Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μήνυσε την κυβέρνηση Τραμπ, ζητώντας από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο να επιβάλει την απόδοση των κρατικών επιχορηγήσεων που λαμβάνει το Πανεπιστήμιο σε ομοσπονδιακά συμβόλαια και επιχορηγήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει ‘παγώσει’ λόγω της άρνησης του Πανεπιστημίου να καταργήσει τις προϋποθέσεις DEI (διαφορετικότητα, ισότητα και συμπερίληψη) και να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη.
«Οι συνέπειες της υπέρβασης των ορίων εκ μέρους της κυβέρνησης θα είναι σοβαρές και μακροχρόνιες», δήλωσε ο πρόεδρος του Χάρβαρντ Άλαν Γκάρμπερ, στις 21 Απριλίου, ανακοινώνοντας την αγωγή. «Η έρευνα που θέτει σε κίνδυνο η κυβέρνηση [με τη μη καταβολή των επιχορηγήσεων] περιλαμβάνει προσπάθειες για τη βελτίωση των προοπτικών των παιδιών που επιβιώνουν από τον καρκίνο, για την κατανόηση σε μοριακό επίπεδο τού πώς ο καρκίνος εξαπλώνεται σε όλο το σώμα, για την πρόβλεψη της εξάπλωσης εστιών μολυσματικών ασθενειών και για την ανακούφιση του πόνου των στρατιωτών που τραυματίζονται στο πεδίο της μάχης.»
Η μήνυση κατατέθηκε λίγες ώρες μετά την αναφορά ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να αναστείλει την καταβολή στο Χάρβαρντ ακόμη ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Wall Street Journal ανέφερε την εξέλιξη, την οποία επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην Epoch Times.
Το δισεκατομμύριο προοριζόταν για ιατρική έρευνα, όπως και τα 2,26 δισεκατομμύρια δολάρια, των οποίων η καταβολή ανεστάλη την περασμένη εβδομάδα. Ο Τραμπ έχει επίσης απειλήσει να ανακαλέσει το καθεστώς φοροαπαλλαγής του Χάρβαρντ.
Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δεν διευκρίνισε τον λόγο για τις πρόσθετες περικοπές.
Η μήνυση του Χάρβαρντ σημειώνει πως το δίλημμα που τίθεται στο Χάρβαρντ και σε άλλα πανεπιστήμια είναι ξεκάθαρο: «Αν δεν επιτρέψετε στην κυβέρνηση να διαχειρίζεται το ακαδημαϊκό σας ίδρυμα, θέτετε σε κίνδυνο τη δυνατότητα του ιδρύματος να ασχολείται με [την έρευνα που οδηγεί σε] ιατρικές ανακαλύψεις, επιστημονικές ανακαλύψεις και καινοτόμες λύσεις».
Η μήνυση σημειώνει επίσης ότι το Χάρβαρντ έχει λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην πανεπιστημιούπολη από τον περασμένο χρόνο. Αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν μπορεί να συνδέσει την ιατρική έρευνα του Χάρβαρντ με οποιαδήποτε εκδήλωση αντισημιτισμού.
Η καταγγελία ανέφερε ότι η απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της έρευνας θα καταστρέψει το Χάρβαρντ και άλλα υγειονομικά και ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ.
«Εάν το Χάρβαρντ συνεχίσει να καλύπτει το έλλειμα της χρηματοδότησης από τους δικούς του πόρους, θα αναγκαστεί να μειώσει τον αριθμό των μεταπτυχιακών φοιτητών που δέχεται και τον αριθμό του διδακτικού προσωπικού και του ερευνητικού προσωπικού που πληρώνει για τη διεξαγωγή έρευνας. Δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει να προμηθεύεται και να συντηρεί υλικό αιχμής, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για έρευνα», ανέφερε.
Το πάγωμα της χρηματοδότησης θα βλάψει τη φήμη του Χάρβαρντ ως κορυφαίου ερευνητικού ιδρύματος, αναφέρει η καταγγελία, καθώς και τη σχέση του με άλλα ιδρύματα και την ικανότητά του να στρατολογεί ταλέντα και να εξασφαλίζει χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τη μήνυση, το Χάρβαρντ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Μασσαχουσέτης και η περικοπή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης θα προκαλούσε επιπτώσεις οικονομικής ζημίας σε τοπικό, πολιτειακό και εθνικό επίπεδο:
«Ως αποδέκτης ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για την έρευνα, το Χάρβαρντ εκδίδει υποβραβεία σε ιδρύματα σε όλη την Αμερική, όπως το Ερευνητικό Νοσοκομείο Παίδων St. Jude, το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και το Baylor College of Medicine.»
Αυτή η σύγκρουση ξεκίνησε με εκτελεστικά εντάλματα σχετικά με τα προγράμματα DEI στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη. Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες άρχισαν να ερευνούν τα πλουσιότερα πανεπιστήμια λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, στοχεύοντας αναφορές για παρενόχληση Εβραίων φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη του Χάρβαρντ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η επίθεση πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, που απάντησε με σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Σε πολλές περιοχές, μεταξύ αυτών και πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, υπήρξαν εκδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστινίους, ακόμα και συγκρούσεις με διαδηλωτές υπέρ του Ισραήλ. Στην πανεπιστιμιούπολη του Χάρβαρντ, διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων κατηγορήθηκαν για βανδαλισμούς.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών και η Διοίκηση Γενικών Υπηρεσιών εξήγησαν τους όρους που θα έπρεπε να πληροί το Χάρβαρντ για να αποφευχθεί η απώλεια περίπου 9 εκατομμυρίων δολαρίων από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.
Αυτή η λίστα περιελάμβανε απαγόρευση μάσκας για διαδηλωτές στην πανεπιστημιούπολη, το τέλος των προγραμμάτων DEI και των φυλετικών κριτηρίων στις προσλήψεις προσωπικού και στις εισαγωγές φοιτητών, μεταρρυθμίσεις σε προγράμματα που τροφοδοτούν τον αντισημιτισμό, αναμόρφωση του τρέχοντος πειθαρχικού συστήματος των φοιτητών και συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.
Στις 14 Απριλίου, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, απέρριψε αυτά τα αιτήματα, λέγοντας στην κοινότητα της πανεπιστημιούπολης ότι αυτές οι ομοσπονδιακές ενέργειες «υπερβαίνουν την [κυβερνητική] εξουσία και παραβιάζουν τόσο την ανεξαρτησία του πανεπιστημίου όσο και τα συνταγματικά του δικαιώματα».
Αυτό προκάλεσε το άμεσο πάγωμα της χρηματοδότησης των 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοινώθηκε την ίδια μέρα από τις τρεις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, οργανωμένες ως ειδική ομάδα κατά του σημιτισμού.
«Η διακοπή της μάθησης που ταλαιπώρησε τις πανεπιστημιουπόλεις τα τελευταία χρόνια είναι απαράδεκτη», ανέφερε η δήλωση της ομάδας εργασίας. «Η παρενόχληση των Εβραίων φοιτητών είναι αφόρητη. Είναι καιρός τα κορυφαία πανεπιστήμια να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν το πρόβλημα και να δεσμευτούν για ουσιαστική αλλαγή εάν επιθυμούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν υποστήριξη από τους φορολογούμενους.»
Του Aaron Gifford