Δευτέρα, 31 Μαρ, 2025
(Jupiterimages/Photos.com)

Θαλασσινό φρικασέ με σκορπίνα

Ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης δίνει τη συνταγή του για θαλασσινό φρικασέ με σκορπίνα, που συνοδεύεται από κουκιά, σπανάκι και αρακά. Ένα ξεχωριστό πιάτο, που αξίζει να δοκιμάσετε.

Σε αυτή τη συνταγή, η σκορπίνα συνδυάζεται με φρέσκα λαχανικά, όπως αγκινάρες, κουκιά, αρακά και καρότα.

Είναι σημαντικό να προσέξετε, κατά τον καθαρισμό του ψαριού και το φιλετάρισμα, να αφαιρέσετε όλα τα αγκάθια. Αν έχετε εμπειρία μπορείτε να το κάνετε οι ίδιοι ή μπορείτε να ζητήσετε από τον ψαρά σας να σας φιλετάρει το ψάρι. Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε το κεφάλι και τα κόκαλα του ψαριού, καθώς θα τα χρειαστείτε για να φτιάξετε τον ζωμό.

Μετά το καθάρισμα του ψαριού ακολουθεί η προετοιμασία των λαχανικών. Αφού πλύνετε επιμελώς και ξεφλουδίσετε τα λαχανικά, θα τα κόψετε όπως αναφέρεται παρακάτω στα βήματα της διαδικασίας, ώστε να επιτύχετε ένα ομοιόμορφο μαγείρεμα.

Τέλος, είναι σημαντικό αφού ξεφλουδίσετε τις αγκινάρες να τις βάλετε σε ένα μείγμα από νερό και λεμόνι, για να μην οξειδωθούν και μαυρίσουν.

Υλικά

  • 2 σκορπίνες των 500 γρ.

Για την προετοιμασία των λαχανικών

  • 2 αγκινάρες
  • 1 λεμόνι (για τις αγκινάρες)
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 καρότο
  • ½ πράσο
  • 100 γρ. αρακά φρέσκο
  • 100 γρ. κουκιά χλωρά
  • 1 χούφτα σπανάκι
  • 4 καρότα baby (προαιρετικά)

Για το μαγείρεμα των λαχανικών

  • ⅓ μάτσο άνηθο
  • ⅓ μάτσο μαϊντανό
  • ⅓ μάτσο μυρώνι
  • χυμό + ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 3- 4 στήμονες σαφράν
  • 1 κ. γλ. κόλιανδρο ξερό
  • αλάτι

Για το μαγείρεμα των ψαριών

  • υπολείμματα λαχανικών από την προετοιμασία
  • φλούδες από λεμόνι
  • σαφράν
  • κόλιανδρο
  • καρότα baby
  • αλάτι

Εκτέλεση

Προετοιμάζουμε το ψάρι και τα λαχανικά

Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα φιλετάρουμε και αφαιρούμε τα αγκαθάκια. Κρατάμε τα κεφάλια και τα κόκαλα.

Ανοίγουμε τον αρακά και αφαιρούμε τους καρπούς. Ανοίγουμε και τα κουκιά και τα καθαρίζουμε.

Πλένουμε καλά το σπανάκι, το καθαρίζουμε, ψιλοκόβουμε τα φύλλα και κρατάμε ενωμένες τις ρίζες.

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στα τέσσερα και τις βάζουμε σε ένα μπολ με λεμόνι και νερό για να μη μαυρίσουν.

Ακολούθως, πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά. Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες, το ξερό κρεμμύδι και το καρότο σε καρεδάκια, το πράσο σε φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.

Φτιάχνουμε τον ζωμό ψαριού

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα ταψί βάζουμε τα υπολείμματα από τα καρότα, τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σκόρδο, τα κοτσάνια από τα βότανα που κρατήσαμε από την προετοιμασία των λαχανικών, τις φλούδες από λεμόνι, και πάνω τους τοποθετούμε τα κεφάλια και τα κόκαλα των ψαριών.

Σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε το σαφράν, το αλάτι, τους κόκκους κόλιανδρου σπασμένους και τα baby καρότα, αν χρησιμοποιήσουμε.

Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.

Μεταφέρουμε σε πιάτο τα baby καρότα και σουρώνουμε τη μισή ποσότητα του υγρού για να μαγειρέψουμε τα λαχανικά.

Για το μαγείρεμα των λαχανικών

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το πράσο και τις αγκινάρες. Σβήνουμε με το μισό ζωμό ψαριού που έχουμε σουρώσει και βράζουμε για 6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Προσθέτουμε τις ρίζες από το σπανάκι, τα κουκιά, τον αρακά, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τα μυρώνια, το σαφράν, τον κόλιανδρο και μαγειρεύουμε άλλα 5 λεπτά.

Μαγειρεύουμε τις σκορπίνες

Αλατίζουμε καλά τα φιλέτα του ψαριού και τα τοποθετούμε στο ταψί με τον υπόλοιπο ζωμό. Ψήνουμε στους 190°C για 5-7 λεπτά.

Αφαιρούμε από το ταψί τα φιλέτα, τα κεφάλια προσεκτικά, τα κόκαλα του ψαριού και τις φλούδες λεμονιού.

Τα λαχανικά και τον ζωμό που έχουν μείνει στο ταψί τα βάζουμε στο μπλέντερ ή σε ένα σκεύος όπου μπορούμε να τα πολτοποιήσουμε με ραβδομπλέντερ και χτυπάμε καλά για να φτιάξουμε τη σάλτσα με την οποία θα συνοδεύσουμε το ψάρι μας.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειάζεται, προσθέτοντας χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, αραιώνουμε με λίγο νερό.

Στήνουμε το πιάτο

Τοποθετούμε τα μαγειρεμένα λαχανικά στο κέντρο του πιάτου με ένα τσέρκι και από πάνω τους ακουμπάμε ομοιόμορφα 2 φιλετάκια από το ψάρι. Γαρνίρουμε με λίγα βότανα (όπως μυρώνια) και με τα baby καρότα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη !

Πηγή: Cookout

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε