Παρασκευή, 09 Μαΐ, 2025
Η συνταγματάρχης Σοφία Κουρέσι του Ινδικού Στρατού παραχωρεί συνέντευξη Τύπου, μετά τις αεροπορικές επιδρομές κατά φερόμενων τρομοκρατικών στόχων. Νέο Δελχί, Ινδία, 7 Μαΐου 2025. (Manish Swarup/AP)

Τι γνωρίζουμε για τη σύγκρουση Ινδίας–Πακιστάν

Το Πακιστάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κατέρριψε 12 ινδικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η ένταση γύρω από τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ κλιμακώνεται επικίνδυνα. Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, αντιστράτηγος Άχμαντ Σαρίφ, δήλωσε στις 8 Μαΐου ότι τα drone εντοπίστηκαν και καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αεράμυνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τραυμάτισε τέσσερις στρατιώτες και προκάλεσε ζημιές σε στρατιωτικό στόχο κοντά στη Λαχόρη, ενώ ένας πολίτης σκοτώθηκε όταν συντρίμμια από drone έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή στην επαρχία Σιντ, στο νότιο Πακιστάν.

Η Ινδία δεν είχε σχολιάσει μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης και οι πληροφορίες δεν είχαν επαληθευτεί ανεξάρτητα από την Epoch Times. Η κρίση μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων έχει ενταθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η κρίση ξεκίνησε με τρομοκρατική επίθεση σε τουρίστες

Έπειτα από μία αρκετά μακρά περίοδο σχετικής ηρεμίας, μια τρομοκρατική επίθεση στις 22 Απριλίου στο τμήμα του Κασμίρ που βρίσκεται υπό ινδική διοίκηση αναζωπύρωσε την ένταση. Τρεις ένοπλοι επιτέθηκαν σε τουρίστες στην περιοχή Μπαϊσαράν, περίπου πέντε χιλιόμετρα από το τουριστικό θέρετρο Παχαλγκάμ, σκοτώνοντας 26 άτομα – κυρίως άνδρες, ινδουιστές.

Την ευθύνη ανέλαβε μια μέχρι πρότινος άγνωστη ομάδα, η «Αντίσταση του Κασμίρ» (γνωστή και ως «Μέτωπο Αντίστασης»), η οποία σύμφωνα με τις ινδικές αρχές συνδέεται με τη γνωστή τρομοκρατική οργάνωση «Λάσκαρ-ε-Τάιμπα», υπεύθυνη για προηγούμενες επιθέσεις εναντίον ινδικών δυνάμεων στο Κασμίρ. Το Πακιστάν αρνήθηκε κάθε εμπλοκή. Την 1η Μαΐου, ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας, Χουάτζα Ασίφ, ανέφερε στο Sky News ότι το περιστατικό μπορεί να ήταν στημένο.

Η απάντηση της Ινδίας με αεροπορικές επιθέσεις

Η Ινδία απάντησε την επομένη της επίθεσης, στις 23 Απριλίου, ανακοινώνοντας την αναστολή της Συνθήκης για τα Ύδατα του Ινδού, την ακύρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για Πακιστανούς πολίτες και την απέλαση διπλωματών του Πακιστάν.

Στις 7 Μαΐου, ινδικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα σε εννέα στόχους στο υπό πακιστανική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ και εντός του Πακιστάν. Το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έπληξε «υποδομές τρομοκρατών […] από όπου σχεδιάζονταν και κατευθύνονταν επιθέσεις εναντίον της Ινδίας».

Ο αντιστράτηγος Σαρίφ δήλωσε ότι από τις ινδικές πυραυλικές επιθέσεις σκοτώθηκαν 26 πολίτες, ενώ ακόμη πέντε σκοτώθηκαν από ινδικά πυρά πυροβολικού που διαπέρασαν τη «γραμμή ελέγχου» (LoC), η οποία χωρίζει τα εδάφη που ελέγχονται από τις δύο χώρες στο Κασμίρ.

Από την πλευρά της, η Ινδία υποστήριξε ότι επτά πολίτες σκοτώθηκαν στην επαρχία Πουντς από πακιστανικά πυρά πυροβολικού. Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα από την Epoch Times.

Το Πακιστάν ανακοινώνει κατάρριψη μαχητικών αεροσκαφών

Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε ότι πέντε ινδικά στρατιωτικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στις 7 Μαΐου. Νωρίτερα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Πληροφοριών και Ραδιοτηλεόρασης του Πακιστάν, Αταουλάχ Ταράρ, έγραψε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ: «Τρία ινδικά μαχητικά και ένα ινδικό drone καταρρίφθηκαν από το Πακιστάν. Το Πακιστάν απάντησε επάξια στην ινδική επιθετικότητα. Ζήτω το Πακιστάν.»

Η Ινδία μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει την απώλεια κάποιου αεροσκάφους.

Η Epoch Times δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του Πακιστάν.

Φωτογραφίες και αναφορές από την περιοχή του υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ κάνουν λόγο για συντρίμμια αεροσκαφών κοντά σε τρία χωριά.

Στις 8 Μαΐου, η κυβερνητική υπηρεσία πληροφόρησης της Ινδίας δήλωσε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι «λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης στο Πακιστάν ανακυκλώνουν ένα παλιό βίντεο, παρουσιάζοντάς το ως σημερινό». Το εν λόγω βίντεο φέρεται να απεικονίζει συντριβή ινδικού ελικοπτέρου στο Κασμίρ, το 2019.

Διεθνής αντίδραση

Μετά τις επιθέσεις της 22ας Απριλίου, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε στο Truth Social: «Βαθιά ανησυχητικά νέα από το Κασμίρ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται σταθερά στο πλευρό της Ινδίας απέναντι στην τρομοκρατία.»

Ερωτώμενος για τις ινδικές αεροπορικές επιδρομές στις 7 Μαΐου, ο Τραμπ σχολίασε: «Είναι ντροπή. Το έμαθα μόλις τώρα. Υποθέτω ότι κάποιοι περίμεναν ότι κάτι θα συμβεί, με βάση το παρελθόν. Πολεμούν εδώ και πολύ καιρό, για δεκαετίες. Ελπίζω να τελειώσει σύντομα.»

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι ο γ.γ. καλεί και τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση: «Ο κόσμος δεν αντέχει μία στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν».

Οι ρίζες της σύγκρουσης στο Κασμίρ

Το 1947, με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ινδική χερσόνησο, αποφασίστηκε ο διαχωρισμός της επικράτειας σε δύο κράτη: την Ινδία, όπου θα πλειοψηφούσαν οι ινδουιστές, και το Πακιστάν, όπου θα πλειοψηφούσαν οι μουσουλμάνοι. Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Βρετανικού Κοινοβουλίου, οι ηγεμόνες των αυτόνομων περιοχών είχαν την ελευθερία να επιλέξουν σε ποια χώρα θα ενταχθούν. Ο μαχαραγιάς του Τζαμού και Κασμίρ, Χάρι Σινγκ, επέλεξε την Ινδία, γεγονός που οδήγησε σε πόλεμο.

Χάρτης της Google δείχνει την τοποθεσία της περιοχής του ινδοδιοικούμενου Κασμίρ στις 15 Νοεμβρίου 2023. (Google Maps/Στιγμιότυπο οθόνης μέσω The Epoch Times)

 

Ακολούθησε άλλος ένας μεγάλος πόλεμος το 1965, και μία μικρότερη σύγκρουση το 1999, στην περιοχή Κάργκιλ.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το 68% του πληθυσμού της περιοχής Τζαμού και Κασμίρ είναι μουσουλμάνοι, ενώ το 28% χριστιανοί. Η Ινδία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, ενώ το Πακιστάν διοικεί το βόρειο και δυτικό τμήμα, και η Κίνα ελέγχει το ανατολικό, μέρος του οποίου τής έχει παραχωρηθεί από το Πακιστάν.

Με πληροφορίες από Associated Press και Reuters

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε