Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών προς την Ουκρανία, μια σημαντική αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών που έχει ήδη παρασχεθεί για να βοηθήσει τη χώρα να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή.
Η πρόσθετη στήριξη ανακοινώθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή «συνεχίζει να αφαιρεί ζωές Ουκρανών και να απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη».
«Τα βρετανικά όπλα, ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση μεταμορφώνουν την άμυνα της Ουκρανίας απέναντι σε αυτή την εισβολή. Και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε ξεκάθαρα πίσω από τον ουκρανικό λαό για να διασφαλίσουμε ότι ο [Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν θα αποτύχει στην Ουκρανία», δήλωσε.
Με την ανακοίνωση αυτή η συνολική στρατιωτική υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου από το ξέσπασμα του πολέμου ανέρχεται σε 2,3 δισεκατομμύρια λίρες (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια) -περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Μιλώντας στο Sky News την Πέμπτη, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρους χαρακτήρισε τον Πούτιν «απαίσιο δικτάτορα» και δήλωσε: «Πρέπει να θέσουμε ως απόλυτη προτεραιότητά μας να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο και να απωθήσουμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία».
«Πραγματική και συνεχής» υποστήριξη
Η υπόσχεση για πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη έρχεται μετά την προτροπή του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τη χώρα του να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή.
Κατά τη σύνοδο κορυφής, το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε χρηματοδότηση για δυνατότητες που περιλαμβάνουν εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου.
Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το νέο πακέτο στήριξης «αποτελεί το πρώτο βήμα για να μπορέσει η Ουκρανία να προχωρήσει πέρα από την γενναία άμυνά της κατά της παράνομης ρωσικής εισβολής στην οργάνωση επιθετικών επιχειρήσεων κατά των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ουκρανική κυριαρχία».
Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι η δέσμευση της Βρετανίας προς την Ουκρανία είναι «πραγματική και σταθερή».
«Αυτή η στρατιωτική βοήθεια θα τους βοηθήσει να εντείνουν τον αγώνα τους κατά της ρωσικής επιθετικότητας και να διασφαλίσουν ότι έχουν τις αμυντικές δυνατότητες που χρειάζονται», είπε.
«Ανεύθυνη πορεία»
Κατά τη σύνοδο κορυφής, το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία και δεσμεύτηκε για επταπλασιασμό από το 2023 των μαχητικών δυνάμεων που θα βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ενάντια σε οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.
Αντιδρώντας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο εάν το ΝΑΤΟ δημιουργήσει υποδομές στη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ καταδίκασε την «ανεύθυνη πορεία» του ΝΑΤΟ, η οποία, όπως είπε, «καταστρέφει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ή ό,τι έχει απομείνει από αυτήν».
«Έχω πολλές αμφιβολίες για το αν η επερχόμενη περίοδος θα είναι ήρεμη για τους βορειοευρωπαίους γείτονές μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.
Η PA Media και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.