Παρασκευή, 18 Οκτ, 2024
(Εικονογράφηση: The Epoch Times)

Τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί η εισβολή πλαστικών σε μέγεθος DNA στο σώμα μας;

Εν μέσω συζητήσεων για μια παγκόσμια συνθήκη για τον τερματισμό της ρύπανσης από πλαστικά, η αυξανόμενη έρευνα αποκαλύπτει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και την επείγουσα ανάγκη για λύσεις.

Τα πλαστικά που διασπώνται σε σωματίδια τόσο μικροσκοπικά όσο το DNA μας -αρκετά μικρά για να απορροφηθούν από το δέρμα μας- απελευθερώνονται στο περιβάλλον μας με ρυθμό 82 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως. Αυτά τα πλαστικά, και το μείγμα χημικών ουσιών με τα οποία κατασκευάζονται, συμβάλλουν πλέον σημαντικά στην εμφάνιση ασθενειών, επηρεάζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που κυμαίνονται από καρκίνο έως ορμονικά προβλήματα.

Η πλαστική ρύπανση απειλεί τα πάντα, από τα θαλάσσια ζώα μέχρι τους ανθρώπους, ένα πρόβλημα για το οποίο συζητούν επιστήμονες, ακτιβιστές, επιχειρηματικοί όμιλοι και πολιτικοί, καθώς συντάσσουν μια παγκόσμια συνθήκη για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης. Αυτές οι διαπραγματεύσεις έχουν αναδείξει μόνο την πολυπλοκότητα μιας απειλής που φαίνεται να αντιπαραθέτει την οικονομική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας σε σχέση με τις καταστροφικές ζημιές για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Η ραγδαία ανάπτυξη των πλαστικών άρχισε τη δεκαετία του 1950 και από τότε η ετήσια παραγωγή έχει αυξηθεί σχεδόν 230 φορές, σύμφωνα με δύο σύνολα δεδομένων που επεξεργάστηκε το Our World in Data. Πάνω από το 20% των πλαστικών απορριμμάτων γίνεται με κακή διαχείριση – καταλήγοντας στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος.

Αναπόφευκτο πρόβλημα

Ενώ το πλαστικό δεν βιοδιασπάται -τουλάχιστον όχι σε εύλογο χρονικό διάστημα- διασπάται σε όλο και μικρότερα σωματίδια. Μπορεί να μην το βλέπουμε πλέον, αλλά το πλαστικό συσσωρεύεται συνεχώς στο περιβάλλον μας. Αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια, γνωστά ως μικροπλαστικά και νανοπλαστικά, μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μας μέσω όσων τρώμε, πίνουμε και αναπνέουμε.

Τα μικροπλαστικά έχουν μέγεθος πέντε χιλιοστά ή λιγότερο. Τα νανοπλαστικά είναι ένα αόρατο κλάσμα αυτού του μεγέθους, έως και ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου ή περίπου στο μέγεθος του DNA.

Ενώ τα μικροπλαστικά μπορεί να είναι τόσο μικρά όσο μια τρίχα, παραμένουν ορατά. Τα νανοπλαστικά, ωστόσο, είναι αδύνατο να τα δούμε χωρίς μικροσκόπιο. (Εικονογράφηση από The Epoch Times, Shutterstock)

 

Η ρύπανση από πλαστικά είναι ένα χημικό υπόλειμμα του πετρελαίου μαζί με άλλες χημικές ουσίες που προστίθενται για να αλλάξουν την ανθεκτικότητα, την ελαστικότητα και το χρώμα. Το PlastChem Project έχει καταγράψει περισσότερες από 16.000 χημικές ουσίες, με 4.200 από αυτές να θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες, σύμφωνα με την έκθεση της πρωτοβουλίας που εκδόθηκε τον Μάρτιο.

Το εκπληκτικό μέγεθος και τα είδη πλαστικών, πολλά από τα οποία έχουν άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία, θα πρέπει να αφυπνίσει όλους, δήλωσε στην εφημερίδα The Epoch Times η Έριν Σμιθ, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τμήματος πλαστικών αποβλήτων και επιχειρήσεων του World Wildlife Fund (WWF).

«Η ρύπανση από πλαστικά είναι παντού», δήλωσε η ίδια. «Το δύσκολο, αυτή τη στιγμή, για το σώμα της επιστήμης, που προσπαθεί να κατανοήσει τι σημαίνει η παρουσία του πλαστικού μέσα μας, είναι ότι εχει να αντιμετωπίσει κάτι πρωτόγνωρο».

Η κ. Σμιθ δήλωσε ότι μπορεί να περιμένουμε την επιστήμη να αποκαλύψει το πλήρες εύρος των βιολογικών επιπτώσεων του πλαστικού, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: «Ξέρουμε ότι δεν είναι καλό».

Αναπαραγωγικά και νευρολογικά ζητήματα

Νεότερες μελέτες για την ανθρώπινη υγεία έχουν δείξει ότι το πλαστικό έχει εκτεταμένες επιπτώσεις.

«Η έρευνα είναι σαφής: τα πλαστικά προκαλούν ασθένειες, αναπηρία και θάνατο. Προκαλούν πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης και θνησιγένεια, καθώς και λευχαιμία, λέμφωμα, καρκίνο του εγκεφάλου, καρκίνο του ήπατος, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Τα βρέφη, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι εργαζόμενοι στα πλαστικά είναι οι άνθρωποι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αυτών των βλαβών. Οι ασθένειες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα ετήσιο οικονομικό κόστος 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Δρ Φιλ Λάντριγκαν, παιδίατρος και ειδικός σε θέματα περιβαλλοντικής υγείας, σε δελτίο τύπου του Beyond Plastics τον Μάρτιο.

Η Beyond Plastics, μια ομάδα υπεράσπισης της αλλαγής πολιτικής, προειδοποιεί ότι νέες έρευνες δείχνουν ότι το πλαστικό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτου.

Διαδοχικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού επηρεάζουν κάθε σύστημα του σώματός μας και σε κάθε ηλικία.

Σχεδόν 3.600 μελέτες που έχουν καταχωρηθεί στο ευρετήριο του Ιδρύματος Minderoo έχουν περιγράψει λεπτομερώς τις επιπτώσεις των πολυμερών και των προσθέτων, όπως οι πλαστικοποιητές, τα επιβραδυντικά φλόγας, οι δισφαινόλες και οι υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες. Η συντριπτική πλειονότητα των μελετών δείχνει ότι τα πλαστικά επηρεάζουν την ενδοκρινική και μεταβολική λειτουργία και το αναπαραγωγικό σύστημα και συμβάλλουν σε θέματα ψυχικής, συμπεριφορικής και νευροαναπτυξιακής ανάπτυξης.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science & Technology εξέτασε πλαστικές συσκευασίες τροφίμων από πέντε χώρες και διαπίστωσε ότι οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες ήταν κοινές.

«Η επικράτηση οιστρογονικών ενώσεων στα πλαστικά εγείρει ανησυχίες για την υγεία λόγω της δυνατότητάς τους να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα, γεγονός που μπορεί, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει σε αναπτυξιακά και αναπαραγωγικά προβλήματα και σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με ορμόνες, όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη», σημείωσαν οι συγγραφείς.

Τα δεδομένα που χαρτογραφήθηκαν από το Our World in Data δείχνουν τα εθνικά ποσοστά της κατά κεφαλήν ρύπανσης των ωκεανών από πλαστικό. Οι Αμερικανοί προσθέτουν περίπου 0,01 κιλά (10 γραμμάρια) πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς του κόσμου κάθε χρόνο. Σε 336.500.000 ανθρώπους σήμερα, αυτό ανέρχεται σε 3.311 τόνους. (The Epoch Times)

 

Το πλήρες εύρος αυτών των χημικών συνεπειών δεν είναι καθόλου γνωστό. Σύμφωνα με το Minderoo, λιγότερο από το 30% των περισσότερων από 1.500 χημικών ουσιών των πλαστικών έχουν διερευνηθεί για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Αυτό περιλαμβάνει τις χημικές ουσίες «υποκατάστασης» που χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα πρόσθετα που περιορίστηκαν λόγω του ότι βρέθηκαν προβληματικά.

«Όλα τα νέα πλαστικά χημικά πρέπει να ελέγχονται για την ασφάλειά τους πριν εισαχθούν σε καταναλωτικά προϊόντα, με συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων τους στα ανθρώπινα βιοδείγματα μετά την εισαγωγή και αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των ατόμων και των γενεών», δήλωσε η καθηγήτρια Σάρα Ντάνλοπ, επικεφαλής του Ιδρύματος Minderoo για τα πλαστικά και την ανθρώπινη υγεία.

Απορροφάται από τις αρτηρίες και το δέρμα

Η σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη ότι τα πλαστικά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω πολλαπλών μεθόδων συνοδεύεται και από άλλες ανατρεπτικές διαπιστώσεις. Τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά στην πλάκα των τοιχωμάτων των ανθρώπινων αρτηριών συνδέθηκαν πρόσφατα με αύξηση κατά 350% του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου.

Η πλαστική ρύπανση έχει όλες τις μορφές, από τις συσκευασίες και τα απορρίμματα που φράζουν το κανάλι του Μπάκιγχαμ στο Τσενάι της Ινδίας μέχρι τα πλαστικά σφαιρίδια από τις πετροχημικές εταιρείες που ρυπαίνουν το έδαφος στο Ecaussinnes του Βελγίου. (R. SATISH BABU, Kenzo TRIBOUILLARD / AFP μέσω Getty Images)

 

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 6 Μαρτίου στο New England Journal of Medicine, παρακολούθησε 257 ασθενείς επί 34 μήνες. Μεταξύ όσων συμμετείχαν στη μελέτη, το 58,4% είχε πολυαιθυλένιο στην πλάκα της καρωτίδας και το 12,1% πολυβινυλοχλωρίδιο.

Το πολυαιθυλένιο είναι το πιο συνηθισμένο πλαστικό που βρίσκεται σε μπουκάλια και σακούλες, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων των κουτιών δημητριακών. Το χλωριούχο πολυβινύλιο, γνωστότερο ως PVC, είναι ένα άλλο κοινό πλαστικό, που χρησιμοποιείται συχνά σε ιατρικά και κατασκευαστικά υλικά.

Εκτός από την εύρεση εισόδου μέσω της κατάποσης, τα πολυμερή μπορούν επίσης να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του δέρματός μας, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στο Environment International. Τα ευρήματα, που βασίζονται σε ένα μοντέλο ισοδύναμου ανθρώπινου δέρματος, προστίθενται στα στοιχεία που δείχνουν ότι καθώς τα πλαστικά διασπώνται, μπορεί να είναι αδύνατο να αποφύγουμε την απορρόφησή τους. Μικροσκοπικά πλαστικά έχουν βρεθεί στο έδαφος, στην παροχή νερού, στον αέρα και στους πάγους της Αρκτικής.

Διαπιστώθηκε ότι το ιδρωμένο δέρμα είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στην απορρόφηση των σωματιδίων. Μόλις εισέλθουν στο σώμα, το πλαστικό μπορεί να μιμηθεί τις ορμόνες, να συγκεντρωθεί στις αρτηρίες και να συμβάλει σε μια από τις πιο κοινές παθολογίες ασθενειών σήμερα – μια ανισορροπία ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών, γνωστή ως οξειδωτικό στρες.

Ο Δρ Μπράντλεϊ Μπέιλ, ειδικός στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων και συν-συγγραφέας του βιβλίου «Beat The Heart Attack Gene», δήλωσε στους Epoch Times ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το πλαστικό προκαλεί οξειδωτικό στρες.

«Τα πλαστικά είναι πανταχού παρόντα στον πλανήτη Γη», δήλωσε ο Δρ Μπέιλ. «Είναι τρελό να πιστεύετε ότι μπορείτε να εξαλείψετε την έκθεσή σας σε αυτά. Θα ήταν σχεδόν αδύνατο. Μπορούμε όμως να εξετάσουμε άλλα ζητήματα που προκαλούν οξειδωτικό στρες».

Τα δεδομένα που επεξεργάστηκε το Our World in Data δείχνουν την αύξηση της παραγωγής πλαστικού σε μετρικούς τόνους. (Εικονογράφηση από The Epoch Times, Shutterstock)

 

Αυτά τα άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κακής διατροφής και άλλων τοξικών εκθέσεων, μπορούν να επιλυθούν μέσω προσεγγίσεων του τρόπου ζωής, συμπληρωμάτων διατροφής ή αποφυγής.

Ο Δρ Μπέιλ υποψιάζεται ότι η μελλοντική έρευνα για τα νανοπλαστικά θα αποκαλύψει μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στα πλαστικά και του πρόωρου θανάτου, της άνοιας, του καρκίνου, του διαβήτη και οποιασδήποτε ασθένειας που επηρεάζεται από το οξειδωτικό στρες.

Πώς να σταματήσετε την «επέλαση» των πλαστικών

Δεδομένου ότι ο καθαρισμός του πλαστικού είναι σχεδόν αδύνατος από τη στιγμή που διασπάται, οι ομάδες υπεράσπισης πιέζουν για νομοθεσία που θα μειώσει τα προϊόντα μιας χρήσης, όπως τα περιτυλίγματα τροφίμων, τα μπουκάλια, τα δοχεία για φαγητό και οι σακούλες – μερικά από τα πιο παραγωγικά και προβληματικά πλαστικά.

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, ένα παγκόσμιο όργανο λήψης περιβαλλοντικών αποφάσεων με εκπροσώπους από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, αποφάσισε τον Μάρτιο του 2022 ότι το ζήτημα των πλαστικών χρειάζεται συντονισμένη αντιμετώπιση. Δεσμεύτηκε για την ταχεία προώθηση μιας συνθήκης που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου παγκόσμιου προβλήματος των πλαστικών.

Ωστόσο, μετά τη διεξαγωγή της τέταρτης από τις πέντε συνόδους στα τέλη Απριλίου στον Καναδά, η ομάδα δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προσδιορίσει τα προβληματικά πλαστικά ή θα ζητήσει τη σταδιακή κατάργηση ή τη μείωση των νέων πλαστικών. Η τελευταία συνεδρίαση αρχίζει στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ μια συνθήκη αναμένεται το 2025.

(Επάνω) Μέλη της Greenpeace κρατούν πλακάτ κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Οττάβα του Καναδά, στις 23 Απριλίου 2024- (Κάτω) Μηνύματα υπέρ των πλαστικών εμφανίστηκαν σε ξενοδοχεία στην Οττάβα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της ΔΕΔ του ΟΗΕ. (IISD-ENB/Kiara Worth, DAVE CHAN/AFP μέσω Getty Images)

 

Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί νομοθέτες βρίσκονται σε μια τρίτη προσπάθεια να επιτύχουν την εξέταση από το Κογκρέσο του νόμου Break Free From Plastic Pollution Act. Η πρόταση αυτή, η οποία εισήχθη για πρώτη φορά το 2020, παραμένει κολλημένη στην επιτροπή. Μεταξύ των προτάσεων του νόμου είναι η μείωση και η απαγόρευση ορισμένων πλαστικών μίας χρήσης, η δημιουργία επιχορηγήσεων για επαναχρησιμοποιήσιμα και επαναγεμιζόμενα προϊόντα, η απαίτηση από τις εταιρείες να αναλάβουν την ευθύνη για την πλαστική ρύπανση και η προσωρινή απαγόρευση νέων εγκαταστάσεων πλαστικών μέχρι να θεσπιστούν μέτρα προστασίας.

Τα κέρδη από τα πλαστικά

Τα πλαστικά είναι σημαντικά για πολλές επιχειρήσεις και η ίδια η βιομηχανία πλαστικών είναι σημαντική και με μεγάλη επιρροή. Ωστόσο, τα πλαστικά δεν είναι τόσο κερδοφόρα όσο θα περίμενε κανείς. Οι νέες εγκαταστάσεις πλαστικών συχνά λαμβάνουν επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις που καθιστούν τα πλαστικά τεχνητά φτηνά στην παραγωγή. Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια.

Εκτός από τις άμεσες επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, οι βιομηχανίες πλαστικών και πετροχημικών προϊόντων επωφελούνται από επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές και κίνητρα. Λόγω της έλλειψης διαφάνειας, είναι δύσκολο να βρεθούν ακριβή στοιχεία για τις επιδοτήσεις, σύμφωνα με το Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου. Η ομάδα προτρέπει τον ΟΗΕ να απαγορεύσει ορισμένες επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων όλων όσων μειώνουν την τιμή των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πλαστικού.

Ορισμένες οργανώσεις αμφισβητούν κατά πόσον τα κίνητρα αυτά είναι ωφέλιμα για τις τοπικές οικονομίες και τους φορολογούμενους στο σύνολό τους.

Το Environmental Integrity Project δημοσίευσε τον Μάρτιο μια έκθεση στην οποία διαπιστώθηκε ότι το 64% των 50 εργοστασίων πλαστικών που κατασκευάστηκαν ή επεκτάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2012 έλαβαν σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικές και τοπικές επιδοτήσεις. Τα απρόοπτα περιστατικά ήταν συχνά, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των αδειών ατμοσφαιρικής ρύπανσης μεταξύ 42 εργοστασίων και περισσότερων από 1.200 ατυχημάτων, όπως πυρκαγιές και εκρήξεις. Τροποποιημένες από την Πολιτεία άδειες σε 15 εργοστάσια επέτρεπαν πρόσθετες εκπομπές που συχνά εντοπίζονταν πέρα από τη γραμμή ιδιοκτησίας των εργοστασίων.

Άλλη μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2023 από το Ohio River Valley Institute εξέτασε τις εγκαταστάσεις της Shell αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατασκευάστηκαν στην κομητεία Μπίβερ της Πενσυλβάνια για την παραγωγή πλαστικών σφαιριδίων.

«Από την έναρξη του έργου, στελέχη της βιομηχανίας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι θα ωθούσε την τοπική οικονομική ανάπτυξη και την ανανέωση των επιχειρηματικών επενδύσεων. Ωστόσο, η ευημερία εξακολουθεί να μην έχει φτάσει. Η κομητεία Μπίβερ σημείωσε μείωση του πληθυσμού, μηδενική αύξηση του ΑΕΠ, μηδενική αύξηση των θέσεων εργασίας, ισχνή πρόοδο στη μείωση της φτώχειας και μηδενική αύξηση των επιχειρήσεων – ακόμη και αν συνυπολογιστούν όλοι οι προσωρινοί εργαζόμενοι στις κατασκευές στο εργοτάξιο», αναφέρεται στην έκθεση.

Το συγκρότημα πετροχημικών της Shell στην Πενσυλβάνια παράγει πλαστικό από την «πυρόλυση» φυσικού αερίου στην κομητεία Beaver, κοντά στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια. (Mark Dixon/Flickr)

 

Αντιφατικές λύσεις για έναν πλαστικό κόσμο

Η Ένωση Βιομηχανιών Πλαστικών υποστηρίζει ότι το πλαστικό «κάνει τον κόσμο καλύτερο» – διατύπωση που επιθυμεί στη συνθήκη για τα πλαστικά.

Η ένωση εκπροσωπεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Η βιομηχανία των πλαστικών, η οποία αποτελεί βιομηχανία αξίας 468 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ο έκτος μεγαλύτερος κατασκευαστής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ένωση, η οποία δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των Epoch Times για συνέντευξη.

Ο Ντέιβιντ Ζάρουκ, καθηγητής επικοινωνίας στο Βέλγιο με διδακτορικό στη φιλοσοφία, δήλωσε στους Epoch Times ότι η αντίθεση στα πλαστικά είναι σε μεγάλο βαθμό μια επίθεση στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων – μέρος μιας ευρύτερης «αντικαπιταλιστικής πολιτικής ατζέντας». Η αξία του πλαστικού για την κοινωνία, είπε, συχνά υποτιμάται.

Επεσήμανε μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science and Technology και η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πλαστικό είναι πολύ πιο «βιώσιμο» με χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από εναλλακτικές λύσεις όπως το χαρτί, το γυαλί και το αλουμίνιο -πολλά από τα οποία σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει. Τα επιχειρήματα συχνά παραβλέπουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εναλλακτικών λύσεων, σημειώνει η μελέτη, και σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν υποκατάστατα για το πλαστικό.

«Ούτε αυτή είναι μια πρόσφατη αποκάλυψη. Οι ακαδημαϊκοί επιστήμονες λένε εδώ και χρόνια ότι το πλαστικό εξυπηρετεί βασικές λειτουργίες. Μιλώντας ειδικά για τις βραχύβιες χρήσεις του πλαστικού, ένα ζεύγος εμπειρογνωμόνων της αλυσίδας εφοδιασμού υποστήριξε το 2019 ότι «ορισμένες πλαστικές συσκευασίες είναι απαραίτητες για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος». Παρεμπιπτόντως, τα απορρίμματα τροφίμων παράγουν περίπου διπλάσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή πλαστικού», έγραψε πρόσφατα ο κ. Ζάρουκ στο blog της Substack, Firebreak.

Η Ένωση Βιομηχανίας Πλαστικών προωθεί έντονα την ανακύκλωση και τα βιοδιασπώμενα πλαστικά, αλλά οι επικριτές λένε ότι υπάρχουν εγγενή προβλήματα και με τα δύο.

Μόνο το 4% του πλαστικού ανακυκλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ίση ποσότητα καταλήγει σε ποτάμια, ωκεανούς και έδαφος – διασπώμενο σε μικροπλαστικά και νανοπλαστικά που οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα παραμείνουν για αιώνες.

Το Σύμφωνο για τα πλαστικά στις ΗΠΑ -μια συνεργασία περισσότερων από 100 επιχειρήσεων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών, κυβερνητικών φορέων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που ξεκίνησε από την The Recycling Partnership και το World Wildlife Fund- προσδιόρισε 11 προβληματικά πλαστικά, τα οποία τα μέλη του σκοπεύουν να εξαλείψουν εθελοντικά μέχρι το 2025. Τα μέλη περιλαμβάνουν μεγάλους χρήστες πλαστικών και τα προϊόντα είναι όλα τελικά αντικείμενα ή συστατικά πλαστικών που είτε δεν ανακυκλώνονται είτε προκαλούν προβλήματα στο σύστημα ανακύκλωσης και θα μπορούσαν να εξαλειφθούν ή να αντικατασταθούν.

Ενώ ορισμένες μεγάλες εταιρείες υποστηρίζουν το σύμφωνο, η Ένωση Βιομηχανίας Πλαστικών έχει σχηματίσει αρνητική άποψη για το σύμφωνο, περιγράφοντάς το ως μια προσπάθεια «να υποδείξει στους άλλους πώς να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους περιορίζοντας τις επιλογές τους».

Η ένωση λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθεί η ανακύκλωση είναι μέσω της εκπαίδευσης και της καινοτομίας.

Ανακυκλωμένα «μυστηριώδη» χημικά

Δυστυχώς, η ανακύκλωση δεν αποτελεί την τέλεια λύση στο πρόβλημα του πλαστικού. Τα ανακυκλωμένα πλαστικά παρουσιάζουν πρόσθετους κινδύνους επειδή κατασκευάζονται από ένα μείγμα προϊόντων και μια πιο αβέβαιη χημική σύνθεση, σύμφωνα με την Τερέσε Κάρλσον, επιστημονική σύμβουλο του Διεθνούς Δικτύου Εξάλειψης Ρύπων, μιας παγκόσμιας κοινοπραξίας ομάδων δημοσίου συμφέροντος.

«Έχουμε εξετάσει αρκετά τα ανακυκλωμένα πλαστικά. Εκεί έχετε πολλά διαφορετικά πλαστικά υλικά που δεν ξέρετε τι περιέχουν και τα συνδυάζετε σε ένα νέο πλαστικό υλικό για το οποίο έχετε ακόμη λιγότερες πληροφορίες για το τι περιέχει», δήλωσε η κα Κάρλσον στους Epoch Times. «Ως καταναλωτής, δεν μπορείς να κοιτάξεις ένα κομμάτι πλαστικό για να καταλάβεις αν είναι ασφαλές ή όχι. Απλώς δεν ξέρουμε, αλλά γνωρίζουμε ότι πολλά από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στο πλαστικό είναι τοξικά».

Μια έρευνα της IPEN τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι τα πλαστικά σφαιρίδια που ανακτήθηκαν από εγκαταστάσεις ανακύκλωσης σε 24 χώρες περιείχαν εκατοντάδες τοξικές χημικές ουσίες -συμπεριλαμβανομένων φυτοφαρμάκων, βιομηχανικών χημικών ουσιών, φαρμακευτικών προϊόντων, χρωστικών ουσιών και αρωμάτων.

«Για την τεχνολογία ανακύκλωσης που διαθέτουμε, απλά δεν λειτουργεί, και πολλά από αυτά καταλήγουν ούτως ή άλλως στις χωματερές», δήλωσε η κ. Σμιθ από το WWF. «Δεν θα έπρεπε να απαιτείται δακτύλιος αποκωδικοποίησης για να αποφασιστεί τι μπαίνει στον μπλε κάδο, επειδή όλα θα έπρεπε να είναι σχεδιασμένα για αυτό το σύστημα».

Μικρές αλλαγές κάνουν μεγάλη διαφορά

Ελλείψει κυβερνητικής παρέμβασης, η κ. Σμιθ δήλωσε ότι υπάρχουν μερικές εύκολες συμβουλές που μπορούν να λάβουν οι καταναλωτές για να περιορίσουν τη δική τους έκθεση στο πλαστικό:

  • Ψωνίστε με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για ψώνια.
  • Μην χρησιμοποιείτε το πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων, επειδή η θερμότητα μπορεί να απελευθερώσει πρόσθετα πολυμερή.
  • Αγοράστε μεταλλικά ή γυάλινα δοχεία για σνακ για να αντικαταστήσετε τις σφραγιζόμενες πλαστικές σακούλες.
  • Χρησιμοποιήστε πανί από κερί μέλισσας αντί για πλαστικό περιτύλιγμα.
  • Αντικαταστήστε τα φύλλα στεγνωτηρίου με μάλλινες μπάλες.
  • Έχετε μαζί σας ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι για νερό και καφέ.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών σκουπιδιών.
  • Χρησιμοποιήστε και έχετε μαζί σας μεταλλικά καλαμάκια, ξυλάκια ανάδευσης και επαναχρησιμοποιούμενα μαχαιροπήρουνα.
  • Μην πετάτε σκουπίδια και μαζέψτε τα σκουπίδια που βρίσκετε σε εξωτερικούς χώρους.

 

Από την Amy Denney

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε