Σάββατο, 23 Νοέ, 2024
(Motortion Films/Shutterstock)

Τα γκρίζα μαλλιά μπορούν να ανακτήσουν το χρώμα τους – αν απαλλαγείτε από το άγχος

Υπάρχει πλέον οριστική απόδειξη ότι το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι αναστρέψιμο, αν και σπανίως, στον άνθρωπο. Τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής παίζουν πρωταρχικό ρόλο στο γκριζάρισμα των μαλλιών σας, ενώ η χαλάρωση -όπως οι διακοπές δύο εβδομάδων- μπορεί να σας βοηθήσει τις ρίζες σας να επανέλθουν στο αρχικό τους χρώμα.

Τα γκρίζα μαλλιά είναι ένα από τα πρώτα και πιο εμφανή σημάδια γήρανσης. Στους περισσότερους ανθρώπους, τα μαλλιά αρχίζουν να γκριζάρουν μετά τα 30 και γίνονται προοδευτικά [όλο και πιο] γκρίζα με την πάροδο του χρόνου. Πιστεύεται ότι όταν μια τρίχα γκριζάρει, δεν ξαναβρίσκει το αρχικό της χρώμα, ωστόσο, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και οι συνεργάτες τους υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει απόλυτα.

Διαπίστωσαν ότι μεμονωμένες γκρίζες τρίχες μπορούν, στην πραγματικότητα, να ανακτήσουν το χρώμα τους και ότι τα στρεσογόνα γεγονότα φαίνεται να συνδέονται στενά με τη διαδικασία [του γκριζαρίσματος]. Επίσης, είναι ενδιαφέρον ότι, μετρώντας μικρές αλλαγές στα χρωματικά μοτίβα των μαλλιών, μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα της ζωής, χρησιμοποιώντας τα μοτίβα μελάγχρωσης όπως τους δακτυλίους των δέντρων για να επισημάνουμε τις ημερομηνίες των στρεσογόνων γεγονότων και τις περιόδους σημαντικής χαλάρωσης. [1]

Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι τα μαλλιά όχι μόνο γκριζάρουν ως απάντηση στο ακραίο στρες, αλλά ισχύει και το αντίθετο – σε περιόδους χαμηλού στρες, τα γκρίζα μαλλιά μπορεί, σε κάπως σπάνιες περιπτώσεις, να ανακτήσουν το αρχικό τους χρώμα.

Αν και γκρίζα, μερικά μαλλιά μπορούν να ξαναβρούν το χρώμα τους

Έχετε παρατηρήσει ποτέ μια δίχρωμη τρίχα στο κεφάλι ή το σώμα σας; Μία που είναι γκρίζα πιο κάτω, αλλά χρωματισμένη με το αρχικό σας χρώμα κοντά στη ρίζα; Μελετώντας αυτούς τους τύπους τριχών, τις οποίες συνέλεξαν από 14 άτομα διαφορετικής εθνικής προέλευσης και ηλικίας από 9 έως 65 ετών [2], οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι όταν μια τρίχα γκριζάρει, δεν μένει πάντα έτσι.

Αυτή η αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης περιγράφηκε ίσως για πρώτη φορά επίσημα το 1972, όταν μια αναφορά περίπτωσης λευκών τριχών του τριχωτού της κεφαλής που έγιναν μαύρες δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology [3]. Υπάρχουν επίσης ανεπίσημες αναφορές, όπως και το γεγονός ότι τα μαλλιά γκριζάρουν με ένα είδος αποσπασματικής διαδικασίας, κατά την οποία ορισμένες τρίχες φαίνεται να γερνούν γρηγορότερα από άλλες.

Αφού εντόπισαν άτομα με δίχρωμες τρίχες, ο Μάρτιν Πικάρ, ένας μιτοχονδριακός ψυχοβιολόγος, και η ομάδα του ανέπτυξαν μια προσέγγιση ψηφιοποίησης για τη χαρτογράφηση των μοτίβων μελάγχρωσης των μαλλιών κατά μήκος μεμονωμένων τριχών. Αποδείχθηκε ότι σε 10 από τους 14 συμμετέχοντες, ορισμένες γκρίζες τρίχες ανέκτησαν το χρώμα τους. Αυτό συνέβη σε τρίχες από το κεφάλι και το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ηβικών τριχών, αλλά μόνο μεταξύ των ατόμων ηλικίας 9 έως 39 ετών [4].

Από τη μελέτη συνάγεται ότι η διαδικασία του γκριζαρίσματος μπορεί να είναι πιο αναστρέψιμη στα αρχικά της στάδια, ενώ οι τρίχες που έχουν γκριζάρει για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απίθανο να ανακτήσουν το χρώμα τους. Το αποτέλεσμα είναι επίσης προσωρινό, καθώς τελικά, οι τρίχες πιθανότατα θα επανέλθουν στο γκρι. Παρόλα αυτά, η μελέτη «προσδιόρισε ποσοτικά την αντιστρεψιμότητα του γκριζαρίσματος στους ανθρώπους» [5] και έδειξε ότι η αντιστροφή μπορεί να συμβεί γρήγορα – και παράλληλα με περιόδους ακραίου στρες ή χαλάρωσης.

Το άγχος μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας γκρίζα – αλλά η χαλάρωση επαναφέρει το χρώμα τους

Το άγχος έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με το γκριζάρισμα των μαλλιών, αν όχι επιστημονικά τότε ανεπίσημα. Τη νύχτα πριν από την εκτέλεση της Μαρίας Αντουανέτας, λέγεται ότι τα μαλλιά της ασπρίσανε [6]. Ο Πικάρ άκουσε επίσης από έναν εκπληκτικό αριθμό ανθρώπων που είπαν ότι τα γκρίζα μαλλιά τους έγιναν ξανά σκούρα. «Αυτό μου λέει ότι αυτό που βρήκαμε στη μικρή μας ομάδα και αυτό που τεκμηριώσαμε ποσοτικά για πρώτη φορά σε αυτή τη μελέτη είναι πιθανότατα πολύ πιο διαδεδομένο από ό,τι νομίζουμε», δήλωσε στο TODAY. [7]

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη προσδιόρισαν περιόδους ακραίου στρες κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους και ο Πικάρ και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να εντοπίσουν τα τμήματα των μαλλιών που μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χρησιμοποιώντας τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης των μαλλιών, ο οποίος είναι ένα εκατοστό ανά μήνα στους ανθρώπους [8]. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα γεγονότα της ζωής με τη χρωστική ουσία της τρίχας, βρίσκοντας μια αξιοσημείωτη συσχέτιση μεταξύ του γκριζαρίσματος και του στρες, αλλά και της αντιστροφής του γκριζαρίσματος και της χαλάρωσης.

Περιέγραψαν την περίπτωση μιας 30χρονης γυναίκας της οποίας οι τούφες των μαλλιών γκριζάρισαν όταν χώρισε από τον σύντροφό της και μετακόμισε [9]:

«Είναι εντυπωσιακό ότι η ποσοτική αξιολόγηση του στρες της ζωής κατά το τελευταίο έτος αποκάλυψε μια συγκεκριμένη περίοδο 2 μηνών που σχετίζεται με έναν αντικειμενικό στρεσογόνο παράγοντα ζωής (συζυγική σύγκρουση και χωρισμός, που ολοκληρώθηκε με μετεγκατάσταση), όπου η συμμετέχουσα βαθμολόγησε το αντιλαμβανόμενο στρες της ως το υψηλότερο (9-10 στα 10) κατά το τελευταίο έτος. Η αύξηση του στρες αντιστοιχούσε χρονικά με το πλήρες αλλά αναστρέψιμο γκριζάρισμα των μαλλιών.»

Σε μια άλλη περίπτωση, βρέθηκαν πέντε δίχρωμες τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής ενός 35χρονου άνδρα, οι οποίες είχαν όλες ανακτήσει το χρώμα τους αφού αρχικά είχαν γκριζάρει. Η αντιστροφή του γκριζαρίσματος συνέβη παράλληλα με τη μείωση του στρες και με μια περίοδο ενός μηνός που ήταν η λιγότερο στρεσογόνος του τελευταίου έτους – ακριβώς μετά τις διακοπές δύο εβδομάδων που είχε κάνει ο άνδρας [10]. Με βάση αυτά τα ευρήματα, πιστεύουν ότι το «στρες της ζωής” εμπλέκεται περίπλοκα στο γκριζάρισμα και την αντιστροφή του.

Από βιολογική άποψη, διαπίστωσαν επίσης ότι τα γκρίζα μαλλιά ρυθμίζουν προς τα πάνω πρωτεΐνες που συνδέονται με τον ενεργειακό μεταβολισμό, τα μιτοχόνδρια και την αντιοξειδωτική άμυνα, παρέχοντας μια «εύλογη βιολογική βάση για την ταχεία αναστρεψιμότητα του γκριζαρίσματος και τη συσχέτισή του με ψυχολογικούς παράγοντες». [11]

Η διαδικασία της γήρανσης μερικές φορές κινείται αντίστροφα

Η μελέτη παρέχει ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι η γήρανση δεν είναι πάντα μονόδρομος. Σε σχόλιό του, ο Μάικλ Φίλποτ, του Κέντρου Κυτταρικής Βιολογίας και Δερματικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, εξήγησε: «[Η] τελευταία εργασία υποδηλώνει ότι η γήρανση του ανθρώπου μπορεί να μην είναι μια γραμμική, σταθερή βιολογική διαδικασία, αλλά μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, να σταματήσει ή ακόμη και να αντιστραφεί προσωρινά.» [12]

Είναι απλά αξιοσημείωτο να έχουμε τώρα αποδείξεις ότι το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι αναστρέψιμο -αν και σπάνιο- και να γνωρίζουμε ότι η μείωση των ψυχολογικών στρεσογόνων παραγόντων στη ζωή σας θα μπορούσε να απαλλάξει το κεφάλι σας από την εμφάνιση του αλατοπίπερου ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και να την αντιστρέψει.

 

Της GreenMedInfo

Αναδημοσίευση από το GreenMedInfo.com

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

 

◇ Παραπομπές:

1. eLife. 2021; 10: e67437. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8219384/

2. Scientific American. June 22, 2021 https://www.scientificamerican.com/article/gray-hair-can-return-to-its-original-color-mdash-and-stress-is-involved-of-course/

3. British Journal of Dermatology. May 1972 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2133.1972.tb16105.x

4. Scientific American. June 22, 2021 https://www.scientificamerican.com/article/gray-hair-can-return-to-its-original-color-mdash-and-stress-is-involved-of-course/

5. eLife. 2021; 10: e67437. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8219384/

6. eLife. 2021; 10: e70584. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8245124/

7. ΣΗΜΕΡΑ 7 Ιουλίου 2021 https://www.today.com/health/stress-turns-hair-gray-it-s-reversible-study-finds-today-t224667

8. Scientific American. June 22, 2021 https://www.scientificamerican.com/article/gray-hair-can-return-to-its-original-color-mdash-and-stress-is-involved-of-course/

9. eLife. 2021; 10: e67437. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8219384/

10. eLife. 2021; 10: e67437. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8219384/

11. eLife. 2021; 10: e67437. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8219384/

12. eLife. 2021; 10: e70584. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8245124/

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε