Παρασκευή, 04 Απρ, 2025
The Epoch Times

Τι αναμένεται από τους παγκόσμιους δασμούς του Τραμπ

Ειδικοί λένε ότι ο δρόμος προς τους αμοιβαίους δασμούς θα είναι δύσκολος αλλά απαραίτητος. Ένας, συγκεκριμένα, περιμένει να δει αρχικά σημεία ταχείας οικονομικής ανάπτυξης πριν από τις εκλογές του 2026.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ονόμασε την 2 Απριλίου, όταν θα αποκαλύψει δασμούς για να ισορροπήσει το εμπορικό πεδίο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και των 200 εταίρων τους, «Μέρα Απελευθέρωσης.»

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη αποκαλύψει λεπτομέρειες για τους σαρωτικούς δασμούς. Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσσεντ είπε ότι η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στους «βρώμικους 15» ή στο κορυφαίο 15% των εταίρων που συμβάλλουν περισσότερο στο αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εν τω μεταξύ, ο δασμός 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων που ανακοινώθηκε στις 26 Μαρτίου, ο οποίος τίθεται επίσης σε ισχύ στις 2 Απριλίου, μπορεί να προμηνύει το μέγεθος της αλλαγής που στοχεύει να επιτύχει η αμοιβαία δασμολογική πολιτική του Τραμπ.

Μια έρευνα για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, που διέταξε ο Τραμπ την πρώτη ημέρα της κυβέρνησής του, πρόκειται να ολοκληρωθεί την 1 Απριλίου.

Ο Τραμπ ανέθεσε στο Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών (USTR) και στα Υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών να εντοπίσουν τους παραβάτες των πολιτικών δίκαιου εμπορίου.

Οι ειδικοί λένε ότι το ταξίδι προς την αμοιβαιότητα θα είναι ανώμαλο αλλά απαραίτητο, επειδή κανένας εταίρος δεν θα εγκαταλείψει οικειοθελώς τα μακροχρόνια εμπορικά πλεονάσματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι τελικά σε καλύτερη θέση. Εν τω μεταξύ, η διοίκηση πιθανότατα θα προσαρμόσει το σχέδιό της σε ένα πιο επεξεργασμένο δασμολογικό καθεστώς προσαρμοσμένο για τον σύγχρονο εμπορικό κόσμο.

«Σε ό,τι αφορά το αν τελικά θα κάνουν μια πιο επεξεργασμένη, κατάλληλη λίστα δασμών, θα έλεγα ότι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι πιθανώς δύο στις τρεις», δήλωσε ο οικονομολόγος Ίαν Φλέτσερ στην Epoch Times. «Αλλά ίσως [δεν θα το κάνουν. Ποτέ δεν ξέρεις με αυτόν τον τύπο».

Ο Φρανκ Σιέ, καθηγητής επιχειρήσεων και μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας-Άικεν, είναι πιο σίγουρος για το αποτέλεσμα. Προβλέπει οικονομική άνθηση πριν από τις εκλογές του 2026, με πρώιμα σημάδια να εμφανίζονται τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

«Επιβεβλημένη αμοιβαιότητα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατηρήσει τους δασμούς χαμηλούς για δεκαετίες. Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται σε διαφορετική θέση από τη δεκαετία του 1970, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το εμπορικό έλλειμμα.

Το μερίδιό της στο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) έχει μειωθεί. Σύμφωνα με τον δείκτη κοινωνικής προόδου, η ποιότητα ζωής των Αμερικανών έχει υποστεί επίσης «επιταχυνόμενη πτώση» από το 2018.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστεί δεκαετίες απώλειας πλούτου, δήλωσε ο πρώην εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, πρέσβης Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Είπε ότι δεν είναι πρόβλημα όταν μια χώρα παρουσιάζει εμπορικό έλλειμμα με μια άλλη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δεκαετίες ελλείμματος ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων — συμβαίνει με το εμπόριο των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα— είναι ουσιαστικά μια «καθαρή μεταφορά πλούτου», είπε στην Epoch Times σε προηγούμενη συνέντευξη.

Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις επίσημων οικονομικών στοιχείων αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα της μείωσης του πλούτου των ΗΠΑ.

Πέρυσι, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έφτασε σε περισσότερα από 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια — το μεγαλύτερο στην ιστορία.

 

Το εμπορικό έλλειμα και οι τάσεις επένδυσης αντικατοπτρίζουν το ένα το άλλο

Η θέση καθαρών επενδύσεων των ΗΠΑ αντικατοπτρίζει την τάση του εμπορικού ελλείματος, εκτός από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης από το 2007 έως το 2009.

Η Κίνα αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ του εμπορικού ελλείματος των ΗΠΑ, 2013-2018

Το μερίδιο της Κίνας στο συνολικό εμπορικό έλλειμα των ΗΠΑ έχει μειωθεί από το 2018, όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να εφαρμόζει δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές.

Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί οφείλουν στον υπόλοιπο κόσμο 26 τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από όσα κατέχουν σε ξένες χώρες, όπως φαίνεται από την καθαρή επενδυτική θέση των ΗΠΑ στα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ. Ο αριθμός του 2024 αντιπροσωπεύει πτώση 30 τοις εκατό από έτος σε έτος.

Μεγάλο μέρος των παγκόσμιων επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι χρέος. Πέρυσι, το χρέος των ΗΠΑ έφτασε σε υψηλό ρεκόρ άνω των 36 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ή περισσότερα από 230.000 δολάρια χρέος ανά φορολογούμενο. Μόνο η πληρωμή τόκων ήταν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια—πάνω από το ένα πέμπτο των εσόδων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το ομοσπονδιακό έλλειμμα το 2024 ήταν σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο αυξήθηκε περίπου 8% από το 2023, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που η Ουάσιγκτον είχε πλεόνασμα ήταν πριν από 24 χρόνια.
Οι οικονομολόγοι γενικά θεωρούν το χρέος ως εργαλείο για τη δημοσιονομική διαχείριση μιας χώρας. Επομένως, δεν θεωρείται εγγενώς κακό. Ωστόσο, το όλο και πιο υψηλό επίπεδο χρέους είναι ανησυχητικό.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει απεριόριστο περιθώριο για να δανειστεί χρήματα, είπε ο Σιέ, επομένως η κυβέρνηση πρέπει να δράσει γρήγορα.

Ο ιστορικός Βίκτορ Ντέιβις Χάνσον περιγράφει την επιλογή του Τραμπ ως «επιβεβλημένη αμοιβαιότητα».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον αρκετά πλούσιες ή ισχυρές για να επιδοτούν τις οικονομίες και τους στρατούς των φίλων τους ή να αγνοούν και να καταπνίγουν την επιθετικότητα των εχθρών τους», δήλωσε ο συνεργάτης του Ινστιτούτου Χούβερ. Ο Χάνσον είναι επίσης συνεργάτης της Epoch Times.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις των αμοιβαίων δασμών, είπε, «Ούτε οι φίλοι μας, η ΕΕ, ούτε οι εχθροί μας, όπως η Κίνα, θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα με τη χρήση ασύμμετρου εμπορικού προστατευτισμού».

Ο Τραμπ έχει πει ότι η ομάδα του θα εξετάσει τους δασμολογικούς και μη δασμολογικούς εμπορικούς φραγμούς κατά τον καθορισμό των αμοιβαίων δασμών.

Εκτός από τους υψηλούς δασμολογικούς συντελεστές, πολλές χώρες δυσκολεύουν την είσοδο ξένων εταιρειών στις αγορές τους μέσω ρυθμιστικών προτιμήσεων και επιδοτήσεων για τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Στις 31 Μαρτίου, το USTR δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του που περιγράφει λεπτομερώς, ανά χώρα, τα εμπορικά εμπόδια σε 14 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών εισαγωγής, των διαδικασιών κρατικών προμηθειών, των επιδοτήσεων και της ευνοιοκρατίας σε κρατικές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, πολλές ξένες επιχειρήσεις εμπορεύονται στην ανοιχτή αγορά των ΗΠΑ με λίγα εμπόδια. Καμία ξένη κυβέρνηση ή επιχείρηση δεν θα αφήσει οικειοθελώς τέτοια προνόμια, είπε ο Σιέ, επομένως η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να παρέμβει.

«Οι βρώμικοι 15»

Η προσέγγιση των «βρώμικων 15» είναι «θέμα ιεράρχησης» για τη διαχείριση της εφαρμογής της αμοιβαίας πολιτικής, είπε ο Σιέ.

Ανέφερε τον κανόνα 80-20 στις επιχειρήσεις, ο οποίος δηλώνει ότι συνήθως το 80% του προβλήματος προκαλείται από το 20% των εταίρων. Σε αυτή την περίπτωση, είπε, η διοίκηση έχει εντοπίσει το κορυφαίο 15% που έχει συμβάλει στην πλειοψηφία της ανισορροπίας.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τη λίστα των «βρώμικων 15» χωρών. Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι 15 εμπορικοί εταίροι με τα υψηλότερα εμπορικά πλεονάσματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι: Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μεξικό, Βιετνάμ, Ταϊβάν, Καναδάς, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ινδία, Ελβετία, Μαλαισία, Ινδονησία, Καμπότζη και Νότια Αφρική.

Το εμπορικό έλλειμα των ΗΠΑ το 2024 — Οι κορυφαίες 15 χώρες

Το εμπορικό έλλειμα των ΗΠΑ με αυτές τις 15 χώρες είναι συνολικά $1,3 τρισ. το 2024.

Ποσοστά αύξησης ή μείωσης στο εμπορικό πλεόνασμα των ΗΠΑ—Κορυφαίες 15 χώρες

Τα σύνθετα ετήσια ποσοστά ανάπτυξης σε τρεις περιόδους—1999 έως 2024, 2018 έως 2024, και 2022 έως 2024—δείχνουν εάν μια χώρα έχει αυξήσει το εμπορικό της πλεόνασμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Η Epoch Times εξέτασε τον ρυθμό αύξησης του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με αυτούς τους 15 εμπορικούς εταίρους από το 1999 έως το 2024, εστιάζοντας στα χρόνια-ορόσημα του 2018 και του 2022. Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς για πρώτη φορά το 2018 και το 2022 είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία η επιδείνωση της πανδημίας είχε μεγάλο αντίκτυπο.

Εάν η γραμμή τάσης ανέβει, όπως στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μεξικού, ο εταίρος έχει επιταχύνει την αύξηση του εμπορικού του πλεονάσματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια. Εάν η γραμμή τάσης πέφτει, όπως στην περίπτωση της Κίνας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τη χώρα έχει επιβραδυνθεί, αν και εξακολουθεί να υπάρχει αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο.

Ενώ η Κίνα εξακολουθεί να είναι η πρώτη όσον αφορά το μέγεθος του εμπορικού της πλεονάσματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το μερίδιό της στο σύνολο μειώθηκε στο μισό από περίπου 50% το 2018 σε 25% το 2024. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η εξάρτηση της αλυσίδας εφοδιασμού των ΗΠΑ από την Κίνα έχει μειωθεί.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αλυσίδα εφοδιασμού έχει απλώς μετακινηθεί από την Κίνα σε μια τρίτη χώρα, αλλά οι κινεζικές εταιρείες εξακολουθούν να κατευθύνουν την κατασκευή.

«Μεταφέρετε την παραγωγή μακριά από την Κίνα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εξαρτώνται από εταιρείες υπό τον έλεγχο ενός εχθρικού καθεστώτος», είπε ο Φλέτσερ, ο οποίος συμμετέχει επίσης στο συμβούλιο του Coalition for a Prosperous America, μιας οργάνωσης υπεράσπισης που εκπροσωπεί αποκλειστικά κατασκευαστές που έχουν παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η βάση της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαλείψει αυτόν τον κίνδυνο, είπε ο Φλέτσερ, και σε αυτό στοχεύουν οι πολιτικές του Τραμπ.

Όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών στους νέους δασμούς 25%, ο Τραμπ είπε: «Εξαρτάται από το αν έχουν εργοστάσια εδώ ή όχι. Μπορώ να σας πω ότι αν έχουν εργοστάσια εδώ, είναι ενθουσιασμένοι.

«Αν δεν έχετε εργοστάσια εδώ, θα πρέπει να ξεκινήσετε να τα φτιάχνετε γιατί διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσετε δασμούς. Πολύ απλό.»

Εμπορευματοκιβώτια στοιβάζονται στο λιμάνι του Λονγκ Μπιτς στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια στις 4 Μαρτίου 2025. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να αποκαλύψει ευρύτερους αμοιβαίους δασμούς με στόχο την ισορρόπηση του εμπορίου με 200 χώρες στις 2 Απριλίου. Frederic J. Brown/AFP μέσω Getty Images

 

Οι τιμές θα αυξηθούν, μετά τι γίνεται;

Ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τους νέους δασμούς αυτοκινήτων και ανταλλακτικών εξακολουθούν να υπάρχουν, σύμφωνα με τον Μαρκ Τάλλοου, συνεργάτη με την εμπορική δικηγορική εταιρεία Sandler, Travis αnd Rosenberg, στην ραδιοφωνική εκπομπή της εταιρείας, «Two Minutes in Trade.» Ωστόσο, με βάση τις συγκεκριμένες καταστάσεις στη διαδικασία εφαρμογής, είπε ότι οι δασμοί δεν φαίνονται προσωρινοί.
Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι οι φόροι είναι «μόνιμοι».

Ο Φλέτσερ είπε ότι αυτό είναι το χαρακτηριστικό στυλ του Τραμπ: «Ό,τι κάνει, κάνει αυτή τη μεγάλη, ωμή κίνηση. Και μετά αρχίζουν να κάνουν προσαρμογές αφότου γίνει».

Ο Σιέ είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ θα δώσει παραχωρήσεις για τους πρόσφατα ανακοινωθέντες δασμούς για τα αυτοκίνητα.

Ο πρόεδρος, είπε, θέλει οι δασμοί να δημιουργήσουν αρκετό πόνο — επομένως κίνητρο — ώστε η κατασκευή ανταλλακτικών αυτοκινήτων να μετακινηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Σιέ είπε ότι αναμένει από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πιέσουν τους προμηθευτές ανταλλακτικών τους να μετακομίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόσθεσε ότι αν το 25% δεν είναι αρκετό, ο Τραμπ θα μπορούσε πάντα να προσθέσει άλλο 5 ή 10%.

Οι τιμές των αυτοκινήτων αναπόφευκτα θα ανέβουν, είπε ο Φλέτσερ. «Το ερώτημα θα είναι πόσο αναστατώνεται το κοινό για αυτό».

Ο Τραμπ έχει προβλέψει ότι οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες θα αυξήσουν τις τιμές των αυτοκινήτων τους.

«Δεν θα μπορούσε να με νοιάζει λιγότερο αν αυξήσουν τις τιμές επειδή ο κόσμος θα αρχίσει να αγοράζει αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευής», είπε στο NBC News στις 29 Μαρτίου.

Ο Φλέτσερ είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη σκεφτεί πού να ξοδέψει τα νέα έσοδα από τους δασμούς για να ανακουφίσει τον πόνο των καταναλωτών, επειδή πρότεινε έκπτωση φόρου εισοδήματος στα δάνεια για την αγορά αυτοκινήτων αμερικανικής κατασκευής. Οποιαδήποτε αλλαγή στις εκπτώσεις φόρου εισοδήματος θα χρειαστεί έγκριση από το Κογκρέσο, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν ισχνή πλειοψηφία και στα δύο σώματα.

Οι νέοι δασμοί αυτοκινήτων αναμένεται να αποφέρουν επιπλέον 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα και να αποφέρουν 600 δισεκατομμύρια έως 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Ο Πίτερ Ναβάρο, ανώτερος εμπορικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, είπε στο Fox News στις 30 Μαρτίου ότι τα συνολικά έσοδα από τους δασμούς θα ξεπεράσουν τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Ο Σιέ είπε ότι τα πρώτα σημάδια των αποτελεσμάτων τέτοιων επενδύσεων θα μπορούσαν να εμφανιστούν εντός 12 μηνών. Αυτό θα μπορούσε να φέρει νέες θέσεις εργασίας και περισσότερο εισόδημα για τους Αμερικανούς καταναλωτές, οι οποίοι, με τη βοήθεια πιθανών φορολογικών περικοπών, μπορεί να ανακαλύψουν ότι μπορούν να ζήσουν με υψηλότερες τιμές.

Το Ίδρυμα Φορολογίας, ένας επόπτης της φορολογικής πολιτικής, εκτίμησε ότι οι δασμοί του Τραμπ που επιβλήθηκαν από τις 25 Μαρτίου θα κοστίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4% και 309.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η ανάλυση έλαβε υπόψη τις αυξήσεις των τιμών και τα έσοδα από τους δασμούς, αλλά όχι τις αυξητικές επενδύσεις που μπορεί να φέρουν οι δασμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά στον Τύπο πριν υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα στο Οβάλ Γραφείο στις 26 Μαρτίου 2025. Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 25% σε όλα τα αυτοκίνητα ξένης κατασκευής. Win McNamee/Getty Images

 

Αν και οι δασμοί δεν προκάλεσαν πληθωρισμό κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι θα το κάνουν αυτή τη φορά επειδή οι φόροι είναι περισσότερο καθολικοί.

Το πραγματικό αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Εισαγωγείς, εξαγωγείς και καταναλωτές φέρουν μαζί το βάρος των αυξημένων τιμών. Το είδος των αγαθών έχει σημασία γιατί εάν οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να αγοράσουν εναλλακτικά εγχώρια προϊόντα, η τιμή μπορεί να μην αυξηθεί τόσο όσο οι δασμολογικοί συντελεστές. Άλλες πολιτικές που συνοδεύουν τους δασμούς ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν τις συνολικές τιμές για τους καταναλωτές.

Στις 30 Μαρτίου, η Goldman Sachs δήλωσε ότι υπήρχε πιθανότητα 35% η αμερικανική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση εντός 12 μηνών, από την εκτιμώμενη πιθανότητα 20% στις αρχές του μήνα. Η επενδυτική τράπεζα απέδωσε την αύξηση στους δασμούς που ανέβασαν τις τιμές και την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ένα μικρό παράθυρο

Οι δασμοί είναι μόνο ένα κομμάτι της συνολικής οικονομικής στρατηγικής του Τραμπ, είπε ο Σιέ, σημειώνοντας ότι η επένδυση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) παίζει επίσης βασικό ρόλο στην επαναφορά του παγκόσμιου οικονομικού ανταγωνισμού.

Πιστεύει ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα προκαλέσει μια σεισμική αλλαγή στο εργατικό δυναμικό παγκοσμίως και ο τεχνολογικός ηγέτης θα αποκομίσει τα περισσότερα οφέλη.

Το υψηλό κόστος εργασίας των ΗΠΑ, ο βασικός παράγοντας που οδηγεί τις πολυεθνικές εταιρείες να ευνοούν τις ξένες έναντι των εγχώριων επενδύσεων, μπορεί να γίνει άσχετο όταν η εργασία είναι πολύ λιγότερο σημαντική στην παραγωγική διαδικασία.

«Θα μεταμορφώσει τον κόσμο και θα αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται και διανέμεται ο πλούτος», είπε ο Σιέ στην Epoch Times.

Δεδομένου του αυξανόμενου χρέους και πληρωμών τόκων των Ηνωμένων Πολιτειών και της ταχύτητας του αγώνα τεχνητής νοημοσύνης, η κυβέρνηση έχει ένα μικρό παράθυρο για να δράσει, είπε.

Η δεύτερη θητεία του Τραμπ μέχρι στιγμής έχει καθοριστεί από τον ιλιγγιώδη ρυθμό της. Μόλις δύο μήνες μετά τη ανάληψη καθηκόντων, ο Τραμπ έχει ανοίξει επιθέσεις σε πολλά μέτωπα: συρρίκνωση της κυβέρνησης, περικοπή δαπανών, αντίσταση στην εισροή φαιντανύλης, διασφάλιση των συνόρων και αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει τους δασμούς ως κεντρικό στοιχείο για να κατευθύνει την εξωτερική του πολιτική, να μετατοπίσει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και να προσελκύσει επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Σιέ είπε ότι απαιτούνται τέτοιες γρήγορες ενέργειες για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πραγματικά επείγοντα θέματα».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε