Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Εμπορευματοκιβώτια σε λιμάνι στο Ναντζίνγκ στην επαρχία Τζιανγκζού της ανατολικής Κίνας, στις 27 Οκτωβρίου 2022. (Chinatopix μέσω AP)

Το εμπόριο της Κίνας συρρικνώνεται καθώς εξασθενεί η δυτική ζήτηση

Το εμπόριο της Κίνας συρρικνώθηκε και πάλι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς η ζήτηση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εξασθένησε λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 6,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα 506,3 δισ. δολάρια, μια βελτίωση σε σχέση με την πτώση του Δεκεμβρίου κατά 10,1%, όπως έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία την Τρίτη. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,2% στα 389,4 δισ. δολάρια, βαθαίνοντας τη συρρίκνωση του Δεκεμβρίου κατά 7,3%.

Το παγκόσμιο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας για το δίμηνο αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε 116,9 δισ. δολάρια.

Οι ειδικοί ανέμεναν ότι το εμπόριο θα εξασθενήσει, καθώς η πιθανότητα ύφεσης στις δυτικές οικονομίες αυξήθηκε μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και τον πληθωρισμό ρεκόρ.

«Δεν αναμένουμε ότι οι εξαγωγές θα ανακάμψουν», δήλωσε η Ίρις Πάνγκ της ING σε δήλωσή της.

Οι λιανικές πωλήσεις και άλλες δραστηριότητες έχουν αρχίσει να βελτιώνονται μετά την άρση των περιορισμών για την καταπολέμηση του ιού που κράτησαν εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους και έκλεισαν προσωρινά τη Σαγκάη και άλλα βιομηχανικά κέντρα τον Δεκέμβριο.

Η οικονομία δέχεται επίσης πιέσεις από τους αυστηρότερους ελέγχους στο χρέος, οι οποίοι προκάλεσαν ύφεση στην τεράστια βιομηχανία ακινήτων της Κίνας και στην οικονομία στα μέσα του 2021.

Η Κίνα δημοσιεύει τα εμπορικά στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου μαζί για να μην διαφαίνεται η επίδραση των διακοπών του Νέου Σεληνιακού Έτους, οι οποίες αρχίζουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών. Τα εργοστάσια κλείνουν για έως και δύο εβδομάδες.

Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν πτώση 21,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 71,6 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά τις επανειλημμένες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και τον έλεγχο του πληθωρισμού. Οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 5% σε 30,3 δισ. δολάρια.

Οι εισαγωγές από τη Ρωσία, κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αυξήθηκαν κατά 31,3% σε σχέση με πέρυσι σε 18,6 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 19,8 τοις εκατό σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος καταναλωτής ενέργειας, έχει αυξήσει τις αγορές από τη Ρωσία για να επωφεληθεί από τις εκπτώσεις στις τιμές μετά τη μείωση των εισαγωγών από την Ουάσινγκτον, την Ευρώπη και την Ιαπωνία για να τιμωρήσει την κυβέρνηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Η Κίνα μπορεί να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο χωρίς να ενεργοποιήσει δυτικές κυρώσεις, αλλά ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει το Πεκίνο να μην βοηθήσει τον στρατό της Μόσχας. Η Κίνα αγόρασε περίπου το 20 τοις εκατό των ρωσικών εξαγωγών αργού το 2021 και το αύξησε πέρυσι.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε