για να αναλύσουν τα επίπεδα μεταβολιτών τους — μικρά μόρια που παράγονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού και μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για το πώς το σώμα επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά.
Η δοκιμή έλεγξε προσεκτικά τις μεταβλητές διασφαλίζοντας ότι και οι δύο δίαιτες περιείχαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Η ομάδα των γαλακτοκομικών κατανάλωνε περίπου 558 γραμμάρια γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά, κυρίως γάλα με λίγο γιαούρτι και τυρί, ενώ η ομάδα των vegan χρησιμοποίησε φυτικές εναλλακτικές λύσεις όπως γάλα σόγιας και τόφου.
Μετρημένη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος
Αφού λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος και τα αρχικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη λακτο-χορτοφαγική δίαιτα διατήρησαν χαμηλότερα μέσα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν τη vegan δίαιτα.
Και οι δύο ομάδες είχαν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά την έναρξη της δίαιτάς τους, αν και αυτή η αύξηση άρχισε να μειώνεται στην λακτο-χορτοφαγική ομάδα μέχρι την έβδομη ημέρα, ενώ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνέχισαν να αυξάνονται στην vegan ομάδα. Η vegan ομάδα είχε περισσότερες περιόδους υψηλού σακχάρου στο αίμα όλες τις ημέρες με εξαίρεση την 12η ημέρα.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση προηγούμενης επιδημιολογικής έρευνας που έδειξε χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των ατόμων που καταναλώνουν τακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα γαλακτοκομικά υποστηρίζουν τον γλυκαιμικό έλεγχο, πιθανώς μέσω βιοδραστικών ενώσεων όπως η ακετυλο-L-καρνιτίνη, δήλωσε η Ντεζιρέ Κρέτσμαρ, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος στην Eternal Glow Nutrition and Pilates, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η ακετυλο-L-καρνιτίνη ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα του σώματος ανταποκρίνονται περισσότερο στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Επιλογές για καταναλωτές που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά
Η Κρέτσμαρ είπε ότι τα άτομα που δεν περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά στη διατροφή τους — όπως οι vegan ή όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη — μπορούν αντ’ αυτού να επικεντρωθούν σε εμπλουτισμένα γάλατα φυτικής προέλευσης, όπως μπιζελιού, σόγιας ή φάβας, που προσφέρουν παρόμοια προφίλ πρωτεϊνών για να αποκομίσουν συγκρίσιμα οφέλη.
Η Έμιλυ Φέιβορ, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Northwell Health στη Νέα Υόρκη, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, τόνισε τις ποιοτικές επιλογές ανεξάρτητα από την προτίμηση.
«Είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια επιλογή που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και έχει ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες, όπως γιαούρτι ή κεφίρ», δήλωσε στην Epoch Times. «Όταν εξετάζουμε τα φυτικά, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες», είπε, σημειώνοντας ότι οι επιλογές με βάση τη σόγια είναι προτιμότερες.
Η μελέτη τόνισε τη σημασία αυτών των ευρημάτων για την Ινδία, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με διαβήτη στον κόσμο.
Ισορροπώντας μια υγιεινή διατροφή για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τόσο η vegan όσο και η χορτοφαγική δίαιτα μπορούν να υποστηρίξουν την καλή υγεία όταν σχεδιάζονται σωστά, αλλά ορισμένες προσεγγίσεις μπορεί να υποστηρίξουν καλύτερα τη σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα.
Εάν είστε vegan ή χορτοφάγος, είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία μπορούν εύκολα να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα και να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, δήλωσε η Στέφανι Σιφ, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Νοσοκομείο Huntington στη Νέα Υόρκη, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Δεν θα κάνουν κανένα καλό στην υγεία σας».
Μια ισορροπημένη διατροφή που βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, δήλωσε η Κρέτσμαρ, θα πρέπει να επικεντρώνεται σε επιλογές πλούσιες σε πρωτεΐνες, ελάχιστα επεξεργασμένες, είτε αυτές βασίζονται σε φυτικά είτε σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Συνιστά την επιλογή γιαουρτιών χωρίς ζάχαρη, γάλακτος σόγιας, τυριού cottage ή τόφου, φακών και tempeh ως φυτικών επιλογών για άτομα που αποφεύγουν ή ελαχιστοποιούν τα γαλακτοκομικά.
«Ο συνδυασμός πρωτεΐνης με υδατάνθρακες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως φασόλια ή βρώμη, βοηθά στην ισοπέδωση των καμπυλών γλυκόζης», είπε.
«Αποφύγετε την παράλειψη γευμάτων και δημιουργήστε γεύματα με βάση τον συνεπή χρόνο, τις φυτικές ίνες και την πρωτεΐνη. Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από το αν η πρωτεΐνη προέρχεται από αγελαδινό γάλα ή σόγια».
Η Κρέτσμαρ δήλωσε ότι τόσο η vegan όσο και η χορτοφαγική δίαιτα μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία όταν σχεδιάζονται προσεκτικά. Ωστόσο, είπε ότι αυτή η μελέτη δείχνει ότι η αφαίρεση όλων των ζωικών προϊόντων μπορεί να μην είναι πάντα καλύτερη.
«Μια χορτοφαγική δίαιτα που περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδικά ζυμωμένες ή καλλιεργημένες μορφές, μπορεί να προσφέρει μοναδικά μεταβολικά πλεονεκτήματα», είπε η Κρέτσμαρ. Ωστόσο, σημείωσε ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό. «Δεν πρόκειται για ιδεολογία. πρόκειται για το τι υποστηρίζει τη σταθερότητα, την ενέργεια και τη μακροπρόθεσμη προσήλωση».