Οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε Καναδά και Μεξικό τέθηκαν σε ισχύ στις 4 Μαρτίου, επιπλέον ενός διπλασιασμού σε ενιαίο δασμό σε εισαγωγές από την Κίνα, που φτάνει το 20%.
Ο Τραμπ επιβεβαίωσε σε μια ανάρτησή του στο Truth Social, στις 27 Φεβρουαρίου, ότι το σχέδιο θα προχωρήσει, αναφερόμενος σε ναρκωτικά όπως φαιντανύλη που μπαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από γειτονικές χώρες. Είπε ότι οι δασμοί θα είναι σε ισχύ έως ότου αυτές οι χώρες κάνουν σημαντικά βήματα αποτροπής της διακίνησης:
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτήν την μάστιγα να συνεχίσει να βλάπτει τις ΗΠΑ, συνεπώς, έως ότου σταματήσει ή περιοριστεί σημαντικά, οι προταθέντες δασμοί, οι προγραμματισμένοι να τεθούν σε ισχύ στις 4 Μαρτίου, όντως θα τεθούν σε ισχύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα.»
Ο Τραμπ συμφώνησε στις αρχές Φεβρουαρίου να καθυστερήσει τους δασμούς για 30 ημέρες, αφότου Καναδάς και Μεξικό πήραν μέτρα καλύτερης διασφάλισης των συνόρων τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Καναδάς όρισε έναν επικεφαλής για το ζήτημα της φαιντανύλης, ενώ το Μεξικό τοποθέτησε 10.000 μέλη της Εθνοφρουράς στα βόρεια σύνορά του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλλε δασμό 25% σε Καναδά και Μεξικό, εκτός από το πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια από τον Καναδά, που θα έχουν δασμό 10%.
Ενώ η Μεξικανή πρόεδρος Κλαούντια Σέινμπαουμ σχεδιάζει να αποκαλύψει την πορεία δράσης της χώρας της στις 11 Μαρτίου, ο Καναδάς δεν έχει απαντήσει.
«Αν οι αμερικανικοί δασμοί τεθούν σε ισχύ σήμερα, ο Καναδάς, από τις 12:01 π.μ. αύριο, θα απαντήσει με 25% δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας $155 δισεκατομμυρίων — αρχίζοντας με δασμούς σε αγαθά αξίας $30 δισεκατομμυρίων άμεσα, και με δασμούς στα υπόλοιπα προϊόντα των ΗΠΑ αξίας $125 δισ. σε 21 μέρες», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, στις 3 Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι οι δασμοί θα παραμείνουν έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρουν τους δικούς τους δασμούς.
«Ενώ προτρέπουμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επανεξετάσει τους δασμούς της, ο Καναδάς παραμένει σταθερός στην προάσπιση της οικονομίας της χώρας και των εργαζομένων της και θέλει μια δίκαιη συμφωνία», δήλωσε.
Η Epoch Times μίλησε με πολλούς ειδικούς σχετικά με τις επιπτώσεις των δασμών στους καταναλωτές.
Ο καθηγητής του UCLA Κρίστοφερ Σ. Τανγκ αναμένει ότι η δασμολογική στρατηγική του Τραμπ θα έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες για τους Αμερικανούς, με τη μορφή υψηλότερων τιμών για καταναλωτικά αγαθά, όπως τα ηλεκτρονικά είδη, τα είδη ένδυσης και τα αυτοκίνητα.
«Οι υψηλότερες τιμές θα επηρεάσουν πιο σοβαρά τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, επειδή οι δαπάνες τους για αυτά τα αγαθά αντιπροσωπεύουν υψηλότερο ποσοστό του εισοδήματός τους», είπε ο Τανγκ στην Epoch Times.
Ο Τζέρι Νίκελσμπουργκ, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο UCLA, συμφωνεί με τον συνάδελφό του, λέγοντας ότι οι δασμοί θα αυξήσουν τις τιμές στα αγαθά που επηρεάζονται.
«Ο δασμός είναι ένας φόρος επί των πωλήσεων σε ένα σύνολο αγαθών με βάση τον τόπο παραγωγής τους», είπε ο Νίκελσμπουργκ. «Αυτό θα αυξήσει τον ρυθμό πληθωρισμού στο εγγύς μέλλον.»
Ο Στιούαρτ Πρεστ, λέκτορας πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, είπε ότι οι καταναλωτές θα νιώσουν το τσίμπημα των δασμών.
«Τα αγαθά και στις δύο πλευρές των συνόρων θα καταλήξουν να γίνουν πιο ακριβά, με αποτέλεσμα να υποφέρουν οι βιομηχανίες που προμηθεύουν τις αγορές στην άλλη πλευρά των συνόρων — και στις δύο πλευρές», είπε. «Και το αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα ακραίο σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία στο Οντάριο, το Κεμπέκ και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Εν τω μεταξύ, ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας Τόρστεν Τζάκαρντ είπε ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιοι θα είναι οι νικητές και οι ηττημένοι με τέτοιους δασμούς.
«Αν ο στόχος των ΗΠΑ είναι να αποδυναμώσουν τους οικονομικούς τους συμμάχους προκειμένου να παράγουν περισσότερα αγαθά στο εσωτερικό, τότε οι δασμοί μπορεί να επιτύχουν σε κάποιο βαθμό αυτούς τους στόχους», ανέφερε στην Epoch Times.
Ο Τζάκαρντ πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κερδίσει όντας μέρος μιας παγκόσμιας συμμαχίας οικονομικά σταθερών δημοκρατιών, αλλά εάν οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι αυτή η συμμαχία δεν είναι πλέον απαραίτητη για την ευημερία τους, αυτή είναι μία απόφαση που είναι ελεύθεροι να πάρουν.
«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ οι προτεινόμενοι δασμοί πιθανότατα θα κάνουν τη ζωή πιο ακριβή για τους Αμερικανούς, το συνολικό κόστος πιθανότατα θα βαρύνει τους Καναδούς: βασιζόμαστε στην πώληση αγαθών στις ΗΠΑ σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι ΗΠΑ εξαρτώνται από την αγορά αγαθών που παράγονται στον Καναδά», εξήγησε ο Τζάκαρντ.
Ο Τζεφ Φέρι, Επίτιμος Επικεφαλής Οικονομολόγος στον Συνασπισμό για μια Ευημερούσα Αμερική (CPA), δήλωσε ότι ο σκοπός των δασμών είναι να τονωθεί η εγχώρια παραγωγή.
«Το Μεξικό συναρμολογεί περίπου 3 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως προς μεταφορά στην αγορά των ΗΠΑ», είπε. «Μερικές δεκαετίες πριν, αυτά τα αυτοκίνητα συναρμολογούνταν στις ΗΠΑ, οπότε, αν βάλουμε δασμούς 25% στο Μεξικό, είναι πολύ πιθανό ότι ένα μέρος – όχι όλα, αλλά μερικά – αυτής της παραγωγής αυτοκινήτων, με την πάροδο του χρόνου, θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ».
Είπε ότι άλλα παραδείγματα είναι στη βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου.
«Οι μεξικανικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις αποστολές στην αγορά των ΗΠΑ, παρά τις συμφωνίες που είχαν κάνει οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού γύρω στο 2019 για να περιορίσουν αυτές τις αποστολές», είπε. «Το Μεξικό έχει ξεπεράσει τα όρια [που είχαν τεθεί]. Ένας δασμός 25% θα περιορίσει ορισμένως τον όγκο των αποστολών χάλυβα και αλουμινίου που έρχεται από το Μεξικό», πρόσθεσε. «Υπάρχουν και άλλοι κλάδοι, όπου οι εξαγωγές του Μεξικού στις ΗΠΑ έκαναν τους Αμερικανούς να χάσουν θέσεις εργασίας. Επομένως, είναι πολύ πιθανό ότι ένας δασμός 25% θα αντιστρέψει μερικώς αυτήν την τάση — όχι όλη, αλλά ένα μέρος της.»
Ο Φέρι είπε ακόμη ότι οι δασμοί έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών. Σύμφωνα με μια προσομοίωση που διεξήγαγε η CPA, ένας ενιαίος δασμός 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ θα παρείχε επαρκή κεφάλαια για τη χρηματοδότηση μιας φορολογικής μείωσης ύψους 1.200 δολαρίων σε κάθε αμερικανικό νοικοκυριό χαμηλού εισοδήματος.
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους δασμούς για να επιστρέψουμε 1.200 δολάρια σε κάθε νοικοκυριό κάθε χρόνο και να το κάνουμε για όλους, εξαιρουμένων των πολύ πλουσίων. Άρα, είναι στην πραγματικότητα μια επιστροφή φόρου. Με άλλα λόγια, ωφελεί περισσότερο τους φτωχούς παρά τους πλούσιους. Αυτό είναι σίγουρα μια επιτεύξιμη πιθανότητα», πρότεινε, προτρέποντας τον υπουργό Οικονομικών Μπέσεντ και τον διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού Ράσελ Βωτ, να εξετάσουν καλά αυτό το ενδεχόμενο.
Ο Τζέραλντ Σελέντε, εκδότης του Trends Journal, θεωρεί τους δασμούς θετικούς για τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό έναν όρο: ότι ο Τραμπ θα εμμείνει στην πρότασή του για κατάργηση του φόρου εισοδήματος.
«Πιστεύουμε ότι από κάποιες απόψεις, οι δασμοί θα είναι πολύ ωφέλιμοι για την Αμερική», δήλωσε ο Σελέντε στην Epoch Times, «[…] εφ’ όσον καταργήσει τον φόρο εισοδήματος Γιατί όταν είχαμε δασμούς, δεν είχαμε φόρο εισοδήματος και δεν το εφηύραν μέχρι που ο Γούντροου Γουίλσον δημιούργησε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, μας έφερε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μας έδωσε τη Φορολογική Υπηρεσία και τον ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος. Δεν τον είχαμε μέχρι τότε.»
Ο Σελέντε επεσήμανε ότι εάν ο Τραμπ καταργήσει τον φόρο εισοδήματος, οι καταναλωτές θα έχουν περισσότερα χρήματα να ξοδέψουν, κάτι που θα είναι καλό για την οικονομία των ΗΠΑ.
«Οπότε είναι πολύ θετικό για αυτόν τον λόγο», είπε.
Πιστεύει επίσης ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επαναφορά της διαδικασίας κατασκευής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Μια φορά κι έναν καιρό, η Αμερική ήταν ένα έθνος παραγωγής», είπε ο Σελέντε. «Τώρα τα δύο τρίτα του ΑΕΠ μας είναι καταναλωτικές δαπάνες και μόνο το 11% [πηγαίνει] στην κατασκευή».
Ο Σελέντε είπε πώς, όταν μια από τις θείες του πέθανε, έλαβε πιάτα από την εταιρεία Syracuse China.
«Κατασκευάστηκαν στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης», είπε. «Είχαμε παραγωγή σε όλη τη χώρα. Αλλά όταν αρχίσαμε να εξάγουμε την κατασκευή — πρώτα με τη NAFTA και μετά στην Κίνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου — οι μισθοί μειώθηκαν.»
Η κατασκευή προϊόντων έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό μισθών από τον τομέα των υπηρεσιών, τόνισε. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών που απομένουν πληρώνουν πολύ χαμηλούς μισθούς.
«Σε αυτό το επίπεδο θα ήταν πολύ θετικό, αλλά θα πάρει χρόνο, αν το κάνουν σωστά», είπε.
Ο Καναδοαμερικανός επιχειρηματίας Τσαμάθ Παλιχαπιτίγια συμφώνησε με αυτό στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X: «Αντικαταστήστε τον ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος με δασμούς. Καλό.»
Της Kimberly Hayek