Η κατάσταση στη Συρία είναι ακόμα επισφαλής και η επιστροφή των προσφύγων εκεί συνιστά κίνδυνο για τη ζωή τους, ισχυρίζεται η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας τις αρχές του Λιβάνου να σταματήσουν τις απελάσεις.
Η έκκληση της ΜΚΟ καταγράφεται μετά την απέλαση, από τις αρχές του Λιβάνου αυτόν τον μήνα, περίπου πενήντα Σύρων στην πατρίδα τους, καθώς αυξάνεται το αίσθημα μέρους του πληθυσμού του Λιβάνου κατά των προσφύγων, εν μέσω οικονομικής κρίσης.
«Κανένας πρόσφυγας δεν θα έπρεπε να απελαύνεται πίσω σε έναν τόπο όπου η ζωή του διατρέχει κίνδυνο», τόνισε η Αγιά Ματζούμπ, υποδιευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, στην ανακοίνωση της οργάνωσης.
Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι βρήκαν καταφύγιο στον Λίβανο μετά το ξέσπασμα του πολέμου το 2011, με έναυσμα την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με τις αρχές στη Βηρυτό, στο έδαφος του Λιβάνου βρίσκονται σήμερα περίπου δύο εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες. Σχεδόν 830.000 από αυτούς έχουν καταγραφεί από τα Ηνωμένα Έθνη.
Στην έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για απέλαση έπειτα από έρευνες του στρατού στα σπίτια τους δεκάδων Σύρων προσφύγων που βρίσκονταν παράτυπα στον Λίβανο ή είχαν στην κατοχή τους άδειες παραμονής η διάρκεια των οποίων είχε εκπνεύσει.
Η ΜΚΟ αναφέρεται ιδίως σε όσα είπε ο Μοχάμεντ, αδελφός ενός από τους απελαθέντες πρόσφυγες: σύμφωνα με τη μαρτυρία του, «οδηγήθηκαν κατευθείαν στα σύνορα και παραδόθηκαν στον συριακό στρατό».
«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να βλέπεις τον στρατό να αποφασίζει για την τύχη προσφύγων, χωρίς κανέναν σεβασμό στις εγγυήσεις της ορθής διαδικασίας», τόνισε η Αγιά Ματζούμπ.
«Αντί να ζουν μέσα στον φόβο, (…) οι πρόσφυγες που ζουν στον Λίβανο θα έπρεπε να προστατεύονται από αυθαίρετες εφόδους και παράνομες απελάσεις», επεσήμανε.
Αφότου το καθεστώς του προέδρου Άσαντ ανέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Συρίας, ορισμένες χώρες υποδοχής επιδιώκουν να απελάσουν πρόσφυγες λόγω της αποκατάστασης μιας σχετικής ηρεμίας.
Ο Λίβανος έχει ανακοινώσει επανειλημμένα επαναπατρισμούς, που οι αρχές περιγράφουν ως οικειοθελείς αλλά οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν εξαναγκαστικές, καταγγέλλοντας πως κάποιοι πρόσφυγες υπέστησαν βασανιστήρια ή διωγμούς μετά την επιστροφή τους στη Συρία.
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)