Καθώς οι προοπτικές για άμεση εφαρμογή της εκεχειρίας με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ Κιέβου και Μόσχας εξανεμίζονται, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν προόδους στο πεδίο της μάχης.
«Οι Ρώσοι επιτυγχάνουν αργά αλλά σταθερά κέρδη σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, τόσο στο Κουρσκ όσο και στο Ντονμπάς», δήλωσε στην Epoch Times ο Ρόμπερτ Πήτερς, αναλυτής αμυντικής πολιτικής στο Heritage Foundation, αμερικανικό think tank με έδρα την Ουάσιγκτον.
«Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι διαθέτουν το πλεονέκτημα τόσο σε αριθμό στρατιωτών όσο και σε πολεμοφόδια», πρόσθεσε. «Η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες σε ανθρώπινο δυναμικό και σε αμυντικά πυρομαχικά. Ουσιαστικά, δίνει μια συνεχή και δύσκολη μάχη οπισθοφυλακής.»
Στις 3 Απριλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν άλλα δύο χωριά στις περιοχές του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια.
«Οι μονάδες της Ομάδας Ανατολής προέλασαν βαθύτερα στις εχθρικές θέσεις, απελευθερώνοντας τον οικισμό Βεσέλε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο TASS.
Το Κίεβο μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωρίσει αυτές τις εδαφικές απώλειες, ενώ η Epoch Times δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό.
Εδώ και αρκετούς μήνες, οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν διαρκώς μικρές αλλά σημαντικές νίκες, ιδίως στην περιοχή του Ντονμπάς, η οποία περιλαμβάνει το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, εις βάρος των ήδη εξαντλημένων ουκρανικών δυνάμεων.
Την 1η Απριλίου, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν το χωριό Ρόζλιβ, νότια της Ποκρόβσκ, βασικού στρατηγικού κόμβου των ουκρανικών logistics.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν νίκες «σε καθημερινή βάση» σε ολόκληρο το μήκος του μετώπου των 960 χιλιομέτρων.
«Σε όλη τη γραμμή εμπλοκής, η στρατηγική πρωτοβουλία ανήκει πλήρως στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας», δήλωσε στις 28 Μαρτίου. Υποστήριξε ακόμη ότι το «99 τοις εκατό» του Λουχάνσκ και «πάνω από το 70 τοις εκατό» των περιοχών του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια βρίσκονται ήδη υπό ρωσικό έλεγχο.
«Οι δυνάμεις μας προχωρούν, απελευθερώνοντας το ένα έδαφος μετά το άλλο, τη μία περιοχή μετά την άλλη», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Ο Τιμ Ρίπλεϊ, γνωστός Βρετανός αναλυτής αμυντικών θεμάτων, επισήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν «σταδιακές προελάσεις σε πολλά σημεία». Αν και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν χωριά «εδώ κι εκεί», ακόμη δεν έχουν πετύχει «μια αποφασιστική ανατροπή» στην περιοχή του Ντονμπάς, τόνισε στην Epoch Times.
«Τον Φεβρουάριο και στις αρχές Μαρτίου είχαν φτάσει πολύ κοντά στην πόλη Ποκρόβσκ, αλλά δεν την κατέλαβαν ακόμη», πρόσθεσε ο Ρίπλεϊ, συγγραφέας βιβλίων για τη ρωσική στρατιωτική στρατηγική.
«Οι Ρώσοι χρειάζονται τώρα χρόνο για να αναδιοργανωθούν και να οδηγήσουν τους Ουκρανούς σε μια κρίσιμη κατάσταση, όπου είτε θα υποχωρήσουν είτε θα κινδυνεύσουν με περικύκλωση», εκτίμησε ο ίδιος.
Το 2022, η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε ντε φάκτο το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, καθώς και τις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια. Έκτοτε, η Μόσχα θεωρεί και τις τέσσερις περιοχές μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σε αδιέξοδο η εκεχειρία
Την ίδια ώρα, Μόσχα και Κίεβο κατηγορούν αλλήλους για παραβίαση της συμφωνίας αποχής από χτυπήματα ενεργειακών υποδομών, η οποία συμφωνήθηκε τον προηγούμενο μήνα μέσω διαβουλεύσεων με αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στις 3 Απριλίου ότι, μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, το Κίεβο έχει πραγματοποιήσει πάνω από 30 επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων στην ενέργεια με δυτικά όπλα.
Παράλληλα, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι συνεχίζονται τα ρωσικά πλήγματα στις δικές της ενεργειακές εγκαταστάσεις. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πρόσφατα πως οι συνεχιζόμενες επιθέσεις «υποδηλώνουν ότι η Μόσχα περιφρονεί τη διπλωματική διαμεσολάβηση των εταίρων μας».
Οι δύο πλευρές έχουν παραδώσει στις ΗΠΑ λίστες με καταγγελίες για παραβίαση της εκεχειρίας, κατηγορίες που παραμένουν ανεξακρίβωτες από ανεξάρτητες πηγές.
Χάνεται το Κουρσκ
Μέσα στο κλίμα αυτό, η Ουκρανία χάνει το τελευταίο προγεφύρωμά της στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ μετά από σφοδρές αντεπιθέσεις των Ρώσων, γεγονός που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη θέση του Κιέβου σε πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
«Το Κουρσκ ήταν το ισχυρό χαρτί του Κιέβου», τόνισε ο Ρίπλεϊ. «Τώρα όμως το έχασαν.»