Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse κρίθηκε ένοχη από το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της χώρας στις 27 Ιουνίου για την αποτυχία της να αποτρέψει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από μια βουλγαρική συμμορία διακίνησης κοκαΐνης, στην πρώτη τέτοια ποινική δίκη που έχει δει η Ελβετία εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζές της.
Η υπόθεση αφορούσε τραπεζικές καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που έγιναν από το κύκλωμα διακίνησης στην Credit Suisse μεταξύ 2004 και 2008. Οι καταθέσεις προήλθαν ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων πώλησης ναρκωτικών και τελικά χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ακινήτων στην Ελβετία και τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ένας πρώην υπάλληλος της τράπεζας δημιούργησε μια άτυπη οικονομική σχέση με τον Βούλγαρο παλαιστή Έβελιν Μπάνεφ, βασικό στέλεχος του κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης.
Η υπάλληλος, η Βουλγάρα πρώην τενίστρια Έλενα Παμπούλοβα-Μπεργκόμι, φέρεται να συγκέντρωνε τακτικά τσάντες «γεμάτες μετρητά» από ανθρώπους που είχαν σχέσεις με τον πρώην παλαιστή, σύμφωνα με το BBC.
«Το δικαστήριο διαπίστωσε ελλείψεις εντός της τράπεζας … όσον αφορά τη διαχείριση των σχέσεων των πελατών με την εγκληματική οργάνωση», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του, αναφέρει το BBC. «Οι ελλείψεις αυτές επέτρεψαν την απόσυρση των περιουσιακών στοιχείων της εγκληματικής οργάνωσης».
Εάν η Credit Suisse είχε εκπληρώσει τις οργανωτικές της υποχρεώσεις, θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την παράβαση, δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής κατά την έκδοση της ετυμηγορίας, σύμφωνα με το Reuters. Ο δικαστής κατηγόρησε επίσης τους προϊσταμένους της Παμπούλοβα-Μπεργκόμι στην Credit Suisse ότι ήταν «παθητικοί».
Το δικαστήριο επέβαλε στην Credit Suisse πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (2,1 εκατ. δολάρια) και διέταξε τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 12 εκατομμυρίων φράγκων (12,5 εκατ. δολάρια) που κατείχε το κύκλωμα διακίνησης στην Credit Suisse.
Η Credit Suisse διατάχθηκε επίσης να παραδώσει πάνω από 19 εκατομμύρια φράγκα (19,8 εκατομμύρια δολάρια), ποσό που δεν μπορούσε να κατασχεθεί λόγω εσωτερικής αποτυχίας της τράπεζας. Όσον αφορά την Παμπούλοβα-Μπεργκόμι, το δικαστήριο της επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή, ενώ ανέστειλε επίσης την επιβολή προστίμων ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μια σημαντική απόφαση
Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ελβετική τράπεζα υπόκειται σε τέτοιου είδους ποινικές διώξεις, καθιστώντας έτσι ενδεχομένως την απόφαση του δικαστηρίου κρίσιμη. Η Credit Suisse είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας μετά την UBS.
«Παρόλο που η ελβετική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα να τεθεί μια εταιρεία προ των ευθυνών της για αδικήματα, έχουν υπάρξει πολύ λίγες δικαστικές καταδίκες. Η υπόθεση αυτή είναι σημαντική και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες ελβετικές τράπεζες», δήλωσε στο Reuters ο Μαρκ Χέρκενραθ, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ελβετία.
Σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία, μια εταιρεία μπορεί να λογοδοτήσει για την παράλειψη λήψης των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή ενός εγκλήματος. Μετά από μια διεθνή ρυθμιστική επιδρομή με στόχο την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι ιδιωτικές τράπεζες στην Ελβετία έχουν υιοθετήσει αυστηρότερους ελέγχους κατά του ξεπλύματος χρήματος.
Σε ανακοίνωσή της, η Credit Suisse ανέφερε ότι η τράπεζα «δοκιμάζει συνεχώς το πλαίσιο καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος» και το ενισχύει με την πάροδο του χρόνου σύμφωνα με τα ρυθμιστικά πρότυπα. Η τράπεζα είχε ανακοινώσει ζημίες τέταρτου τριμήνου ύψους περίπου 2,2 δισ. δολαρίων.
Η Epoch Times απευθύνθηκε στην Credit Suisse για σχόλια.
Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.