Χτες τις απογευματινές ώρες η Total ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τις παραχωρήσεις των δύο θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης όπου συμμετείχε σε κοινοπραξία που θα ξεκινούσε έρευνες για υδρογονάνθρακες καθώς όπως είπε η εταιρία προσαρμόζει τις στρατηγικές της προς ένα πιο «πράσινο» μέλλον.
«Η TotalEnergies παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και συνεχίζει τη δραστηριότητά της στη χώρα», αναφέρει μεταξύ άλλων η εταιρία.
Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός, δήλωσε συγκεκριμένα ότι μετά την ολοκλήρωση των μελετών που διεξήχθησαν σχετικά με τις περιοχές έρευνας στη «Δυτική Κρήτη» και «Νοτιοδυτική Κρήτη», έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί από τα δύο τεμάχια, γνωστοποιώντας ότι έχει ήδη ενημερώσει τις αρχές και τους εταίρους του για αυτή την απόφαση. Την ίδια ώρα, τόνισε ότι παραμένει προσηλωμένος στη δέσμευσή του για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και συνεχίζει τη δραστηριότητά του στη χώρα μας μέσω της θυγατρικής της TotalEnergies Marketing Hellas.
Την ώρα που η Ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνοντας της επίσπευση των διαδικασιών προσπαθεί να αφήσει το κακό παρελθόν της γραφειοκρατίας και των νομικών προσφυγών πίσω της στο θέμα των ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων, το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι, καθώς το έργο δεν έχει προχωρήσει ούτε στο στάδιο των προκαταρτικών ερευνών.
Τώρα, τον λόγο έχουν οι δύο άλλοι μεγάλοι εταίροι της κοινοπραξίας, δηλαδή της ExxonMobil και των ΕΛΠΕ που κατέχουν 40% και 20% αντίστοιχα. Αυτές οι εταιρίες θα πρέπει να απαντήσουν στο εάν θα αυξήσουν την συμμετοχή τους με το ποσοστό 40% που κατείχε η Total. Σε περίπτωση άρνησης, θα πρέπει να αναζητηθούν νέοι εταίροι.
Τα πιθανά αποθέματα
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), οι δυνατότητες στην ανάπτυξη των Ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι σημαντικές.
Ενώ το μέγεθος και η οικονομική αξία των δυνητικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με ακρίβεια, λόγω ελλιπών, προς το παρόν, ερευνητικών δεδομένων, οι εκτιμήσεις της ύπαρξης εγχώριων υδρογονανθράκων ήταν και εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες.
Βάσει των σημερινών στοιχείων αυτές υπολογίζονται σε 2.0-2.5 τρισεκατομμύρια κυβ. μέτρα αερίου. Ποσότητα ικανή να καλύψει το 15%-20% των καταναλώσεων της Ε.Ε.. Στην έκθεση επαναλαμβάνονται οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ, σύμφωνα με τις οποίες η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.
Πηγή: NEWMONEY
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece