Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε κυρώσεις από την ΕΕ εναντίον Κινέζων αξιωματούχων που είναι υπεύθυνοι για την κακοποίηση των Ουιγούρων και την απαγόρευση κινεζικών εισαγωγών που συνδέονται με καταναγκαστική εργασία.
Το «ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την καταναγκαστική εργασία και την κατάσταση των Ουιγούρων στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ Ουιγούρων» εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία την Πέμπτη, με 604 υπέρ, 20 κατά και 57 αποχές.
Το ψήφισμα εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι «η προσέγγιση που υιοθετήθηκε και τα εργαλεία που χρησιμοποίησε η ΕΕ μέχρι στιγμής δεν απέδωσαν απτή πρόοδο στο ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας, το οποίο επιδεινώθηκε την τελευταία δεκαετία».
Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «αξιολογήσει γρήγορα την εφαρμογή κυρώσεων» εναντίον Κινέζων αξιωματούχων και κρατικών αρχών που είναι υπεύθυνες για τη μαζική κράτηση Ουιγούρων και άλλων τουρκικής εθνικότητας μουσουλμάνων στην Σιντζιάνγκ, για την καταναγκαστική εργασία και για την καταστολή της θρησκευτικής ελευθερίας και άλλων βασικών δικαιωμάτων όχι μόνο στην Σιντζιάνγκ αλλά και σε άλλα μέρη της Κίνας.
Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί την απόφαση-ορόσημο της ΕΕ στις 7 Δεκεμβρίου για τη θέσπιση ενός καθεστώτος κυρώσεων Μαγκνίτσκυ ανά τον κόσμο, που επιτρέπει στο μπλοκ να στοχεύει άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Κοινοβούλιο προέτρεψε επίσης την ΕΕ να απαγορεύσει την εισαγωγή προϊόντων που συνδέονται με σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η καταναγκαστική εργασία ή η παιδική εργασία.
Μια έκθεση από think tank που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 570.000 Ουιγούροι αναγκάστηκαν να συλλέξουν βαμβάκι στην Σιντζιάνγκ μέσω του συστήματος «καταναγκαστικής εκπαιδευτικής εργασίας και μεταφοράς πληθυσμών», του κινεζικού καθεστώτος.
«Τα στοιχεία για την ύπαρξη καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ, και σε άλλα μέρη της Κίνας, είναι αξιόπιστα, αυξάνονται, και προκαλούν βαθιά ανησυχία στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Νάιτζελ Άνταμς στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου την Τετάρτη.
Η Σιντζιάνγκ παράγει το 85% της Κίνας και το 20% του παγκόσμιου βαμβακιού, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε ολόκληρη την παγκόσμια βιομηχανία μόδας και τις αλυσίδες εφοδιασμού της.
Τον Ιούλιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε τέσσερις Κινέζους αξιωματούχους που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των Ουιγούρων, συμπεριλαμβανομένου του γραμματέα του Κόμματος της περιοχής Σιντζιάνγκ Τσεν Τσιουενγκουό, ο οποίος είναι μέλος του ισχυρού Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ.
Η κυβέρνηση Τραμπ στις 2 Δεκεμβρίου απαγόρευσε τις εισαγωγές βαμβακιού από το Σιντζιάνγκ Production and Construction Corps (XPCC), μια κινεζική ημιστρατιωτική οργάνωση.
Οι Xiaofei Chen, Eva Fu και Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece