Τρίτη, 08 Απρ, 2025
Ο Σι Τζινπίνγκ αποκαλύπτει μια πλακέτα στα εγκαίνια του πρώτου Ινστιτούτου Κομφούκιου της Κινεζικής Ιατρικής της Αυστραλίας στο Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη, στις 20 Ιουνίου 2010. (William West/AFP/Getty Images)

Τέλος εποχής για τα Ινστιτούτα Κομφούκιου στην Αυστραλία- Έξι πανεπιστήμια κόβουν τους δεσμούς με το Πεκίνο

Αυξάνονται οι ανησυχίες για παρέμβαση του Πεκίνου στον ακαδημαϊκό χώρο της Αυστραλίας, ενώ η κυβέρνηση εντείνει την επιτήρηση των προγραμμάτων

Τα τελευταία τρία χρόνια, έξι μεγάλα πανεπιστήμια της Αυστραλίας αποφάσισαν να τερματίσουν τις συνεργασίες τους με τα Ινστιτούτα Κομφούκιος, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ). Πρόκειται για σαφή ένδειξη της αυξανόμενης δυσπιστίας των δυτικών δημοκρατιών, ανάμεσά τους και της Αυστραλίας, έναντι των κινεζικών προσπαθειών άσκησης επιρροής στον ακαδημαϊκό και πολιτιστικό τομέα.

Τα Ινστιτούτα Κομφούκιος αναπτύχθηκαν στην Αυστραλία πριν περίπου 20 χρόνια, με επίσημο στόχο τη διάδοση της κινεζικής γλώσσας και κουλτούρας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, δέχτηκαν έντονες επικρίσεις για προώθηση της κινεζικής προπαγάνδας και λογοκρισίας περιεχομένου με στόχο την ενίσχυση της κινεζικής «ήπιας ισχύος».

Πανεπιστήμια κλείνουν τα Ινστιτούτα Κομφούκιου

Το πρώτο πανεπιστήμιο που τερμάτισε τη λειτουργία του ήταν το Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) το 2021, επικαλούμενο «μειωμένο ενδιαφέρον» των φοιτητών. Ακολούθησε το University of New South Wales (UNSW) και το University of Western Australia (UWA), ενώ την ίδια περίοδο αναφέρθηκαν πληροφορίες για αποχώρηση του University of Adelaide, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Φοιτητές περπατούν στην πανεπιστημιούπολη St. Lucia του University of Queensland (UQ), στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας στις 6 Μαρτίου 2023. (Daniel Y. Teng/The Epoch Times)

Ακολούθησε η ολοκλήρωση των συμβολαίων το 2024 στο University of Melbourne και στο University of Queensland, που αποφάσισαν να μη συνεχίσουν τη συνεργασία με το Πεκίνο.

Παραμένουν πλέον επτά Ινστιτούτα Κομφούκιος σε πανεπιστήμια, όπως University of Sydney, University of Newcastle, Queensland University of Technology (QUT), Griffith University, La Trobe University, La Trobe University και Charles Darwin University.

Γιατί προχώρησαν στο κλείσιμο

Τα πανεπιστήμια πρόβαλαν διάφορους λόγους για τον τερματισμό των συνεργασιών.

Το 2021, το RMIT δήλωσε ότι αυτό οφειλόταν στη μείωση της ζήτησης των φοιτητών για το πρόγραμμα κινεζικής ιατρικής. Τότε, το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι η απόφασή του δεν επηρεάστηκε από τρίτους.

Ο Σι Τζινπίνγκ εκφωνεί ομιλία πριν από τα εγκαίνια του πρώτου Ινστιτούτου Κομφούκιου για την Κινεζική Ιατρική της Αυστραλίας, στο Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη, στις 20 Ιουνίου 2010. (William West/AFP μέσω Getty Images)

 

Εν τω μεταξύ, το UWA δήλωσε ότι η λειτουργία του Ινστιτούτου Κομφούκιου σταμάτησε λόγω των συνεχιζόμενων διαταραχών που προκλήθηκαν από το κλείσιμο των συνόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Το πανεπιστήμιο δήλωσε επίσης ότι βρήκε αντικαταστάτη για τα προγράμματα κινεζικής γλώσσας που προσέφερε το Ινστιτούτο. «Το πανεπιστήμιο αναγνωρίζει τη σημασία των ασιατικών γλωσσικών δεξιοτήτων, όπως τονίζεται σε διαδοχικές κυβερνητικές εκθέσεις, και παραμένει προσηλωμένο στη βελτίωση του ασιατικού αλφαβητισμού της Αυστραλίας», δήλωσε εκπρόσωπος του UWA στην Epoch Times.

«Το UWA έχει επεκτείνει το πρόγραμμα κινεζικών σπουδών του για να καλύψει τη ζήτηση για γλωσσική εκπαίδευση, αναιρώντας την ανάγκη να επιδιώξουμε μια νέα συμφωνία για ένα Ινστιτούτο Κομφούκιου».

Το University of Adelaide δεν σχολίασε την κατάσταση του Ινστιτούτου Κομφούκιος, αλλά δήλωσε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί τη δέσμευσή του στις γλωσσικές και πολιτιστικές σπουδές. «Το University of Adelaide συνεχίζει να εμβαθύνει την κατανόηση της παγκόσμιας κοινότητας μέσω της δέσμευσής του στις γλωσσικές και πολιτιστικές σπουδές, καθώς και στην προώθηση των δεσμών με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, μέσω συνεργασιών, έρευνας και εκπαιδευτικής συνεργασίας», δήλωσε εκπρόσωπος του University of Adelaide στην Epoch Times.

Γενική άποψη του University of Adelaide, 3 Μαΐου 2017. (AAP Image/David Mariuz)

 

Εκπρόσωπος του University of Queensland δήλωσε ότι το Ινστιτούτο Κομφούκιος έκλεισε μετά τη λήξη της σύμβασής του με το Πανεπιστήμιο Tianjin στις 31 Δεκεμβρίου 2024. «Όλοι οι εταίροι του Ινστιτούτου Κομφούκιου και άλλοι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν πριν από το κλείσιμό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος στην Epoch Times.

Το πανεπιστήμιο σημείωσε επίσης ότι δεν είχε λάβει καμία κατεύθυνση από την κυβέρνηση σχετικά με το Ινστιτούτο.

«Το University of Queensland παραμένει προσηλωμένο στην προώθηση των παγκόσμιων συνεργασιών του με κορυφαία ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, στους τομείς της διδασκαλίας ξένων γλωσσών, της κινητικότητας και των εγγραφών φοιτητών και της έρευνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επικείμενο κλείσιμο, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ (QUT) εξακολουθεί να φιλοξενεί το πρόγραμμά του. Ωστόσο, το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι η σύμβασή του θα λήξει το 2025 και θα αποτελέσει αντικείμενο επανεξέτασης σύμφωνα με τις κυβερνητικές απαιτήσεις. «Το QUT θα επανεξετάσει όλες τις συμφωνίες σύμφωνα με την πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης και τους διαθέσιμους πόρους πριν από τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους», δήλωσε εκπρόσωπος του QUT στην Epoch Times.

Ένα μεγάλο λογότυπο του Queensland University of Technology στην πανεπιστημιούπολη Gardens Point, στο Queensland της Αυστραλίας, στις 16 Φεβρουαρίου 2025. (Daniel Y. Teng/The Epoch Times)

 

«Πάντα συμμορφωνόμασταν και θα συνεχίσουμε να συμμορφωνόμαστε με όλες τις απαιτήσεις του Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου (Department of Foreign Affairs and Trade-DFAT)».

Η Epoch Times επικοινώνησε με το University of Melbourne και το UNSW για σχόλια.

Το Πεκίνο δεν μπορεί να αντιδράσει

Ο Φενγκ Τσονγκγί, αναπληρωτής καθηγητής Κινέζικων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι η αρχική πρόθεση πίσω από τη δημιουργία των Ινστιτούτων Κομφούκιου ήταν να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ).

«Ο λόγος για τον οποίο ίδρυσαν τα Ινστιτούτα Κομφούκιου ήταν για να δείξουν καλή θέληση προς την κινεζική κυβέρνηση, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από την κινεζική κυβέρνηση, να φέρουν Κινέζους φοιτητές και να δημιουργήσουν συνεργατικά έργα στην Κίνα», δήλωσε στην Epoch Times.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής καθηγητής σημείωσε ότι υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στη στάση της Δύσης απέναντι στα Ινστιτούτα Κομφούκιου μετά το 2017-2018, με την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δημοκρατίες να εισάγουν σειρά νομοθεσιών για να προστατευθούν από τις κρυφές δραστηριότητές τους, όπως οι νόμοι περί ξένης παρέμβασης στην Αυστραλία.

«Τώρα που οι νόμοι έχουν εφαρμοστεί, το Ινστιτούτο Κομφούκιου έχει γίνει βάρος. Ωστόσο, πολλά πανεπιστήμια δεν τα έχουν κλείσει άμεσα για να μην προσβάλουν ανοιχτά την Κίνα», είπε.

«Αντίθετα, η συνήθης πρακτική είναι να περιμένουν μέχρι να λήξουν τα συμβόλαια και να μην τα ανανεώσουν, βρίσκοντας διάφορους λόγους για να μην τα επεκτείνουν».

Το Διεθνές Κτίριο του Griffith University, όπου λειτουργεί το Ινστιτούτο Τουρισμού Κομφούκιου στην πανεπιστημιούπολη Gold Coast, Σάουθπορτ, Κουίνσλαντ, 27 Δεκεμβρίου 2018. (Richard Szabo/The Epoch Times)

Το κλείσιμο των Ινστιτούτων Κομφούκιου σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας έχει πλήξει τη φιλοδοξία του ΚΚΚ να ασκήσει επιρροή στη χώρα.

«Είναι ανίσχυροι. Ο ΚΚΚ δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό. Ακόμα κι αν θέλουν να θυμώσουν, δεν έχουν που να εκτονώσουν τον θυμό τους», δήλωσε ο Φενγκ.

Η Αυστραλία θα μπορούσε να προχωρήσει πιο γρήγορα

Ενώ τα πανεπιστήμια λαμβάνουν μέτρα, κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει περισσότερα.

Το Φεβρουάριο του 2023, η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος ανακοίνωσε ότι δεν θα εγκρίνει νέα Ινστιτούτα Κομφούκιου και ότι θα εξετάσει τα υπάρχοντα μετά από έκθεση του Κοινοβουλίου για την ξένη επιρροή και παρέμβαση στα πανεπιστήμια.

Παρόλα αυτά, ο Λιν Μπιν, υπέρμαχος της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ και σχολιαστής των ΜΜΕ με διδακτορικό στην πολιτική επιστήμη, δήλωσε ότι η Αυστραλία μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα. «Έπρεπε να είχαν δράσει νωρίτερα. Η διείσδυση του ΚΚΚ είναι ακόμα αρκετά έντονη, και η αυστραλιανή κυβέρνηση ανταποκρίνεται πολύ αργά», δήλωσε στην Epoch Times.

«Πιστεύω ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα, ειδικά όσον αφορά τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας. Οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας θα πρέπει να δαπανούν περισσότερους πόρους—ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και χρηματοδότηση—για να καταπολεμήσουν την επιρροή του ΚΚΚ στην Αυστραλία».

Επιπλέον, ο Λιν κάλεσε τα αυστραλιανά πανεπιστήμια να αναζητήσουν άλλες αγορές για ανάπτυξη, ώστε να αποφύγουν τη χρηματοοικονομική υπερβολική εξάρτηση από Κινέζους φοιτητές. «Δεν πρέπει να επικεντρώνονται αποκλειστικά στην Κίνα. Αντίθετα, τα αυστραλιανά πανεπιστήμια θα πρέπει να κοιτάξουν προς πιο δημοκρατικές χώρες με κοινές αξίες ελευθερίας και δημοκρατίας—χώρες που ευθυγραμμίζονται με τις αρχές της Αυστραλίας», είπε.

Τι είναι τα Ινστιτούτα Κομφούκιου

Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου είναι «μη κερδοσκοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα» που χρηματοδοτούνται από το κομμουνιστικό καθεστώς και λειτουργούν εκτός Κίνας μέσω συνεργασιών με διεθνή πανεπιστήμια και σχολεία.

Προσφέρουν μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια και προγράμματα, καθώς και πληρωμένα μαθήματα γλώσσας για εγχώριους φοιτητές.

Ενώ το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της κινεζικής γλώσσας και του πολιτισμού, το μοντέλο λειτουργίας του αποκαλύπτει κάτι διαφορετικό.

«Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου χρησιμοποιούν εγχειρίδια από την Κίνα, στέλνουν [τους δικούς τους] Κινέζους καθηγητές και λειτουργούν από την αρχή με ένα σύστημα διπλής διαχείρισης», δήλωσε ο Φενγκ.

«Οι καθηγητές αποστέλλονται και επιλέγονται από το κινεζικό Υπουργείο Παιδείας. Ως εκ τούτου, αυτό [το ΚΚΚ] ουσιαστικά τοποθετούσε το ενιαίο μέτωπο και τον μηχανισμό προπαγάνδας της Κίνας μέσα σε αυτά τα πανεπιστήμια».

Διαδηλωτές έξω από το σχολικό συμβούλιο της περιφέρειας του Τορόντο, προτρέποντας το συμβούλιο να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Κομφούκιου στα σχολεία του Τορόντο, στο Τορόντο του Καναδά, στις 11 Ιανουαρίου 2014. (Allen Zhou/The Epoch Times)

 

Το 2017, η κινηματογραφίστρια Ντόρις Λιου (Doris Liu), με έδρα τον Καναδά, δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «In the Name of Confucius» («Στο όνομα του Κομφούκιου») για να αποκαλύψει τις διαμάχες γύρω από το χρηματοδοτούμενο από το ΚΚΚ πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, ο Λιν δήλωσε ότι τα Ινστιτούτα Κομφούκιου χρησιμεύουν ως μέσο ιδεολογικής διείσδυσης για το ΚΚΚ. «Ο στόχος είναι να προωθηθούν οι πολιτικές απόψεις του ΚΚΚ, η εκδοχή του για την κινεζική ιστορία και οι αξίες του στους Αυστραλούς φοιτητές – ουσιαστικά φέρνοντας την αφήγηση του ΚΚΚ στην Αυστραλία», είπε.

«To αφήγημα του ΚΚΚ είναι πολιτικά προκατειλημμένο, υποκειμενικό και άδικο. [Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου] υπονομεύουν την κανονική λειτουργία των αυστραλιανών πανεπιστημίων και, μακροπρόθεσμα, απειλούν την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Του Alfred Bui

Με τη συμβολή της Cindy Li

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε