Το πασπάλισμα κανέλας στον καφέ ή στο πόριτζ βρώμης σας; Πιθανώς ακίνδυνο. Αλλά λαμβανόμενη ως συμπλήρωμα, θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η κινναμαλδεΰδη, η ένωση πίσω από τη χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα της κανέλας, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τα φάρμακα. Η πρόσφατη έρευνα σε ανθρώπινα κύτταρα ήπατος και εντέρου διαπίστωσε ότι σε υψηλές συγκεντρώσεις, η ένωση μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό των φαρμάκων, καθαρίζοντας τα φάρμακα πριν αυτά μπορέσουν να έχουν πλήρη δράση.
«Η κινναμαλδεΰδη έχει χαμηλή έως μέτρια δυνατότητα αλληλεπίδρασης με φάρμακα με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες μας in vitro», δήλωσε στην Epoch Times σε email ο συγγραφέας της μελέτης Μπιλ Γκέρλεϋ, ο οποίος είναι κύριος επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Προϊόντων.
Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές
Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μισισιπή, που δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry: Molecular Sciences, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κινναμαλδεΰδη μπορεί να ενεργοποιήσει ορισμένους υποδοχείς στο σώμα — γνωστούς ως PXR και AhR — που μπορεί να προκαλέσουν την πολύ γρήγορη απομάκρυνση των φαρμάκων από το σώμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.
Σε συγκεντρώσεις άνω των 270 μικρογραμμαρίων ανά χιλιοστόλιτρο, οι οποίες επιτυγχάνονται μόνο μέσω της λήψης συμπληρωμάτων υψηλής δόσης, η κινναμαλδεΰδη ενεργοποίησε αυτούς τους υποδοχείς, που λειτουργούν σαν φύλακες, λέγοντας στο σώμα πόσο γρήγορα να διασπάσει και να αποβάλει τα φάρμακα.
Οι ερευνητές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ανησυχία για άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα — ιδιαίτερα φάρμακα που μεταβολίζονται από τα ηπατικά ένζυμα CYP2C9 και CYP1A2, όπως ορισμένα αραιωτικά αίματος, φάρμακα για τον διαβήτη, αντικαταθλιπτικά, και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
«Η κανέλα και τα συμπληρώματα με βάση την κανέλα είναι αρκετά ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο», δήλωσε ο Γκέρλεϋ. «Η πιθανότητα η κινναμαλδεΰδη να ενέχει οποιονδήποτε κίνδυνο για κλινικά σχετικές φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις είναι αρκετά χαμηλή».
Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν αλλαγές στη δραστηριότητα PXR σε χαμηλότερα επίπεδα κινναμαλδεΰδης (έως 20 μικρογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο), γεγονός που υποδηλώνει ότι η καθημερινή χρήση — όπως αυτή που γίνεται συνήθως στο μαγείρεμα — είναι απίθανο να αποτελέσει πρόβλημα.
Ακόμα και σε μια κλινική μελέτη όπου οι συμμετέχοντες πήραν ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας, η κινναμαλδεΰδη δεν ανιχνεύθηκε στην κυκλοφορία του αίματος — μόνο τα αβλαβή προϊόντα διάσπασής της. Αυτό σημαίνει ότι η μέτρια καθημερινή χρήση αλεσμένης κανέλας — έως 1-2 γραμμάρια την ημέρα, ή περίπου μισό έως ένα κουταλάκι του γλυκού — δεν αποτελεί ανησυχία. Έτσι, το πρωινό σας τσάι ή το μάφιν κανέλας είναι μια χαρά. «Είναι εντάξει να καταναλώνετε κανέλα στα τρόφιμα ή να τη λαμβάνετε ως συμπλήρωμα με μέτρο», δήλωσε στην Epoch Times σε email η Σαμπάνα Καν, κύρια επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Προϊόντων του πανεπιστημίου και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης. Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν προβλήματα υγείας όταν τα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται σε υψηλές δόσεις ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα — ειδικά χωρίς τη γνώση γιατρού.
Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν προϊόντα κανέλας ως συμπλήρωμα διατροφής για την απώλεια βάρους, τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και τη μείωση της φλεγμονής.
«Είναι δύσκολο να οριστεί πόσο είναι υπερβολικό, καθώς διαφορετικά παρασκευάσματα ή προϊόντα/συμπληρώματα θα έχουν διαφορετικές ποσότητες ή θα διαφέρουν σε σύνθεση», είπε. «Πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο».
Γνωρίστε την κανέλα σας
Η κανέλα χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές, καθεμία με διαφορετικά επίπεδα κινδύνου.
Η αλεσμένη κανέλα, το είδος που πιθανότατα έχετε στο ράφι με τα μπαχαρικά σας, χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα και το ψήσιμο, και έως ένα κουταλάκι του γλυκού θεωρείται ασφαλές. Το λάδι κανέλας, που χρησιμοποιείται συχνά σε τρόφιμα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, ενέχει μικρό κίνδυνο σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, τα συμπληρώματα, τα οποία μπορούν να περιέχουν από 500 έως 1.000 χιλιοστόγραμμα ανά δόση, μπορεί να είναι πιο συμπυκνωμένα και ενδεχομένως να επηρεάσουν τα φάρμακα όταν λαμβάνονται τακτικά.
Η περισσότερη κανέλα που πωλείται στα καταστήματα των ΗΠΑ είναι κανέλα κασσίας, η οποία περιέχει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κινναμαλδεΰδης από την κανέλα Κεϋλάνης (ή «αληθινή») κανέλα.
Οι ετικέτες δεν αναφέρουν πάντα τον τύπο κανέλας που χρησιμοποιείται. Εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, είναι κυρίως σαν να πρόκειται για κασσία. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή για διευκρινίσεις, ειδικά εάν λαμβάνετε κανέλα σε μορφή συμπληρώματος.
Εκτός από την κινναμαλδεΰδη, η κανέλα περιέχει επίσης κουμαρίνη, ένα φυσικό αραιωτικό αίματος.
«Η κανέλα κασσίας, που συχνά προέρχεται από περιοχές όπως η Νότια Κίνα, περιέχει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κουμαρίνης και είναι ένα ισχυρό αραιωτικό αίματος σε σύγκριση με την αληθινή κανέλα (Cinnamomum verum) από τη Σρι Λάνκα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Αμάρ Τσιτιμπογίνα, αναπληρωτής διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Προϊόντων, στην Epoch Times σε ένα email.
Η αληθινή κανέλα ή κανέλα Κεϋλάνης περιέχει πολύ λιγότερη από τη φυσική ένωση κουμαρίνη και γενικά θεωρείται ασφαλέστερη. Η υψηλή πρόσληψη κουμαρίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας όταν συνδυάζεται με αραιωτικά αίματος.
«Συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα τα άτομα που λαμβάνουν ήδη αραιωτικά αίματος και σκέφτονται να ενσωματώσουν την κανέλα στην καθημερινή τους ρουτίνα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους», δήλωσε ο Τσιτιμπογίνα.
Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι όταν χρησιμοποιείται σωστά, η κανέλα μπορεί να προσφέρει οφέλη. Μια επιστημονική ανασκόπηση του 2022 τόνισε τις πιθανές αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες της κινναμαλδεΰδης — σε εργαστηριακές μελέτες.
Όμως, όπως συμβαίνει με πολλές φυσικές ενώσεις, τα οφέλη μπορεί να εξαρτώνται από τη δόση, τη μορφή και τον τρόπο χρήσης της.
Άλλα ανταγωνιστικά τρόφιμα και βότανα
Η κανέλα δεν είναι το μόνο φυσικό συστατικό που μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα. Τα συνηθισμένα τρόφιμα και βότανα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο απορρόφησης ή διάσπασης των φαρμάκων — κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου εάν λαμβάνετε φάρμακα τακτικά.
Για παράδειγμα, το γκρέιπφρουτ μπορεί να μπλοκάρει τα ένζυμα που διασπούν ορισμένα φάρμακα — όπως ορισμένες στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη — αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο παρενεργειών. Τα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα αραιωτικά αίματος όπως η βαρφαρίνη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση ορισμένων αντιβιοτικών, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά.
Αρκετά βότανα και συμπληρώματα έχουν επίσης συνδεθεί με καλά τεκμηριωμένες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, σύμφωνα με τον Γκέρλεϋ. Το βαλσαμόχορτο, που χρησιμοποιείται συχνά για την ήπια κατάθλιψη, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα φαρμάκων όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισυλληπτικά χάπια και τα αντιιικά, επιταχύνοντας τη δραστηριότητα των ηπατικών ενζύμων.
Το βαλσαμόχορτο μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό ορισμένων στατινών, αντιισταμινικών και ηρεμιστικών, αυξάνοντας τα επίπεδα φαρμάκων στο σώμα. Και η ρίζα γλυκόριζας — εκτός εάν έχει αφαιρεθεί η ένωση γλυκυρριζίνης — μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να επηρεάσει τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.
«Η καλύτερη συμβουλή μας είναι να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα μαζί με συνταγογραφούμενα φάρμακα», είπε η Καν.