Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Μια εικόνα δείχνει τις ζημιές σε ένα σπίτι μετά από πλήγματα πυροβολικού που φέρεται να πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός στο χωριό Χρούρι στο ιρακινό Κουρδιστάν, κοντά στα τουρκικά σύνορα βόρεια του Ντοχούκ, στις 25 Απριλίου 2022. (AFP μέσω Getty Images)

Θανατηφόρο πλήγμα πυροβολικού στην κουρδική περιοχή ρίχνει φως στις τουρκικές επιχειρήσεις στο Ιράκ

Άγκυρα, Τουρκία – Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε στις 26 Ιουλίου για να συζητήσει την επίθεση πυροβολικού που σκότωσε εννέα Άραβες τουρίστες την περασμένη εβδομάδα στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ.

Ενώ η Βαγδάτη κατηγορεί τη γειτονική Τουρκία για την επίθεση, η Άγκυρα αρνείται την κατηγορία, δείχνοντας με το δάχτυλο το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια μαχητική ομάδα που εδρεύει σε ορεινές περιοχές της κουρδικής περιοχής κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιράν.

«Δεν υπάρχει κανένας νοητός λόγος για τον οποίο η Τουρκία θα στόχευε μια πολιτική περιοχή», δήλωσε στην Epoch Times ο Αμπντουλάχ Αγκάρ, Τούρκος ειδικός σε θέματα ασφάλειας και απόστρατος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων που υπηρέτησε στο Ιράκ καθ’ όλη τη δεκαετία του 1990. «Όσοι αντιτίθενται στην παρουσία της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ εκμεταλλεύονται το περιστατικό για τους δικούς τους σκοπούς».

Το περιστατικό έχει διαταράξει τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Βαγδάτη, η οποία κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας και ζητά την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από το έδαφός της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ιράκ, ο τουρκικός στρατός διατηρεί σήμερα περισσότερα από 100 φυλάκια στο βόρειο Ιράκ, επανδρωμένα με πάνω από 4.000 στρατιώτες.

Παραβίαση της κυριαρχίας

Στις 20 Ιουλίου, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο ντουζίνες τραυματίστηκαν όταν τέσσερις οβίδες πυροβολικού έπληξαν μια τουριστική περιοχή στην ιρακινή πόλη Ζάχο.

Η πόλη Ζάχο βρίσκεται στην επαρχία Νταχούκ της κουρδικής περιοχής και απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Όλα τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, ήταν τουρίστες από το κεντρικό και νότιο Ιράκ.

Η Βαγδάτη και η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) με έδρα το Ερμπίλ κατηγόρησαν αμέσως για το μακελειό την Τουρκία, η οποία διεξάγει συχνά επιχειρήσεις κατά του PKK στην περιοχή.

Η Άγκυρα αρνήθηκε γρήγορα την ανάμειξη, καλώντας τους Ιρακινούς αξιωματούχους να μην πιστεύουν την «προπαγάνδα» του PKK και να «συνεργαστούν για να φέρουν στο φως τους πραγματικούς δράστες».

Παρά τη διάψευση, διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας σημειώθηκαν σε όλο το Ιράκ αμέσως μετά το περιστατικό. Κάποια στιγμή, η πρεσβεία της Τουρκίας στη Βαγδάτη περικυκλώθηκε από διαδηλωτές που ζητούσαν την απέλαση του πρεσβευτή από τη χώρα.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουσταφά αλ Καντίμι χαρακτήρισε την επίθεση «κατάφωρη παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας», ενώ η KRG δήλωσε ότι η επί δεκαετίες σύγκρουση της Τουρκίας με το PKK αποτελεί «διαρκή απειλή» για τις ζωές των πολιτών της.

Το PKK, που σήμερα εδρεύει στο βόρειο Ιράκ, ισχυρίζεται ότι επιδιώκει την ίδρυση κουρδικού κράτους σε τμήματα της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της 45χρονης ιστορίας του και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από την Άγκυρα, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Ο Αγκάρ, ο οποίος δίνει διαλέξεις για θέματα ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Bahcesehir της Κωνσταντινούπολης, έσπευσε να σημειώσει ότι η επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο Νταχούκ σημειώθηκε εν όψει μιας σχεδιαζόμενης τουρκικής επίθεσης στη βόρεια Συρία εναντίον των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG), του συριακού παραρτήματος του PKK.

«Παρά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, του Ιράν και του Ισραήλ, η επιχείρηση στη Συρία είναι ακόμη στο τραπέζι», δήλωσε. «Όλα τα θεμέλια έχουν τεθεί».

Επιχείρηση Claw-Lock

Το περιστατικό έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στις συνεχιζόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην κουρδική περιοχή του Ιράκ, η οποία απολαμβάνει σχετική αυτονομία από τον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου το 1991. Την ίδια περίπου εποχή, το PKK κατέλαβε τα τραχιά βουνά Καντίλ της περιοχής -περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ερμπίλ- ως την κύρια βάση των επιχειρήσεών του.

Έκτοτε, η Τουρκία έχει διεξάγει αρκετές εκστρατείες στο βόρειο Ιράκ, με στόχο την αποτροπή επιθέσεων του PKK σε τουρκικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους.

Το 2019, η Τουρκία ξεκίνησε έναν νέο γύρο επιχειρήσεων, η πιο πρόσφατη από τις οποίες -που ονομάστηκε «Επιχείρηση Claw-Lock»- στοχεύει μαχητές του PKK στα βουνά του Νταχούκ.

Η Βαγδάτη έχει επανειλημμένα επικρίνει αυτές τις επιχειρήσεις, λέγοντας ότι παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία του Ιράκ.

Στις 24 Ιουλίου, μια ιρακινή κοινοβουλευτική επιτροπή πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει αυτό που περιέγραψε ως «επανειλημμένες παραβιάσεις της ιρακινής κυριαρχίας» από τον τουρκικό στρατό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της επιτροπής τόνισαν επίσης την ανάγκη να σταματήσουν οι δραστηριότητες του PKK στο Ιράκ, ζητώντας την ανάπτυξη ομοσπονδιακών στρατευμάτων για την περιφρούρηση των τεταμένων συνόρων του Ιράκ με την Τουρκία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο δίκτυο μέσων ενημέρωσης Rudaw της κουρδικής περιοχής, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν σημείωσε ότι το σύνταγμα του Ιράκ απαγορεύει ρητά στο PKK να δρα στο εσωτερικό της χώρας.

«Είναι απαράδεκτο για το PKK να οργανώνει στρατιωτικές δραστηριότητες στο έδαφος του Ιράκ ή της περιοχής του Κουρδιστάν και να επιτίθεται σε άλλη χώρα [όπως η Τουρκία]», δήλωσε ο Χουσεΐν. «Το PKK είναι ένα πρόβλημα για το Ιράκ – αλλά αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί με τουρκικές επιθέσεις».

Όταν ρωτήθηκε για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο Νταχούκ, είπε ότι «όλες οι στρατιωτικές πληροφορίες που έχουμε λάβει δείχνουν ότι [διεξήχθη] από τον τουρκικό στρατό».

Παρ’ όλα αυτά, στις 25 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι για την αιματοχυσία ευθύνονται «τρομοκράτες» που έχουν σκοπό να εκτροχιάσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ.

Την ίδια ημέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε έντονα την επίθεση, καλώντας τα κράτη μέλη να «συνεργαστούν ενεργά» με τις εν εξελίξει έρευνες των ιρακινών αρχών.

Σε μια επόμενη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη στις 26 Ιουλίου, ο Χουσεΐν προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει ψήφισμα με το οποίο να απαιτεί από την Τουρκία να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το Ιράκ. Κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι «διευρύνει» τη στρατιωτική της παρουσία στο Ιράκ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τον μακροχρόνιο πόλεμό της με το PKK.

Ο Αγκάρ αμφισβήτησε αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας: «Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για το Ιράκ. Είναι οι ομάδες που πολεμά η Τουρκία -το PKK και το YPG- που απειλούν την κυριαρχία των χωρών που τις φιλοξενούν».

Στις 27 Ιουλίου, το γενικό προξενείο της Τουρκίας στην ιρακινή πόλη Μοσούλη, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην κουρδική περιοχή, δέχθηκε επίθεση με όλμους από άγνωστους δράστες. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε