Κυριακή, 23 Φεβ, 2025
Οι ηγέτες των BRICS: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐκ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Ναχιάν, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Κύριλ Ραμαφόζα, ο Κινέζος επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάτα αλ-Σίσι, ο Ιρανός επικεφαλής Μασούντ Πεζεσκιάν και ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα. (Alexander Nemenov/Pool/AFP μέσω Getty Images)

Θα ρίξουν η Κίνα και το BRICS το δολάριο;

Σχολιασμός

Καθώς η πολιτική “Πρώτα η Αμερική” της κυβέρνησης Τραμπ συνεχίζει να ξεδιπλώνεται, οι παγκοσμιοποιητικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης εξαφανίζονται γρήγορα.

Η πολιτική “Πρώτα η Αμερική” περιλαμβάνει την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα με στόχο τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα και την Ευρώπη, καθώς και ευρύτερες πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντα των ΗΠΑ έναντι της διεθνούς συνεργασίας.

Οι δασμοί του Τραμπ πυροδοτούν εμπορικό πόλεμο;

Αλλά αυτό δεν είναι όλη η ιστορία. Οι υψηλοί δασμοί της κυβέρνησης, ειδικά στις κινεζικές εισαγωγές, δεν αποσκοπούν μόνο στην προστασία των αμερικανικών βιομηχανιών, αλλά έχουν επίσης σκοπό να πιέσουν την Κίνα οικονομικά. Κατ’ επέκταση, καθώς η κινεζική οικονομία συνεχίζει να πιέζεται, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) θα βρίσκεται υπό πίεση στο εσωτερικό.

Αναμενόμενα, οι δασμοί των ΗΠΑ οδήγησαν σε αντίποινα από την Κίνα εναντίον αμερικανικών προϊόντων. Οι αρχικές ενέργειες του Πεκίνου περιλαμβάνουν την επιβολή δασμών 15 τοις εκατό στις εισαγωγές υγρού φυσικού αερίου (LNG) και άνθρακα των ΗΠΑ, καθώς και δασμούς 10 τοις εκατό σε πετρέλαιο, αγροτικό εξοπλισμό, και ορισμένα αυτοκίνητα.

Κλιμάκωση της έντασης και BRICS

Το άμεσο αποτέλεσμα ήταν η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο εθνών σε γεωπολιτικό και οικονομικό φάσμα. Εάν ο εμπορικός πόλεμος συνεχίσει να εντείνεται, η τριβή μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου πιθανότατα θα αυξηθεί, με πιθανώς περισσότερο προκλητικές ενέργειες και απαντήσεις στην συνέχεια.

Μια συγκεκριμένη απάντηση θα μπορούσε να είναι η Κίνα να βρει μια γρηγορότερη πορεία προς ένα σύστημα συναλλαγών που βασίζεται στο BRICS. Το BRICS, το οποίο είναι ακρωνύμιο για τις πέντε πρώτες συμμετέχουσες χώρες—Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική— ιδρύθηκε το 2009 και εξετάζει επί του παρόντος ένα εναλλακτικό νόμισμα που θα χρησιμοποιείται κυρίως για να αντικαταστήσει το δολάριο για τις συναλλαγές μεταξύ των χωρών μελών.

Δεν υπάρχει ακόμη πραγματικό νόμισμα BRICS.

Η δημιουργία ενός λειτουργικού εμπορικού μπλοκ βασισμένου στο BRICS δεν είναι μια νέα πρόταση. Έχει συζητηθεί για χρόνια ή δεκαετίες. Η αποφυγή της οικονομικής κυριαρχίας των ΗΠΑ είναι ο λόγος που τα έθνη του BRICS συγκεντρώθηκαν αρχικά. Η ιδέα ήταν πάντα να απομονωθούν οι οικονομίες του BRICS, που αποτελούν το 35 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ, από τις οικονομικές πιέσεις των ΗΠΑ.

Αλλά οι σκεπτικιστές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για το δολάριο, τουλάχιστον όχι από την Ευρώπη, την Ιαπωνία, ή την Κίνα. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το δολάριο ΗΠΑ χρησιμοποιείται στο 84,3 τοις εκατό του διεθνούς εμπορίου — σε σύγκριση με μόλις 4,5 τοις εκατό για το κινεζικό γιουάν.

BRICS: Μια έγκυρη πρόκληση για την κυριαρχία του δολαρίου;

Ωστόσο, η ώθηση για αποδολαριοποίηση μεταξύ των εθνών του BRICS έχει αποκτήσει δυναμική ως απάντηση στα χτυπήματα μέσω δολαρίου από την Ουάσιγκτον μέσω κυρώσεων και εμπορικών πολιτικών εναντίον χωρών με τις οποίες διαφωνεί. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι πόλεμοι αντιπροσώπων του Ιράν κατά του Ισραήλ είναι δύο βασικά παραδείγματα στα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν ακρωτηριαστικές κυρώσεις και παγώνουν τα εθνικά περιουσιακά στοιχεία αντιπάλων, αλλά δεν είναι οι μόνοι.

Τώρα, με την κυβέρνηση Τραμπ να απειλεί την κινεζική οικονομία, το ΚΚΚ θεωρεί την ανάγκη να ξεκινήσει ένα νομισματικό και εμπορικό σύστημα BRICS ως «πιεστική». Δεν είναι μόνοι. Τα άλλα κράτη BRICS, ειδικά η Ρωσία, ενδιαφέρονται επίσης πολύ να σχηματίσουν ένα νέο νόμισμα για να ανταγωνιστούν το δολάριο ΗΠΑ και πρόσφατα ανακοίνωσαν σχέδια για ένα σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε κρυπτονόμισμα BRICS.

Ωστόσο, η επίτευξη πραγματικής εναλλακτικής οδού νομισμάτων έναντι του δολαρίου δεν θα είναι εύκολη. Το δολάριο χρησιμοποιείται ευρέως από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα βασίζεται σε δολάρια. Επιπλέον, το δίκτυο του δολαρίου είναι καλά εδραιωμένο και λειτουργεί καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο.

Το δίκτυο του δολαρίου περιλαμβάνει την οικονομία των ΗΠΑ, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη και πλέον παραγωγική και καινοτόμος στον κόσμο· τις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ· το τραπεζικό και συναλλαγματικό σύστημα (SWIFT), το οποίο είναι το μεγαλύτερο, πλέον αξιόπιστο και ρευστό στον κόσμο· και το νομικό σύστημα των ΗΠΑ, το οποίο είναι το πλέον αξιόπιστο και διαφανές. Τέλος, ο στρατός των ΗΠΑ παραμένει η περισσότερο θανατηφόρα και αποτελεσματική υπηρεσία επιβολής του νόμου στον πλανήτη.

Με όρους ήπιας δύναμης, ο αμερικανικός πολιτισμός έχει παγκόσμια αναγνώριση και απήχηση. Ούτε η πολιτιστική έλξη της Κίνας ούτε της Ρωσίας είναι πουθενά κοντά. Δεδομένων αυτών των παραγόντων, καμία άλλη χώρα, ή ακόμη και 10 έθνη (ο αριθμός των μελών του BRICS σήμερα), δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θέση και τη δύναμη του δολαρίου στον κόσμο.

Μπορεί η Κίνα να δημιουργήσει ένα σύστημα συναλλαγών που βασίζεται σε BRICS;

Πώς θα ξεπερνούσαν αυτά τα εμπόδια η Κίνα και το BRICS;

Έχουν εξεταστεί διάφορες στρατηγικές. Μία είναι η διεξαγωγή συναλλαγών σε μεμονωμένα νομίσματα των συμμετεχόντων στο BRICS. Μια άλλη θα ήταν να σχηματιστεί ένα νέο νόμισμα BRICS με βάση ένα καλάθι νομισμάτων που θα μπορούσαν να υποστηρίζονται από χρυσό ή να δημιουργήσουν το προαναφερθέν νόμισμα που βασίζεται σε blockchain. Οι συζητήσεις στις συνόδους κορυφής του BRICS οδήγησαν την Κίνα σε αυτές τις συζητήσεις.

Η Κίνα έχει επίσης προτείνει ένα νέο σύστημα πληρωμών για να παρακάμψει το σύστημα SWIFT που βασίζεται σε δολάρια, που ονομάζεται «BRICS Pay». Αυτό θα χρησιμοποιούσε συστήματα πληρωμών που βασίζονται σε blockchain ή άλλα καινοτόμα συστήματα πληρωμών που επιτρέπουν συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα και μειώνουν την εξάρτηση από το δολάριο. Η Κίνα κατασκευάζει επίσης μια διεθνή χρηματοοικονομική υποδομή για την υποστήριξη των μελών του BRICS, η οποία περιλαμβάνει τη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων χρησιμοποιώντας νομίσματα BRICS.

Καθώς η επέκταση των συμμετεχόντων στο BRICS συνεχίζεται, οι πιθανότητες επιτυχίας του θα βελτιωθούν. Με 120 έθνη που θεωρούν την Κίνα ως τον μεγαλύτερο εμπορικό τους εταίρο, η διεύρυνση της συμμετοχής και της επιρροής αυτού του εναλλακτικού οικονομικού μπλοκ θα μπορούσε να είναι εύκολη και μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρότερη πρόκληση για το δολάριο.

Ο αντίκτυπος ενός συστήματος BRICS στον κόσμο

Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι οι χώρες BRICS θα ανακτήσουν την κυριαρχία επί των χρηματοοικονομικών τους πολιτικών, απαλλάσσοντάς τες από τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και δίνοντάς τες μεγαλύτερο έλεγχο στις χρηματοοικονομικές τους πολιτικές.

Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια. Αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει στο να βρεθούν οι συμμετέχοντες κάτω από τον βαρύ ζυγό του ΚΚΚ. Η ιστορία του Πεκίνου με τους «εταίρους» του προγράμματος «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» με ακρωτηριαστικό χρέος και στρατιωτική κυριαρχία είναι γνωστή.

Δεδομένης της φύσης του ΚΚΚ και της οικονομικής και στρατιωτικής υπεροχής της Κίνας, είναι απίθανο να περιμένουμε από το Πεκίνο να είναι ένας καλοπροαίρετος επικεφαλής. Δείτε, για παράδειγμα, πώς τα πάει τώρα το κάποτε ελεύθερο Χονγκ Κονγκ, ή εν προκειμένω, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, η Ιαπωνία ή ακόμα και οι μειονοτικοί πληθυσμοί της Κίνας όπως οι Ουιγούροι. Ως οικονομικός επικεφαλής, η Κίνα έχει ήδη δείξει πώς θα συμπεριφερθεί.

Όσον αφορά την επίτευξη μεγαλύτερης ισορροπίας στο παγκόσμιο εμπόριο, μια επιτυχημένη BRICS θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν διπολικό ή πολυπολικό κόσμο όσον αφορά τα οικονομικά, το εμπόριο, και τα νομίσματα, όπου τα έθνη μπορούν να επιλέξουν ποιο σύστημα θα χρησιμοποιήσουν ή να αναγκαστούν να επιλέξουν. Αλλά η ανταλλαγή ενός συστήματος που βασίζεται σε δολάρια με ένα σύστημα που βασίζεται στο BRICS δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερη ελευθερία ή έλεγχο.

Ο γεωπολιτικός αντίκτυπος ενός επιτυχημένου συστήματος BRICS θα αποδυνάμωνε σίγουρα την επιρροή των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και θα ενίσχυε την κομμουνιστική Κίνα. Αυτό, φυσικά, είναι η όλη ουσία. Μπορεί στα αναπτυσσόμενα έθνη να μην αρέσει ο τρόπος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες χειρίζονται ορισμένες καταστάσεις, αλλά θα είναι πολύ χειρότερα υπό το ΚΚΚ.

Προκλήσεις και εμπόδια στο BRICS

Αλλά σήμερα, τα μέλη του BRICS έχουν αντικρουόμενα οικονομικά συστήματα, πολιτικούς στόχους, και επίπεδα ανάπτυξης, γεγονός που καθιστά την επίτευξη συναίνεσης για ένα νέο νόμισμα ή ένα νέο σύστημα πληρωμών περίπλοκο.

Η Ινδία, για παράδειγμα, είναι οικονομικός, πολιτικός, πολιτιστικός και περιφερειακός αντίπαλος της Κίνας. Οι συνοριακές αψιμαχίες με ζωντανά πυρά μεταξύ των δύο είναι συνηθισμένες και η Κίνα υποστηρίζει το Πακιστάν, τον κύριο αντίπαλο της Ινδίας.

Θα είναι διατεθειμένο το Νέο Δελχί να λάβει οικονομικές εντολές από το κομμουνιστικό Πεκίνο;

Ως η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο με τον υψηλότερο πληθυσμό στη Γη, η Ινδία είναι μια πυρηνική δύναμη, απολαμβάνει μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία, και έχει έναν νεαρό, δυναμικό πληθυσμό που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συρρικνούμενη οικονομία της Κίνας και την ταχεία γήρανση του πληθυσμού.

Είναι επίσης δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μείνουν πίσω και θα επιτρέψουν στο BRICS να γίνει πραγματικότητα χωρίς μάχη. Η κυβέρνηση Τραμπ είναι αρκετά πρόθυμη να χρησιμοποιήσει δασμούς έως και 100 τοις εκατό κατά των μελών του BRICS εάν προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν το δολάριο.

Η ουσία;

Η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Νότια Αφρική χρειάζονται το BRICS περισσότερο από τους εμπορικούς τους εταίρους. Με μια δυνατή Αμερική και ένα ισχυρό δολάριο, εάν και όταν εμφανιστεί ένα νόμισμα BRICS, μπορεί να μοιάζει με το παλιό σοβιετικό εμπορικό μπλοκ που δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τη Δύση – αυτό που είναι πραγματικά το BRICS.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την άποψη της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε