Πέμπτη, 24 Ιούλ, 2025
The Epoch Times/Shutterstock

Θεραπεία από μέσα προς τα έξω: Αρχαίες τροφές που ενισχύουν την πέψη και καταπολεμούν τον διαβήτη

Αυτές οι θρεπτικές τροφές της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής (ΠΚΙ) μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της πέψης, στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στην προώθηση της συνολικής ισορροπίας.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (ΠΚΙ), ο σπλήνας και το στομάχι θεωρούνται πολύ σημαντικά όργανα υπεύθυνα για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και τη μεταβολική ρύθμιση. Όταν ο σπλήνας είναι εξασθενημένος, μπορεί να οδηγήσει σε κακή πέψη και ακόμη και να συμβάλει σε ανισορροπίες στο μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα και των λιπιδίων. Ορισμένες καθημερινές τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση του σπλήνα και στη θρέψη του στομάχου, ενδεχομένως αποτρέποντας ή βελτιώνοντας παθήσεις όπως ο διαβήτης.

Από την άποψη της συμβατικής ιατρικής, ο σπλήνας συχνά θεωρείται ένα σχετικά μικρό όργανο. Αντίθετα, η ΠΚΙ θεωρεί τον σπλήνα και το γαστρεντερικό σύστημα ως μέρος ενός διασυνδεδεμένου ενεργειακού δικτύου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο σπλήνας και το στομάχι παίζουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση των πεπτικών και μεταβολικών διεργασιών του σώματος.

Όταν η λειτουργία του σπλήνα διαταράσσεται, το σώμα μπορεί να δυσκολεύεται να αφομοιώσει και να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία και θαμπή ή χλωμή επιδερμίδα — και τα δύο θεωρούνται σημάδια ανεπάρκειας σπλήνα-στομάχου στην ΠΚΙ.

Oil-painting-ntdtv

Επιπλέον, ένας εξασθενημένος σπλήνας μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση μεταβολικών αποβλήτων στο σώμα, μια πάθηση που περιγράφεται στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική ως «φλέγμα-υγρασία». Αυτή η εσωτερική ανισορροπία πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των υψηλών επιπέδων λιπιδίων στο αίμα (υπερλιπιδαιμία).

Έρευνες δείχνουν ότι πολλά άτομα με διαβήτη εμφανίζουν επίσης γαστρεντερικά συμπτώματα όπως καθυστερημένη γαστρική κένωση, φούσκωμα και δυσπεψία.

Μια ανασκόπηση του 2023 διαπίστωσε ότι ορισμένες ορμόνες που παράγονται στο έντερο μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού των υδατανθράκων και των λιπιδίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα με διαβήτη συχνά εμφανίζουν ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου τους. Η βελτίωση της υγείας του εντέρου μέσω της συμπλήρωσης προβιοτικών μπορεί να προσφέρει θεραπευτικές δυνατότητες για τη διαχείριση της πάθησης.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο που παίζει το πεπτικό σύστημα στη συνολική μεταβολική λειτουργία. Τρόφιμα όπως η κινέζικη γλυκοπατάτα, η κολοκύθα, η γλυκοπατάτα και η ρίζα λωτού όχι μόνο υποστηρίζουν την υγιή πέψη, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη των γαστρικών ελκών, να προωθήσουν την τακτική κένωση του εντέρου και να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οφέλη για την υγεία από την κινέζικη γλυκοπατάτα

Η κινέζικη γλυκοπατάτα (γιαμ) είναι τόσο τροφή όσο και παραδοσιακό φαρμακευτικό βότανο. Στα καταστήματα ΠΚΙ, συνήθως πωλείται σε αποξηραμένη μορφή αφού αποξηρανθεί στον ήλιο, ενώ η φρέσκια κινέζικη γλυκοπατάτα διατίθεται συνήθως σε παντοπωλεία. Όταν κόβεται, ο φρέσκος κόνδυλος απελευθερώνει ένα κολλώδες, λευκό, γλοιώδες υλικό.

Αυτό το υλικό είναι πλούσιο σε πολυσακχαρίτες, οι οποίοι, αφού ζυμωθούν από το μικροβίωμα του εντέρου, παράγουν ευεργετικές ενώσεις όπως λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Αυτές οι ουσίες έχουν επιδείξει αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και του μεταβολισμού των λιπιδίων.

Τόσο η παραδοσιακή ιατρική όσο και η επιστημονική έρευνα υποδηλώνουν ότι η κινέζικη γιαμ προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα, η ρύθμιση των λιπιδίων και η μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η κινέζικη γιαμ μπορεί να καταναλωθεί ωμή ή μαγειρεμένη και συχνά περιλαμβάνεται σε σούπες και μαγειρευτά.

Σούπα χοιρινού πλευρού με κινέζικο γιαμ

Ένα γνωστό θρεπτικό πιάτο είναι η σούπα χοιρινού πλευρού με κινέζικο γιαμ. Τα χοιρινά παϊδάκια παρέχουν κολλαγόνο και ασβέστιο, ενώ το γιαμ προσφέρει το κολλώδες υλικό. Αυτός ο θρεπτικός συνδυασμός είναι κατάλληλος για όλη την οικογένεια και μπορεί επίσης να υποστηρίξει την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Συστατικά:

600 γραμμάρια χοιρινά παϊδάκια
500 γραμμάρια κινέζικη γιαμ
10 κόκκινοι χουρμάδες
2 φέτες τζίντζερ
Αλάτι, κατά βούληση

Οδηγίες:

Ξεφλουδίστε την κινέζικη γιαμ και κόψτε την σε κομμάτια. Ξεπλύνετε καλά τους κόκκινους χουρμάδες. Κόψτε το τζίντζερ σε δύο λεπτά κομμάτια. Βάλτε τα χοιρινά παϊδάκια σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό. Βράστε τα, στη συνέχεια αφαιρέστε τα παϊδάκια και αφήστε τα στην άκρη.

Προσθέστε τα παϊδάκια, τη γλυκοπατάτα, τους κόκκινους χουρμάδες και το τζίντζερ σε μια καθαρή κατσαρόλα. Ρίξτε αρκετό νερό για να καλύψει τα υλικά.

Βράστε σε δυνατή φωτιά, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν το χοιρινό και η γλυκοπατάτα.
Αλατίστε κατά βούληση πριν το σερβίρετε.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κινεζικής γλυκοπατάτας, καθεμία με ξεχωριστές γαστρονομικές και θρεπτικές ιδιότητες.

Η πιο παχύρρευστη ιαπωνική ποικιλία (Yamatoimo) έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και τραγανή υφή όταν τρώγεται ωμή. Ωστόσο, τείνει να διασπάται εύκολα όταν μαγειρεύεται. Για να μην διαλυθεί κατά το σιγοβράσιμο, κόψτε την σε μεγάλα κομμάτια. Εναλλακτικά, μπορείτε να σιγοβράσετε πρώτα τα χοιρινά παϊδάκια και να προσθέσετε τη γλυκοπατάτα κατά τα τελευταία 15 λεπτά μαγειρέματος.

Για πιο σφιχτές, πυκνές ποικιλίες όπως η γλυκοπατάτα Tiegun — μια δημοφιλής ποικιλία στην Κίνα — συνιστάται μεγαλύτερος χρόνος μαγειρέματος για να βελτιωθεί η υφή και η γεύση.

Το γλοιώδες συστατικό στην κινέζικη γλυκοπατάτα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, επομένως είναι καλύτερο να φοράτε γάντια όταν το χειρίζεστε.

Εάν προτιμάτε μια πιο γλυκιά γεύση, το κόψιμο των κόκκινων χουρμάδων πριν το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση περισσότερης από τη φυσική τους γλυκύτητας. Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε την ποσότητα με βάση τις γευστικές προτιμήσεις. Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, οι κόκκινοι χουρμάδες εκτιμώνται επίσης για την ικανότητά τους να υποστηρίζουν την υγεία του σπλήνα και του στομάχου.

Η κινέζικη γλυκοπατάτα είναι ένα βασικό συστατικό στη «Σούπα Sishen», ένα παραδοσιακό φυτικό φάρμακο της Ταϊβάν. Για όσους στοχεύουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η αύξηση της ποσότητας γλυκοπατάτας σε αυτή τη σούπα μπορεί να προσφέρει μια ικανοποιητική και θρεπτική εναλλακτική λύση σε σχέση με τα βασικά τρόφιμα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως το ρύζι ή τα noodles.

Οφέλη για την υγεία από την κολοκύθα

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ), η κολοκύθα εκτιμάται για την ικανότητά της να υποστηρίζει τη λειτουργία του σπλήνα και του στομάχου. Η κολοκύθα έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει θεραπευτικά οφέλη για τη διαχείριση του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ οι σπόροι της επιδεικνύουν αντι-ελκώδη, αντιμικροβιακά και επουλωτικά αποτελέσματα.

Για άτομα που βρίσκονται υπό χρόνιο στρες ή για όσους βιώνουν συχνά στομαχική δυσφορία — που συχνά συνδέεται με ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες — συνιστάται η κατανάλωση κολοκύθας μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να βοηθήσει στη θρέψη του στομάχου.

Η κολοκύθα είναι μια πλούσια πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής ίνας που βοηθά στην ενίσχυση του γαστρεντερικού βλεννογόνου και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γαστρίτιδας και γαστρικών ελκών.

Η κολοκύθα συνδυάζεται καλά με το κεχρί για να δημιουργήσει έναν καταπραϋντικό χυλό. Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ), πιστεύεται επίσης ότι το κεχρί ενισχύει τον σπλήνα και το στομάχι.

Μια μελέτη του 2023 έδειξε ότι το κεχρί προσφέρει ένα πιο ισορροπημένο διατροφικό προφίλ από το λευκό ρύζι. Περιέχει υψηλότερα επίπεδα διαιτητικών ινών, βιταμινών και φυτοχημικών και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Χυλός κολοκύθας και κεχριού. (OLENA MARKOVA/Shutterstock)

 

Χυλός κολοκύθας και κεχριού

Αυτός ο χυλός συνδυάζει την πεπτική υποστήριξη της κολοκύθας με τα οφέλη του κεχριού για την ενίσχυση του σπλήνα. Είναι ένα απλό, ανακουφιστικό πιάτο που μπορείτε να απολαμβάνετε τακτικά για την βελτίωση της υγείας του εντέρου.

Συστατικά:

200 γραμμάρια κολοκύθα
50 γραμμάρια κεχρί

Οδηγίες:

Κόψτε την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια και ξεπλύνετε καλά το κεχρί.
Προσθέστε και τα δύο υλικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό.
Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 30 λεπτά.
Ανακατεύετε περιστασιακά για να μην κολλήσει, μέχρι ο χυλός να πήξει σε κρεμώδη υφή.

Οφέλη για την υγεία από τις γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Αυξάνουν επίσης την ενυδάτωση στο κάτω πεπτικό σύστημα, υποστηρίζοντας την ομαλότερη κένωση του εντέρου.

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τις γλυκοπατάτες με αμυλούχα τρόφιμα και υποθέτουν ότι είναι κακές για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο διαπίστωσε ότι οι γλυκοπατάτες περιέχουν σημαντική ποσότητα ανθεκτικού αμύλου — έναν τύπο αμύλου που είναι δύσκολο να χωνευτεί και δεν προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί επίσης ως πρεβιοτικό, υποστηρίζοντας έναν πιο υγιή μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα και των λιπιδίων, προωθώντας μια ισορροπημένη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φαινολικά οξέα, φλαβονόλες, φλαβανόνες και ανθοκυανίνες — φυτικές ενώσεις που έχουν δείξει αντιδιαβητικές ιδιότητες. Για άτομα που ανησυχούν για τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, συνιστάται να ξεκινούν με μια μικρή μερίδα και να παρακολουθούν την αντίδρασή τους πριν ενσωματώσουν περισσότερες γλυκοπατάτες στη διατροφή.

Μια ανασκόπηση 22 δοκιμών σε ανθρώπους έδειξε ότι η κατανάλωση γλυκοπατάτας μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση της βιταμίνης Α και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, και μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του ήπατος και να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα.

Ψητή γλυκοπατάτα. (sasazawa/Shutterstock)

 

Οφέλη για την υγεία από τη ρίζα του λωτού

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η συχνή κατανάλωση πικάντικων ή τηγανητών τροφών μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως κακοσμία του στόματος, έλκη στο στόμα και σκασμένες γωνίες των χειλιών.

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, αυτή η πάθηση περιγράφεται συχνά ως «υπερβολική θερμότητα στον σπλήνα και το στομάχι». Η έννοια της «φωτιάς» στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική αναφέρεται σε εσωτερικές ανισορροπίες που συμβάλλουν στα φλεγμονώδη συμπτώματα. Η ρίζα του λωτού χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη μείωση της φωτιάς στον σπλήνα και το στομάχι. Υποστηρίζοντας την πεπτική ισορροπία, η ρίζα του λωτού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης αυτών των μικρών παθήσεων.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η ρίζα του λωτού είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες εμφανίζουν υπογλυκαιμικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η ρίζα του λωτού έχει επίσης αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από το λιπώδες ήπαρ σε διαβητικά ποντίκια.

Μια μελέτη σε ζώα του 2020 έδειξε ότι το ζυμωμένο εκχύλισμα ρίζας λωτού μπορεί να προσφέρει θεραπευτικό δυναμικό ως εναλλακτική θεραπεία για τα γαστρικά έλκη.

Τσάι ρίζας λωτού. wasanajai/Shutterstock

 

Τσάι ρίζας λωτού

Το τσάι ρίζας λωτού είναι ένα ελαφρύ, δροσιστικό ρόφημα που είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για το καλοκαίρι.

Συστατικά:

1 φέτα ρίζας λωτού
1000 χιλιοστόλιτρα νερό
Ζάχαρη

Οδηγίες:

Ξεπλύνετε καλά τη ρίζα λωτού, ξεφλουδίστε και κόψτε σε λεπτές φέτες.
Τοποθετήστε τις φέτες σε μια κατσαρόλα με νερό.

Βράστε, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 40 λεπτά.
Προσθέστε ζάχαρη κατά βούληση. Αφήστε το τσάι να κρυώσει πριν το σερβίρετε.

Η μαγειρεμένη ρίζα λωτού μπορεί να καταναλωθεί μόνη της ή να ενσωματωθεί σε άλλο πιάτο.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι οι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε