Σάββατο, 23 Αυγ, 2025
Μια ιρανική σημαία στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Bushehr του Ιράν κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής για την έναρξη των εργασιών σε έναν δεύτερο αντιδραστήρα στην εγκατάσταση, στο Bushehr του Ιράν, στις 10 Νοεμβρίου 2019. (Atta Kenare/AFP μέσω Getty Images)

Τεχεράνη και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανοίγουν συζητήσεις για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί θα έχει σήμερα κοινή τηλεφωνική συνδιάλεξη με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας σχετικά με τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν απειλήσει ότι θα ενεργοποιήσουν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν βάσει ενός μηχανισμού «snapback» , εάν δεν επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Οι χώρες αυτές, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διατείνονται ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το πρόγραμμά του πυρηνικής ενέργειας ενδεχομένως για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Oil-painting-ntdtv

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ – ΙΑΕΑ) έχει δηλώσει πως το Ιράν απέχει πολύ από την ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας και η διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Τούλσι Γκάμπαρντ κατέθεσε τον Μάρτιο πως αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών δεν βρήκαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι το Ιράν κινείται προς την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε πως ο Αραγτσί και ο Βρετανός και Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού επαναφοράς των κυρώσεων («snapback»).

Η Τεχεράνη ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ που είχαν σκοπό τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αφότου οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έπληξαν πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν τον Ιούνιο.

Από τότε επιθεωρητές του ΔΟΑΕ δεν έχουν μπορέσει να έχουν πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, παρά το ότι ο επικεφαλής του Ραφαέλ Γκρόσι λέει πως οι επιθεωρήσεις εξακολουθούν να είναι απαραίτητες.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε πως μια ιρανική αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί στη Βιέννη σήμερα προκειμένου να συναντηθεί με αξιωματούχους του ΔΟΑΕ. Δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε