Σάββατο, 28 Σεπ, 2024
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρυντώ στην τελετή έναρξης της συνόδου κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία, κοντά στη Λουκέρνη της Ελβετίας, στις 15 Ιουνίου 2024. (DENIS BALIBOUSE/POOL/AFP μέσω Getty Images)

Τι είναι το «Σύμφωνο για το μέλλον» του ΟΗΕ που προωθείται από την καναδική κυβέρνηση;

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρυντώ υπερασπίζεται ένα νέο σχέδιο υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που ονομάζεται «Σύμφωνο για το μέλλον», καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στα Ηνωμένα Έθνη για την ετήσια συνέλευσή τους.

Αναφέροντας τα επιχειρήματά του σχετικά με τη σημασία του συμφώνου, ο Τρυντώ δήλωσε σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου ότι ο κόσμος βρίσκεται σε ένα «σημείο καμπής». Είπε ότι τα θεμέλια της διεθνούς τάξης υπονομεύονται από την κλιματική αλλαγή, την αύξηση της ανισότητας, τα επίπεδα ρεκόρ των εκτοπισμών και «τη διάβρωση των δικαιωμάτων των γυναικών, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ και των δικαιωμάτων των ιθαγενών».

«Μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε , αποφεύγοντας την πολυμέρεια υπέρ του κοντόφθαλμου ατομικού συμφέροντος, ή μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι, συλλογικά, έχουμε την ευθύνη να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας για να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις και να υλοποιήσουμε ένα Σύμφωνο για το Μέλλον που θα οικοδομεί έναν πιο ειρηνικό κόσμο, αλλά και έναν κόσμο όπου όλοι, κάθε γενιά, θα έχει μια πραγματική και δίκαιη ευκαιρία», είπε.

Η Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον, που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 23 Σεπτεμβρίου πριν από την 78η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αναζωογόνηση της πολυμέρειας και τη διασφάλιση ότι ο κόσμος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις. Επιδιώκει επίσης να «εκτοξεύσει» την ολοκλήρωση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (Sustainable Development Goals-SDGs) του συμφώνου, να γεφυρώσει το χρηματοδοτικό χάσμα και να εξετάσει τις «απειλές και τις ευκαιρίες» των ψηφιακών τεχνολογιών.

Ο Καναδάς έχει δεσμευτεί για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Τρυντώ, ενώ ουσιαστικά συμπροεδρεύει σε συνάντηση της ομάδας των υποστηρικτών των SDGs του ΟΗΕ με την πρωθυπουργό των Μπαρμπάντος Μία Μότλεϊ.

Ο Τρυντώ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 22 Σεπτεμβρίου και τον συνεχάρη για την υιοθέτηση του Συμφώνου για το Μέλλον, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια, οι δύο τους συζήτησαν την πρόοδο των SDGs του ΟΗΕ και ο Τρυντώ «επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να υπερασπιστεί την παγκόσμια δράση προς την κατεύθυνση» της επίτευξής τους.

Το Σύμφωνο για το Μέλλον του ΟΗΕ

Το Σύμφωνο για το Μέλλον υπόσχεται μια «νέα αρχή στην πολυμέρεια» που περιλαμβάνει την ενίσχυση του Χάρτη του ΟΗΕ για να «συμβαδίσει με έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», σύμφωνα με έγγραφο του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου. Το έγγραφο αναφέρει ότι το σημερινό πολυμερές σύστημα βρίσκεται υπό «πρωτοφανή πίεση» και απαιτεί την ενίσχυση της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Το έγγραφο περιγράφει τις πολυάριθμες προτεραιότητες του συμφώνου, οι οποίες περιλαμβάνουν την εξάλειψη της φτώχειας στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030, την επίτευξη της ισότητας των φύλων, την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για την επίλυση των συγκρούσεων, την επένδυση στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των παιδιών, την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται από την επιστήμη και την τεχνολογία «προς όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη» και την προώθηση του στόχου για «έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα».

Το σύμφωνο περιγράφει επίσης διάφορα βήματα για τον «μετασχηματισμό της παγκόσμιας διακυβέρνησης» και τη διασφάλιση ότι η πρόοδος στους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης, της ειρήνης και της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν απειλείται.

«Πρέπει να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη στους παγκόσμιους θεσμούς, καθιστώντας τους πιο αντιπροσωπευτικούς και ανταποκρινόμενους στον σημερινό κόσμο και πιο αποτελεσματικούς στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει ο ένας στον άλλον και στους λαούς μας», αναφέρει το έγγραφο.

Ζητά επίσης να διευρυνθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας «ώστε να είναι πιο αντιπροσωπευτικό των σημερινών μελών των Ηνωμένων Εθνών και να αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες του σύγχρονου κόσμου» και το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεργάζεται καλύτερα με τη Γενική Συνέλευση.

Το σύμφωνο καλεί να ενισχυθεί το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο για να επιταχύνει τη βιώσιμη ανάπτυξη και να προωθήσει την παγκόσμια συνεργασία, να ενισχυθεί η Επιτροπή Οικοδόμησης της Ειρήνης για να βελτιώσει το ρόλο της στις ειρηνευτικές προσπάθειες και την εθνική ανάπτυξη και να ενισχυθούν τα Ηνωμένα Έθνη για να ανταποκριθούν σε «πολύπλοκα παγκόσμια σοκ».

 

Βασιζόμενοι στην Ατζέντα 2030

Το Σύμφωνο για το Μέλλον βασίζεται στην Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, μια πρωτοβουλία που δρομολογήθηκε από τον ΟΗΕ το 2015 με στόχο την αντιμετώπιση πολλών παγκόσμιων προκλήσεων. Η Ατζέντα 2030 περιλαμβάνει 17 στόχους που πρόκειται να επιτευχθούν έως το 2030, μεταξύ των οποίων ο τερματισμός της φτώχειας, η επίτευξη της ισότητας των φύλων, η προώθηση της βιώσιμης γεωργίας, η εξασφάλιση πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή ενέργεια και η προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Οι 17 στόχοι συνδέονται επίσης με 169 «ολοκληρωμένους και αδιαίρετους» στόχους, με κάθε κυβέρνηση να θέτει τους δικούς της εθνικούς στόχους, οι οποίοι «καθοδηγούνται από το παγκόσμιο επίπεδο φιλοδοξίας», αλλά λαμβάνουν υπόψη τις δικές τους συνθήκες. Κάθε χώρα αποφάσισε πώς οι στόχοι θα πρέπει να ενσωματωθούν στις εθνικές διαδικασίες σχεδιασμού της.

Το Σύμφωνο για το Μέλλον παρουσιάζεται ως ένας τρόπος για να «επιταχυνθεί επειγόντως η πρόοδος προς» την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030, μεταξύ άλλων με την κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Επαναβεβαιώνουμε ότι η Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο γενικός οδικός μας χάρτης για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης» αναφέρει το έγγραφο.

Η ετήσια έκθεση του Καναδά για το 2024 σχετικά με την Ατζέντα 2030 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης αναφέρει ότι, ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλούς από τους στόχους και τους σκοπούς, «δεν προχωρά με τον ρυθμό που απαιτείται για την επίτευξη αυτής της φιλόδοξης ατζέντας». Είπε ότι πάρα πολλοί Καναδοί εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας παρά την οικονομική ανάπτυξη και ότι η χαμηλή ανεργία, το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και η κλιματική αλλαγή παραμένουν μια πρόκληση για τη χώρα.

Σύμφωνα με την Έκθεση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2024, ο Καναδάς δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους 17 στόχους. Η χώρα αντιμετωπίζει «μεγάλες προκλήσεις» για την επίτευξη τριών από αυτούς, «σημαντικές προκλήσεις» για την επίτευξη έξι και συνεχίζει να αντιμετωπίζει «προκλήσεις» με επτά άλλους.

Του Matthew Horwood

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε