Υπουργοί εξωτερικών από την συμμαχία της Τετράδας συμφώνησαν την 1 Ιουλίου να συνεργαστούν για την διασφάλιση και διασπορά των αλυσίδων εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών εν μέσω προσπαθειών να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Η ομάδα των τεσσάρων κρατών—που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, και την Ινδία—ανακοίνωσε την εκκίνηση του «Προγράμματος Κρίσιμων Ορυκτών της Τετράδας» μετά από συνάντηση στην Ουάσιγκτον.
Σε κοινή δήλωση, οι υπουργοί είπαν ότι το πρόγραμμα θα επεκτείνει την συνεργασία στην ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού για κρίσιμα ορυκτά ώστε να ενισχύσει την οικονομική ασφάλεια ενώπιον αυξανόμενων απειλών στον Ινδο-Ειρηνικό.
Ήγειραν ανησυχίες για τους κινδύνους της συνεργασίας με μόνο μία χώρα για επεξεργασία και εξευγενισμό κρίσιμων ορυκτών, λέγοντας ότι μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομικό εκβιασμό, κακόβουλη μεταβολή τιμών, και αναστάτωση στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Η Κίνα έχει προς το παρόν μια κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών, παρέχοντας το 60% με 90% των επεξεργασμένων ορυκτών του κόσμου.
«Ανησυχούμε βαθιά για τον απότομο περιορισμό και την μελλοντική αξιοπιστία κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού, ειδικά για κρίσιμα ορυκτά», είπαν οι υπουργοί σε κοινή δήλωση.
«Αυτό περιλαμβάνει την χρήση πολιτικών και πρακτικών ξένων προς την ελεύθερη αγορά για κρίσιμα ορυκτά, ορισμένα παράγωγα προϊόντα, και τεχνολογία επεξεργασίας ορυκτών», πρόσθεσαν.
Τα κράτη της Τετράδας επίσης προσπαθούν να προωθήσουν την ανάκαμψη και επαναεπεξεργασία κρίσιμων ορυκτών από ηλεκτρονικά απορρίματα ως μέρος του προγράμματος, σύμφωνα με έγγραφο που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η ομάδα θα εργαστεί με συνεργάτες του ιδιωτικού τομέα για να διευκολύνει περισσότερες επενδύσεις σε αυτήν την προσπάθεια, δήλωσε.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είπε ότι έως και 40 εταιρείες από τα κράτη της Τετράδας θα συναντιούνταν στην Ουάσιγκτον την 1 Ιουλίου για να συζητήσουν την συνεργασία.
Η συνάντηση με εταιρείες θα εστιαζόταν στην διασπορά της αλυσίδας εφοδιασμού για κρίσιμα ορυκτά σε περισσότερες χώρες, περιλαμβανομένης πρόσβασης σε πρώτες ύλες και την ικανότητα επεξεργασίας και εξευγενισμού των κρίσιμων ορυκτών, πρόσθεσε ο Ρούμπιο.
«Είναι κρίσιμο για όλες τις τεχνολογίες και όλες τις βιομηχανίες», είπε. «Και έτσι το να έχουμε μια ευρεία και αξιόπιστη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού γι΄αυτά είναι μόνο ένα παράδειγμα από πολλά που μπορούμε να εξετάσουμε και να ενισχύσουμε και να κάνουμε πραγματική πρόοδο σε αυτά.»
Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραμάνιαμ Τζαϊσάνκαρ περιέγραψε την συνάντηση ως «πολύ αποδοτική», λέγοντας ότι επικεντρώθηκαν στο να κάνουν την ομάδα «πιο εστιασμένη και δυνατή σε σύγχρονες ευκαιρίες και προκλήσεις.»
«Η σημερινή συνάντηση θα ενισχύσει την στρατηγική σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό και θα τον κρατήσει ελεύθερο και ανοιχτό», είπε ο Τζαϊσάνκαρ στην πλατφόρμα Χ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τετράδας δεσμεύτηκαν επίσης να ενισχύσουν την θαλάσσια και διεθνή ασφάλεια, την οικονομική σταθερότητα, και να στηρίξουν την ανθρωπιστική βοήθεια ανά την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, σύμφωνα με την κοινή δήλωση.
Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πέννυ Γουόνγκ είπε στο Χ ότι η πρόσφατη συνάντηση της Τετράδας τονίζει «την σημασία της συνεργασίας μας και την αμεσότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.»
«Συμφωνήσαμε ότι ποτέ δεν ήταν πιο κρίσιμο να λάβουμε χειροπιαστές δράσεις που υποστηρίζουν την ειρήνη, την σταθερότητα, και την ευημερία στον Ινδο-Ειρηνικό», είπε η Γουόνγκ.