Τρίτη, 01 Απρ, 2025
Ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ συνομιλεί με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στον Κοινοβουλευτικό Λόφο στην Οτάβα στις 27 Μαρτίου 2025. The Canadian Press/Adrian Wyld

Τηλεφωνική επικοινωνία Κάρνεϊ-Τραμπ: Αμοιβαία βήματα προσέγγισης παρά τις εμπορικές εντάσεις

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ χαρακτήρισε «ουσιαστική» την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 28 Μαρτίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι συμφωνήθηκε η έναρξη διαπραγματεύσεων για μια νέα διμερή συμφωνία στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Μόντρεαλ, ο κ. Κάρνεϊ σημείωσε ότι κατά την τηλεφωνική συνομιλία ο πρόεδρος Τραμπ «σεβάστηκε σήμερα την κυριαρχία του Καναδά τόσο στις ιδιωτικές όσο και στις δημόσιες δηλώσεις του». Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι αναγκαία μια νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι «υπάρχουν πάρα πολλές μεταβολές, υπερβολικοί δασμοί, συνεχείς απειλές και μεγάλη αστάθεια αυτή τη στιγμή στη μεταξύ μας σχέση».

Η επικοινωνία έγινε μετά από πρωτοβουλία Τραμπ και ενώ οι εντάσεις μεταξύ Οτάβα και Ουάσινγκτον έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Στις 26 Μαρτίου, η αμερικανική πλευρά ανακοίνωσε την επιβολή δασμού ύψους 25% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ οχήματα και σε ορισμένα εξαρτήματά τους. Παράλληλα, προηγήθηκε πρόσφατη επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο που εισάγονται στον Καναδά, κίνηση που έχει ενοχλήσει έντονα την καναδική κυβέρνηση.

Ωστόσο, τόσο ο Καναδός πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδροs Τραμπ εμφανίσθηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι μετά τη συνομιλία τους. Σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «μια εξαιρετικά παραγωγική συνομιλία», ανακοινώνοντας επίσης ότι θα συναντήσει τον Καναδό πρωθυπουργό «αμέσως μετά τη διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών στον Καναδά».

«Αυτή η συζήτηση τελικά θα καταλήξει πολύ θετική τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όσο και για τον Καναδά», επισήμανε στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από τη μεριά του Καναδά, ο κ. Κάρνεϊ ανέφερε ότι η χώρα του έχει διαμορφώσει με ξεκάθαρο τρόπο τις προτεραιότητες και τη στρατηγική της ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων. Τόνισε μάλιστα ότι, παρά την καλή διάθεση και τους ήπιους τόνους μετά το τηλέφωνημα, ο Καναδάς παραμένει ανοιχτός στην αναζήτηση εναλλακτικών εμπορικών συνεργασιών με άλλες χώρες. «Ίσως τώρα είναι πιο ξεκάθαρο πόσο ισχυρός είναι στην πραγματικότητα ο Καναδάς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κάρνεϊ.

Διαφορές σε δασμούς και φόρους

Παρά τη θετική ατμόσφαιρα της συζήτησης, οι διαφορές γύρω από βασικά θέματα των εμπορικών σχέσεων παραμένουν σαφείς. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν ανέφερε πιθανότητα άμεσης άρσης των πρόσφατων δασμών για οχήματα, χάλυβα και αλουμίνιο. Ο ίδιος επέμεινε ότι πρόκειται για την «αρχή μιας διαδικασίας» πιο εντατικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Αναφορικά με το ζήτημα του συστήματος διαχείρισης εφοδιασμού του Καναδά, το οποίο έχει γίνει στόχος σφοδρών επικρίσεων από την κυβέρνηση Τραμπ λόγω υψηλών δασμών στα αμερικανικά αγροτικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, ο κ. Κάρνεϊ ήταν σαφής: «Έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για το σύστημα διαχείρισης εφοδιασμού. Αυτό το θέμα είναι εκτός τραπεζιού διαπραγματεύσεων», διευκρίνισε.

Παρόμοια ήταν και η στάση του Καναδά στο αμφιλεγόμενο φόρο ψηφιακών υπηρεσιών ο οποίος πλήττει μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως το Netflix. Ο Καναδός πρωθυπουργός επισήμανε ότι για ορισμένα θέματα υπάρχει περιθώριο συζήτησης και διαπραγμάτευσης, ωστόσο «θα συμφωνούμε μόνο σε ζητήματα που εξυπηρετούν αποκλειστικά το εθνικό συμφέρον του Καναδά».

Στρατηγικές επιπτώσεις και επόμενα βήματα

Η συνεννόηση μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ κρίνεται απαραίτητη τόσο για τη Βόρεια Αμερική, όσο και για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Η δήλωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Καναδά ανέφερε ότι «οι ηγέτες συμφώνησαν στην έναρξη διεξοδικών διαπραγματεύσεων μετά από τις καναδικές εκλογές της 28ης Απριλίου», προσθέτοντας ότι έως τότε οι υπουργοί Εμπορίου των δύο χωρών – Ντόμινικ ΛεΜπλανκ και Χάουαρντ Λούτνικ αντίστοιχα – θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τον διάλογο για άμεσα ζητήματα.

Η αρχή των συστηματικών συνομιλιών, παρά τις σοβαρές διαφωνίες και τις συνεχιζόμενες εντάσεις, αποτελεί θετικό βήμα για την αποκλιμάκωση της κρίσης καθώς και για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης οικονομικής σταθερότητας και των δύο πλευρών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς οι εξελίξεις στα επιμέρους ζητήματα θα καθορίσουν το μέλλον των σχέσεων των δύο σημαντικών εμπορικών εταίρων της Αμερικής.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε